Το χαμένο θέατρο του αυτοκράτορα Νέρωνα, που αναφερόταν σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα αλλά δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, βρέθηκε κάτω από χώρο ξενοδοχείου στη Ρώμη. «Πρόκειται για μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος».

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι μιλούν για «εξαιρετικά ευρήματα», των οποίων η ύπαρξη ήταν προηγουμένως γνωστή μόνο από αναφορές σε αρχαία κείμενα.

Τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα, ενός αυτοκρατορικού θεάτρου που αναφέρεται στα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα αλλά ουδέποτε είχε βρεθεί, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κήπο ενός υπό ανέγερση ξενοδοχείου (Four Seasons), λίγα μέτρα μακριά από το Βατικανό.

To Palazzo della Rovere
Αρχαιολόγοι εργάζονται πάνω σε ευρήματα που προέρχονται από τον χώρο ανασκαφής του θεάτρου του αρχαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα (1ος αιώνας μ. Χ.), Ρώμη, 26/7/2023
Ο χώρος ανασκαφής του θεάτρου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα (1ος αιώνας μ. Χ.) με φόντο την εκκλησία του Santo Spirito in Sassia, Ρώμη, 26/7/2023.
Ο χώρος ανασκαφής του θεάτρου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα (1ος αιώνας μ. Χ.) με φόντο την εκκλησία του Santo Spirito in Sassia, Ρώμη, 26/7/2023.

Αρχαιολόγοι ανέσκαπταν κάτω από τον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere ήδη από το 2020 ως μέρος των προγραμματισμένων ανακαινίσεων στο γεμάτο τοιχογραφίες αυτό κτήριο της Αναγέννησης.

Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα τετράγωνο της πόλης κατά μήκος της Via della Conciliazione (Οδός Συμφιλίωσης) που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, φιλοξενεί ένα αρχαίο ιπποτικό τάγμα του Βατικανού που μισθώνει τον χώρο σε ξενοδοχείο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ο γενικός κυβερνήτης του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοινώνοντας την ανακάλυψη ότι η αλυσίδα ξενοδοχείων που επρόκειτο να καταλάβει την τοποθεσία ήταν το Four Seasons. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, όταν εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρώμη.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα «εξαιρετικά», δεδομένου ότι προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μία περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας που ξεκινά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και φτάνει έως και τον 15ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι γυάλινα χρωματιστά κύπελλα του 10ου αιώνα και κομμάτια κεραμικής που είναι ασυνήθιστα, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την περίοδο αυτή στη Ρώμη.

Μεσαιωνικά αντικείμενα, που χρονολογούνται μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα μ. Χ. , προερχόμενα από την ανασκαφή του θεάτρου του αρχαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, Ρώμη, 26/7/2023
Στα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνεται η ρωμαϊκή κεφαλή του Ιανού, περ. 1ος αιώνας μ.Χ.
Στα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνεται η ρωμαϊκή κεφαλή του Ιανού, περ. 1ος αιώνας μ.Χ.
Στα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνεται η ρωμαϊκή κεφαλή του Ιανού, περ. 1ος αιώνας μ.Χ.

Η Marzia Di Mento, η επικεφαλής αρχαιολόγος του χώρου, είπε ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής και ότι οι ανασκαφές αυτής της τοποθεσίας προσέθεσαν άλλα επτά. «Πρόκειται για μια υπέροχη ανασκαφή, μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος. Το να μπορεί κανείς να σκάψει σε αυτή την πυκνοδομημένη ιστορικά πλούσια περιοχή είναι τόσο σπάνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η αρχαιολόγος, Ντανιέλα Πόρο δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική ανακάλυψη» καθώς στον εν λόγω χώρο πιστεύεται ότι ο Νέρωνας έκανε πρόβες για απαγγελία ποίησης και μουσικές παραστάσεις.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι το Θέατρο του Νέρωνα που αναφέρεται σε κείμενα του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του αρχαίου Ρωμαίου συγγραφέα και φιλοσόφου, βρισκόταν πράγματι στην τοποθεσία, ακριβώς έξω από τον ποταμό Τίβερη.

Εικόνα από την ανασκαφή στον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere.
Εικόνα από την ανασκαφή στον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere.
Γύψος διακοσμημένος με φύλλα χρυσού που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στην τοποθεσία.
[Credit : Fabio Caricchia]

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι κινητές αρχαιότητες θα μεταφερθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια της ίδιας της θεατρικής δομής θα καλυφθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών.

Πηγή: anaskafi.blogspot.com με πληροφορίες από LiFO, Hellas Journal, The Huffington Post, Wanted in Rome, Heritage Daily

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το