Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνόδευσε μία “εισβολή” ψευδών ειδήσεων και πρωτοφανούς παραπληροφόρησης από τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με το απαράδεκτο φασιστικό μέτρο της απαγόρευσης φιλορωσικών εντύπων και ιστοσελίδων όπως το “Russia Today”, το “Tass” και το “Sputnikστην ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας, όπως ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Τα αποτελέσματα αυτού του αποκλεισμού βλέπουμε και στη χώρα μας, όπου το υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσε τη μετάδοση της παράστασης “η Λίμνη των Κύκνων”, προωθώντας παράλληλα τη διακοπή κάθε συνεργασίας και παρουσίας στην Ελλάδα ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών. Μάλλον η φράση που μονότονα αναπαράγουν οι κήρυκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων πως “η πολιτική δεν πρέπει να εμπλέκεται με την τέχνη και τον αθλητισμό” δεν αποτελεί παρά κενό γράμμα, αφού ο αποκλεισμός της Ρωσίας από καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στην Ευρώπη αποδεικνύει την υποκρισία της κυρίαρχης δυτικής ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και των φερεφώνων της.

Ταυτόχρονα, η διαρκής αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών από την κυβέρνηση Ζελένσκι και τα ουκρανικά ΜΜΕ που μονότονα επαναλαμβάνουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και ελληνικά, οδήγησε τα τελευταία -προκειμένου να μη χάσουν κάθε ίχνος στοιχειώδους κύρους και αξιοπιστίας- να προσθέτουν σε κάθε είδηση που αναπαράγουν για την Ουκρανία “πως η συγκεκριμένη πληροφορία ελέγχεται για την αξιοπιστία της”. Στο σημείο αυτό οδήγησε η παραπληροφόρηση για τους “νεκρούς ήρωες του Φιδονησιού” που τελικά αποδείχθηκαν ζωντανοί (!), οι εικόνες που αναπαρήγαγε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με χιλιάδες “Ουκρανούς πολίτες να τρέχουν και να ποδοπατιούνται προκειμένου να προλάβουν να μπουν σε καταφύγιο”, για να αποδειχθεί λίγο αργότερα πως τα εν λόγω πλάνα είχαν τραβηχτεί 4 χρόνια πριν σε σταθμό του μετρό στην Ρώμη μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα(!). Στον ίδιο κατήφορο παραπληροφόρησης οδήγησαν τα ψευδή στοιχεία των ουκρανικών αρχών για την εξέλιξη του πολέμου, τα πλάνα κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών που εν τέλει ήταν πλάνα από γνωστό βιντεοπαιχνίδι και η κατρακύλα δεν έχει τέλος…

Και όλα αυτά στη “δημοκρατική Δύση” της “πολύπλευρης” και “αντικειμενικής” ενημέρωσης. Στη “δημοκρατική” Δύση που όλο αυτό το διάστημα κατηγορεί την Ρωσία και τον Πούτιν για αντιδημοκρατικές μεθόδους φίμωσης των αντιπολιτευόμενων φωνών και για παραπληροφόρηση, την ίδια στιγμή που η ΕΕ υιοθετεί τα ίδια φασιστικά μέτρα απαγόρευσης κάθε μέσου που παρεκκλίνει από την επίσημη γραμμή ενημέρωσης των κυρίαρχων δυτικών ΜΜΕ. Φυσικά από τη μεριά μας, όπως καταδικάζουμε απερίφραστα τη “βιομηχανία” παραπληροφόρησης από τη Δύση, με τον ίδιο τρόπο στεκόμαστε απέναντι και καταγγέλλουμε τις αντίστοιχες μεθοδεύσεις από την πλευρά του ρώσικου ιμπεριαλισμού που, με αντίστοιχο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον αντικομμουνισμό από τη μία και τον υποτιθέμενο αντιφασισμό από την άλλη, επιχειρεί να βρει ευήκοα ώτα και υποστήριξη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά πληροφορίες και ειδήσεις αποκρύπτονται και συγκαλύπτονται σκόπιμα, καθώς δε βολεύουν το δυτικό αφήγημα για την Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προκλητική αποσιώπηση της εγκληματικής και δολοφονικής δράσης του νεοναζιστικού τάγματος “Αζόφ” στην Μαριούπολη, το οποίο ανήκει στις εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και από το 2014 μέχρι σήμερα έχει δολοφονήσει χιλιάδες ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πλήθος κατηγοριών και στοιχείων κάνουν λόγο για βιασμούς, βασανιστήρια και πολλά ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πρόκληση η συγκάλυψη του γεγονότος ότι οι νεοναζί του τάγματος Αζόφ ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 10 Ελλήνων στην Μαριούπολη, όπως επίσης αποτελεί πρόκληση η ένοχη σιωπή των δυτικών ΜΜΕ για τις σφαίρες που βουτιούνται σε λίπος χοιρινού “για να σκοτώνουν Τσετσένους μουσουλμάνους”, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο που δημοσίευσαν οι επίσημες ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και προκάλεσε τον αποτροπιασμό κάθε στοιχειωδώς δημοκράτη και προοδευτικού ανθρώπου σε όλη την υφήλιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα με τόσο απροκάλυπτο τρόπο κατασκευάζει “ειδήσεις” για να δικαιολογήσει επεμβάσεις, πολέμους και πραξικοπήματα ή για να κατευθύνει την κοινή γνώμη προς την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων και ανδρεικέλων τους σε μια σειρά χώρες. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τον …κορμοράνο του Σαντάμ Χουσεΐν στον Περσικό Κόλπο, όπου τελικά ήταν στην …Βρετάνη (!), όπως και η αναπαραγωγή ψεύτικων πλάνων, εικόνων και στοιχείων, αντίστοιχων με αυτά που αναπαράγονται τώρα στην περίπτωση της Ουκρανίας, προκειμένου να βομβαρδιστούν οι λαοί του κόσμου όχι μόνο με ιμπεριαλιστικές δολοφονικές βόμβες, αλλά και με παραπληροφόρηση, ψέματα και αντιδραστικά αφηγήματα…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία