Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Μάικ Πομπέο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος η κατάσταση στη Βενεζουέλα και τη Συρία.

Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και οι απειλές τους στις αρχές του Καράκας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συνέχιση των επιθετικών βημάτων από πλευράς ΗΠΑ φέρνει συνέπειες.

«Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πεπρωμένο του, κάτι για το οποίο απαιτείται διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, όπως ζητεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ απευθυνόμενος στον κ. Πομπέο.

Έκανε επιπλέον λόγο για «καταστροφική πίεση από το εξωτερικό», η οποία «δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την κατάσταση στη Συρία, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέρθηκαν και στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών Ρωσίας — ΗΠΑ.

Πομπέο: Πιθανή η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα «αν αυτό απαιτείται»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα είναι πιθανή «αν αυτό είναι απαραίτητο», αλλά θα προτιμούσε μια ειρηνική μετάβαση, σύμφωνα με το Fox Business. «Είναι πιθανή η στρατιωτική δράση. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Παράλληλα, μιλώντας στο CNN, ο κ. Πομπέο είπε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα του για την Αβάνα, ωστόσο η Μόσχα τον έπεισε να παραμείνει στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς του Μάικ Πομπέο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα μίλησε για fake news που καταδεικνύουν ότι το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχε.

 

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το