Ανησυχία σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο η Σιγκαπούρη προσπαθεί να ελέγξει «κοινωνικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές»: ένα αυτόνομο ρομπότ περιπολίας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δοκιμάζει ένα νέο πρόγραμμα, έτσι ώστε να επιτηρεί τους πολίτες και να συμμορφώνει όσους προβαίνουν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δυο ρομπότ, πραγματοποιούν περιπολίες σε ένα συγκρότημα κατοικιών και σε ένα εμπορικό κέντρο.

Κινούμενα πάνω σε τροχούς, διαθέτουν επτά κάμερες, οι οποίες καλύπτουν 360 μοίρες και βλέπουν και στο σκοτάδι. Μόλις εντοπίσουν παραβάσεις, ενημερώνουν με σχετικό προηχογραφημένο μήνυμα, πως θα ήταν χρήσιμη η συμμόρφωση. Οι συμπεριφορές που δεν γίνονται ανεκτές περιλαμβάνουν το κάπνισμα σε μέρη όπου απαγορεύεται, την ακατάλληλη στάθμευση ποδηλάτων, αλλά και την παραβίαση των κανόνων κοινωνικών αποστασιοποίησης λόγω του κορονοϊού.

Τα ρομπότ, κυκλοφορώντας στους δρόμους, καταγράφουν τα πάντα, στέλνοντας το οπτικό υλικό στο κέντρο ελέγχου και διοίκησης της αστυνομίας. Στη συνέχεια, σε ζωντανό χρόνο, εισέρχονται σε ένα σύστημα ανάλυσης όπου γίνεται η αναγνώριση του πολίτη, ακόμη και του τσιγάρου που μπορεί να έχει στο στόμα του, και μετά ακούγεται το μήνυμα.

Για παράδειγμα, σε μια από τις περιπολίες, ένα από τα ρομπότ “Xavier”, όπως ονομάζονται, κατευθύνθηκε σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Σε ένα από τα σπίτια, δυο ηλικιωμένοι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση έναν αγώνα σκάκι. Βλέποντάς τους από μια κάμερα που βρίσκεται στην κορυφή του μηχανήματος, προειδοποίησε: «Παρακαλώ κρατήστε απόσταση ενός μέτρου, παρακαλώ να είστε σε ομάδες μέχρι 5 άτομα».

Ένας 34χρονος πολίτης, ο οποίος περπατούσε σε ένα εμπορικό κέντρο, είδε το ρομπότ να περιπολεί. Αυτό που σκέφτηκε είναι το εξής: «μου θυμίζει τον Robocop».
«Μου φέρνει στο μυαλό έναν δυστοπικό κόσμο από ρομπότ. Είμαι λίγο διστακτικός για αυτό το πρότζεκτ».Play Video

Έκρηξη επιτήρησης

Από το πλήθος καμερών CCTV σε όλη τη χώρα, μέχρι τις ενσωματωμένες κάμερες με αναγνώριση προσώπου στα φώτα που βρίσκονται στο δρόμο, οι κάτοικοι βλέπουν να προστίθεται άλλος ένας τρόπος παρακολούθησής τους από το κράτος.

Η Σιγκαπούρη έχει επικριθεί πολλές φορές για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών, την ώρα που οι πολίτες είναι συνηθισμένοι σε αυστηρούς ελέγχους. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία για το βαθμό παρέμβασης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μάλιστα, το νησί των περίπου 5μιση εκατομμυρίων ανθρώπων, διαθέτει 90 χιλιάδες αστυνομικές κάμερες, αριθμός που μέχρι το 2030 προβλέπεται να διπλασιαστεί, ενώ η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί σταδιακά τα τοποθετηθεί παντού.

Οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, καθώς πριν από κάποιους μήνες, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις, όταν οι αρχές παραδέχθηκαν ότι στα δεδομένα που συγκεντρώνονταν για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού, από ένα επίσημο σύστημα, είχαν πρόσβαση οι αστυνομικές αρχές.

Αντιδράσεις – Τι απαντά η κυβέρνηση

Μπορεί οι αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για ένα τρομερά αποτελεσματικό, «τεχνολογικά έξυπνο» έθνος, ωστόσο ακτιβιστές τονίζουν ότι η ιδιωτικότητα θυσιάζεται εξ ολοκλήρου, την ώρα που οι άνθρωποι χάνουν σχεδόν κάθε έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από 2 χρόνια, έδειξε ότι στη Σιγκαπούρη, το 56% των ερωτηθέντων εξέφραζε έντονες ανησυχίες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονταν από ψηφιακές υπηρεσίες. Το ποσοστό σήμερα ίσως να έχει αυξηθεί.

Η κυβέρνηση επιμένει πως τα συγκεκριμένα ρομπότ, τα οποία μάλιστα προορίζονται για να αντικαταστήσουν ορισμένους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της δοκιμής τους, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό ή τη λήψη μέτρων κατά των παραβατών. Ο Ονγκ Κα Χινγκ, από την κυβερνητική υπηρεσία που ανέπτυξε τα ρομπότ, υποστήριξε πως «όντως το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν μελλοντικά να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που απαιτούνται για μια περιπολία με τα πόδια.
Η Ιντουλέξμι Ρατζεσβάρι, δικηγόρος από τη Σιγκαπούρη που ασχολείται με θέματα ιδιωτικότητας και απορρήτου, και εδρεύει στη Γερμανία, δήλωσε στον Guardian πως «στο νόμο περί απορρήτου, δεν υπάρχουν περιορισμοί για το τί μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση».

H Γι Τινγκ Λι, ακτιβίστρια που ασχολείται με τα ψηφιακά δικαιώματα, δήλωσε πως πλέον στην Σιγκαπούρη, «οι άνθρωποι πρέπει να προσέξουν τι λένε και τι κάνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες».

Προσθέτει πως «αυτό που είναι πιο δυστοπικό για μένα είναι ότι όλο αυτό είναι ομαλοποιημένο και ότι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν καθόλου».

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το