Κάθε δευτερόλεπτο το 2020 ένας άνθρωπος αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του, παραμένοντας στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα πέρυσι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων σε παγκόσμια κλίμακα να φτάσει συνολικά τους 55 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ακόμη 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι συγκαταλέγονται στις τάξεις των εσωτερικά εκτοπισμένων, σύμφωνα με δύο ΜΚΟ οι οποίες παρακολουθούν συστηματικά το τραγικό φαινόμενο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμός εδώ και δέκα χρόνια με αποτέλεσμα το σύνολο να σημειώνει ρεκόρ, αναφέρουν το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν για δεύτερη ή και για τρίτη φορά.

Σημειώνεται ότι το 95% των μετακινήσεων που προκλήθηκαν από συγκρούσεις έγιναν σε χώρες, οι οποίες θεωρούνται ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το