Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης


Στους πρώτους τέσσερις μήνες αυτού του έτους, η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ (AFRICOM) πραγματοποίησε περισσότερα αεροπορικά χτυπήματα στη Σομαλία από ό,τι συνολικά στα οκτώ χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα στην κυβέρνηση.

Η γιγάντωση του αδήλωτου πολέμου της Αμερικής στη Σομαλία έρχεται την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ζητήσει επανειλημμένα μια παγκόσμια κατάπαυση πυρός εν μέσω της πανδημίας της CoViD-19. «Θα έπρεπε να υπάρχει μόνο μία μάχη στον κόσμο μας σήμερα, η κοινή μας μάχη ενάντια στην CoViD-19», επανέλαβε στις 3 Απριλίου. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε ίχνος της ενέργειάς μας για να τη νικήσουμε».

Την ίδια εκείνη μέρα, η AFRICOM πραγματοποίησε «αεροπορικό χτύπημα με στόχο τρομοκράτες της al-Shabaab στα περίχωρα της Bush Madina, στη Σομαλία», σύμφωνα με δελτίο τύπου της Διοίκησης. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως πέντε μέλη της al-Shabaab σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Από την αρχή του έτους, η AFRICOM έχει ανακοινώσει 39 αεροπορικά χτυπήματα στη Σομαλία. Η Διοίκηση είχε ανακοινώσει συνολικά 36 τέτοιες επιθέσεις από το 2009 έως το 2017, υπό τον Ομπάμα, με κορύφωση το 2016 με 19 δηλωμένα αεροπορικά χτυπήματα. Το περασμένο έτος, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 63 αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία, τις περισσότερες εντός ενός έτους.

«Είναι ευθύνη της Διοίκησής μας να υποστηρίξει τους συνεταίρους μας ώστε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση να μην επεκταθεί και να μην χτυπήσει την πατρίδα μας στις ΗΠΑ όπως επιθυμούν να κάνουν οι ηγέτες της», είπε ο Ταξίαρχος του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Μπράντφορντ Τζ. Γκέρινγκ, αναπληρωτής επιχειρησιακός διευθυντής της AFRICOM, έπειτα από το χτύπημα της 3ης Απριλίου εναντίον στόχων της al-Shabaab, που ακολουθήθηκε από επιθέσεις στις 5, 6, 9 και 10 Απριλίου. Η AFRICOM δεν απάντησε εγκαίρως για αυτή τη δημοσίευση σε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες για την αύξηση των επιθέσεων.

«Ο υψηλός ρυθμός των αμερικανικών επιχειρήσεων από αέρος και εδάφους στη Σομαλία δείχνει να είναι επικεντρωμένος στη στήριξη προσπαθειών των δυνάμεων της κυβέρνησης της Σομαλίας και των συμμάχων της [της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία] να απομακρύνει την τρομοκρατική οργάνωση από τα προπύργιά της», είπε ο Κρις Γουντς, διευθυντής της Airwars, μιας βασισμένης στο Ηνωμένο Βασίλειο οργάνωσης που παρακολουθεί τα αεροπορικά χτυπήματα. «Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός επιθέσεων που στοχεύουν στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η αύξηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που τα κρούσματα της CoViD-19 στη Σομαλία επίσης αυξάνονται. Στις 8 Απριλίου υπήρχαν 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Σομαλία. Μέχρι την Τετάρτη 22 Απριλίου, υπήρχαν 286. Οι περισσότεροι από τους προσβληθέντες δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στο εξωτερικό, κάτι που υποδεικνύει τοπική μετάδοση της ασθένειας και δημιουργεί ανησυχητικές προοπτικές για το μέλλον — ειδικά ανάμεσα στους πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους, που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ της al-Shabaab και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα κρούσματα να μην ανιχνευθούν ή να μην διαγνωστούν αν ξεκινήσει και διευρυνθεί η κοινωνική μετάδοση του ιού», σύμφωνα με έκθεση της 20ης Απριλίου του Γραφείου για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Ο αντίκτυπος στα 2,6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων που ζουν σε περισσότερους από 2.000 συνωστισμένους καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε υγεία και νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες υγιεινής θα ήταν καταστροφικός».

Ενώ κυκλοφορούν δημοσιεύματα για πιθανές μειώσεις στρατευμάτων των ΗΠΑ κι ακόμα και πιθανά κλεισίματα βάσεων στην Αφρική, ο αριθμός των αμερικανικών φυλακίων στη Σομαλία είναι σημαντικός και αναμένεται να επεκταθεί. Υπάρχουν πέντε βάσεις των ΗΠΑ στη Σομαλία — οι δεύτερες περισσότερες στην ήπειρο έπειτα από τον Νίγηρα — σύμφωνα με πρώην απόρρητα έγγραφα της AFRICOM που αποκάλυψε το The Intercept νωρίτερα φέτος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία από αυτές τις βάσεις — ένα φυλάκιο των ΗΠΑ στο Baledogle — δέχτηκε επίθεση από την al-Shabaab. Και τον Ιανουάριο, η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στη βάση των ΗΠΑ στο Manda Bay, στην Κένυα, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό στρατιώτη και δύο ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους.

Ο Κρις Γουντς της Airwars επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η ευρεία επέκταση των διάσπαρτων φυλακίων της AFRICOM άφησε μικρότερες βάσεις όπως το Manda Bay εκτεθειμένες. «Ενώ μπορεί να δούμε μειώσεις στρατευμάτων σε κάποιες Αφρικανικές χώρες, σε άλλες είναι εξίσου πιθανό να δούμε την εδραίωση και ενίσχυση βάσεων», είπε στο The Intercept.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη Σομαλία παραμένει υψηλός, παρά την παγκόσμια πανδημία και τις συζητήσεις περί μείωσης στρατευμάτων. Τον περασμένο μήνα, οι New York Times ανέφεραν πως υπήρχαν περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα. Αλλά ο συνολικός αριθμός του προσωπικού του υπουργείου Άμυνας, «αναλόγως των αποστολών εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και άλλων υποστηρικτικών δράσεων», κυμαίνεται μεταξύ των 650 και των 800, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της AFRICOM, Τζον Μάνλεϊ.

Παρά την υποστήριξη για μια παγκόσμια ανακωχή από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, όπως και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να δεσμευτεί από αυτό το αίτημα για να σταματήσουν οι μάχες. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατεύθυνε το The Intercept σε σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών στο περιοδικό Foreign Policy: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για παγκόσμια ανακωχή, αλλά έχουν σημειώσει ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη νόμιμη αντι-τρομοκρατική αποστολή μας».

Ενώ έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις στις μάχες σε μερικές συγκρούσεις, σημείωσε ο Γουντς, όπως μία παύση των Ρωσικών αεροπορικών χτυπημάτων στη βόρεια Συρία από τις αρχές Μαρτίου, άλλες πολεμικές ζώνες έχουν δει σημαντική αύξηση της βίας.

«Στη Σομαλία, δεν βλέπουμε τις ΗΠΑ να χαλαρώνουν τη δράση εναντίον της al-Shabaab, αλλά επί του παρόντος να προχωρούν με υψηλότερο ρυθμό από ποτέ», είπε στο The Intercept. «Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι πολλοί επιτιθέμενοι δεν δίνουν σημασία στο κάλεσμα του ΟΗΕ για ανακωχές κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας».

Πηγή: Nick Turse – The Intercept μέσω info-war.gr 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το