Μπορεί οι αμερικανικές δυνάμεις να «σπάνε» ρεκόρ στη ρίψη βομβών και τη χρήση άλλων πυρομαχικών εν γένει στο Αφγανιστάν, αλλά η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που τροφοδοτούνται από γνωστά κέντρα, κανένας από όσους κατάφεραν να περάσουν τα συρματοπλέγματα και τα εμπόδια στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο, τις τελευταίες δραματικές ώρες δεν προέρχεται από το Ιντλίμπ της Συρίας.

Για την διατεταγμένη δημοσιογραφία αυτό αυταπόδεικτα συνεπάγεται πως κανείς δεν είναι πρόσφυγας πολέμου!

Μας πληροφορούν μάλιστα πως οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ως απόδειξη πως είναι παράνομοι και αναίτιοι μετανάστες.

Για να δούμε, όμως είναι έτσι όπως μας τα λένε;

Οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν 7.423 βόμβες και άλλα πυρομαχικά στο Αφγανιστάν το 2019, αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Ο αριθμός αυτός, που σημειώνει αύξηση σε σχέση με πέρυσι (7.362), είναι περισσότερες από επτά φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των βομβών που ερρίφθησαν στο Αφγανιστάν το 2015 (947).

Ωστόσο, όταν η συζήτηση έρχεται στο προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στον πόλεμο που διεξάγεται, ενώ προβαίνει σε ανιστόρητες δηλώσεις για την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα που συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες. Μάλιστα, το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Global Peace Index 2019.

Κυβερνητικά στελέχη διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες, άρα δεν έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και την ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν.  

«Το Αφγανιστάν δεν είναι χώρα εμπόλεμη. Κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους», είχε δηλώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης πριν λίγους μόλις μήνες, χαράσσοντας την αντιμεταναστευτική «γραμμή», μαζί με το έτερο κυβερνητικό στέλεχος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε πει για τις ροές το εξής: «Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δε δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία

Στη συνέχεια, μάλιστα, πίσω από την εν λόγω γραμμή έσπευσε να συρθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Το 2015 Σύριοι, οι οποίοι έφευγαν απεγνωσμένοι, εγκαταλείποντας τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Προφανώς, ήταν σχεδόν όλοι πρόσφυγες. Είχαν προσφυγικό προφίλ. Σήμερα, όμως, Σύριοι είναι μόλις δύο στους δέκα. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί. Μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, καθώς επίσης και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, από τη Σομαλία, από το Κονγκό και από άλλες γειτονικές χώρες», είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής λίγες μέρες μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας την αντιμεταναστευτική «γραμμή». Στη συνέχεια βέβαια, είχε προσπαθήσει να διορθώσει τη δήλωσή του, λέγοντας ότι «δεν αφορά όλο το Αφγανιστάν, όμως, υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν οι οποίες δε δικαιολογούν την ερμηνεία ότι όσοι προέρχονται από αυτές τις περιοχές, θα πρέπει αυτόματα να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας».

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, μαρτυρούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μαίνεται ακόμα, με τα θύματα να συνεχίζουν να μετρούν. Από τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών και των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 579 άμαχοι τους 9 πρώτους μήνες του 2019, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κατά 80% αυξήθηκαν τα πλήγματα που διεξήχθησαν το 2009 (4.417 βόμβες), εν μέσω της μαζικής αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ μετρούσε στο Αφγανιστάν την περίοδο 2010- 2011 περίπου 130.000 μέλη, εκ των οποίων τα 100.000 ήταν Αμερικανοί στρατιώτες. Πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 13.000.

Η αύξηση αυτή των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων σημειώθηκε υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μια συμφωνία που θα προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από την πλευρά των ανταρτών.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του «για τη συνεχή αύξηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων στις αεροπορικές επιδρομές μετά το 2014, με τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις να ευθύνονται για τις περισσότερες από αυτές από το 2018 και μετά».

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σκοτώθηκαν περισσότεροι άμαχοι από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε σχέση με αυτούς που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις ανταρτών (717 θάνατοι έναντι 531), κυρίως από αεροπορικές επιδρομές του αφγανικού και του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με καταγγελία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Τα παραπάνω στοιχεία που απαριθμούν βόμβες και θανάτους στο αδιαμφισβήτητα εμπόλεμο Αφγανιστάν, μαρτυρούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι ισχύει και τι όχι σ’ αυτό το κομμάτι γης, ενώ παράλληλα έκθετο βρίσκεται το κυβερνητικό δόγμα περί μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, όπως προτάσσει ο αυθαίρετος διαχωρισμός τους.

Πηγή:  koutipandoras.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το