21 Οκτωβρίου, 2020  

Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη (πρόσφατα και στη ΔΕΘ) ότι επέρχεται “ανάπτυξη” και “δημιουργία θέσεων εργασίας” τα στοιχεία που δίνουν ακόμα και οι κυβερνητικές υπηρεσίες βοούν ακριβώς για το αντίστροφο.

Ο ΟΑΕΔ στην τελευταία μηνιαία συνοπτική έκθεση που πρόσφατα δημοσίευσε καταγράφει ρεκόρ της ανεργίας από την αρχή των μνημονιακών χρόνων.

Για τον Αύγουστο του 2020, λοιπόν, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανήλθαν σε 1.090.133 (αναζητούντες εργασία 1.036.582 και μη αναζητούντες εργασία 53.551), με το αμέσως προηγούμενο μεγαλύτερο αριθμό ανέργων να καταγράφεται τον Αύγουστο του 2013 (1.004.545).

Ταυτόχρονα στην ίδια έκθεση εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων από το κράτος, δηλαδή το τμήμα των ανέργων που λαμβάνει κάποιο κρατικό επίδομα ενώ βρίσκεται στη λίστα του ΟΑΕΔ. Αναφέρονται 143.005 άνεργοι επιδοτούμενοι, ένας αριθμός μόλις 13% του συνόλου των ανέργων. Σημειώνουμε ότι τον Αύγουστο του 2010 με αριθμό ανέργων 648.032 οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 191.563, περίπου το 30% του συνόλου των ανέργων, ενώ τα χρόνια που επακολούθησαν μέχρι σήμερα το ποσοστό επιδοτούμενων ανέργων δέχτηκε μεγάλη μείωση (δες πίνακα).

Με άλλα λόγια, ενώ η ανεργία γιγαντωνόταν από το 2010 έως το 2020, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώθηκε ραγδαία και σε ποσοστό αλλά και σε απόλυτους αριθμούς! Σε μια περίοδο που η ανάγκη στήριξης των άνεργων έγινε πολύ μεγαλύτερη, οι κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν εντελώς το αντίθετο!

Άνεργοι το μήνα Αύγουστο των χρόνων 2010-2020
Τα στοιχεία είναι από τις μηνιαίες συνοπτικές εκθέσεις του ΟΑΕΔ
για τους εγγεγραμμένους άνεργους στο μητρώο του

Ο εμπαιγμός αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ καθώς, όπως τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, “πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας με τον τρόπο που το κάνουμε ως σήμερα, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα”. Που σημαίνει ότι και αυτό το ελάχιστο 13% των ανέργων που παίρνουν, σήμερα, ένα πενιχρό επίδομα-βοήθημα για λίγους μήνες θα περιοριστεί κι άλλο και τα κονδύλια οικονομικής στήριξης θα μετατραπούν σχεδόν καθολικά σε επιδοτήσεις προς την εργοδοσία στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης “δημιουργίας θέσεων εργασίας”!

…Και κυβερνητικές αλχημείες «μείωσης της ανεργίας»

Την ίδια ώρα που καταγράφεται ρεκόρ ανέργων τον Αύγουστο, η ΕΛΣΤΑΤ με αλχημείες προσπαθεί να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, παίζοντας κυριολεκτικά με τις λέξεις. Έτσι, κατά την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η ανεργία… μειώθηκε (!), ενώ αυξήθηκε ο πληθυσμός των «οικονομικά μη ενεργών».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Επιπλέον, εφόσον ο μισθωτός είναι σε συνεχόμενη αναστολή πάνω από τρεις μήνες, τότε κατατάσσεται στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό εφόσον δεν αναζητά εργασία και δεν είναι διαθέσιμος να αναλάβει άμεσα εργασία!

Κατά συνέπεια, η κρίσιμη μάζα των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας καταμετράται είτε στους εργαζόμενους (αναστολή κάτω των τριών μηνών) είτε στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (αναστολή άνω των τριών ετών) και αφαιρείται από το μηνιαίο αριθμό των άνεργων, ο οποίος με αυτό το μαγείρεμα πλασάρεται από την κυβέρνηση ως μειωμένος…

Όπως έχει γράψει ο «Λ.Δ.», πρόκειται πραγματικά για μια κατάπτυστη κοροϊδία των εργαζομένων, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες φυτοζωούν χωρίς δουλειά με ισχνά κρατικά επιδόματα, υπό το φόβο της οριστικής απόλυσης ή της παράτασης του εφιάλτη που βιώνουν.

Την ώρα που οι αναστολές συμβάσεων παρατείνονται για μήνες ενώ χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε κατάσταση παρατεινόμενης ανεργίας (καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον τουρισμό κλπ).

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το