Στην Ιε­ρου­σα­λήμ(!) βρέθη­κε ο Τσί­πρας, να πε­ρι­φέρει το απο­κριάτι­κο κου­ρε­λια­σμένο πια «αρι­στε­ρό» κου­στού­μι του, στα πλαί­σια της τρι­με­ρούς με Κύ­προ, Ισ­ρα­ήλ. Σε μια συ­νάντη­ση που έγι­νε υπό την επο­πτεία του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Μάικ Πο­μπέο, και όπου πε­ρίσ­σε­ψαν τα χα­μόγε­λα, η χα­ρά, η προ­κλη­τι­κή υπο­κρι­σία και ο μέχρι δια­συρ­μού ρα­για­δι­σμός των πρω­θυ­πουρ­γών Ελ­λάδας και Κύ­πρου.
Τρεις φο­ρές επα­νέλα­βε ο Τσί­πρας ότι εί­ναι χα­ρού­με­νος που βρί­σκε­ται στην Ιε­ρου­σα­λήμ. Εξαι­ρε­τι­κά χα­ρού­με­νος (extremely happy!) δή­λω­σε ο έτε­ρος λα­κές, της κα­τε­χόμε­νης Κύ­πρου, ενώ και οι τρεις, μα­ζί με τον Νε­τα­νιάχου, δή­λω­σαν ευ­τυ­χείς για την πα­ρου­σία Πο­μπέο.
Σε μια λυ­πη­ρή μα­κρόσυρ­τη επα­νάλη­ψη των ανα­κοι­νώσε­ων του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, στις δη­λώσεις του Τσί­πρα πε­ρίσ­σε­ψαν οι λέξεις ενέρ­γεια, ασφάλεια, στα­θε­ρότη­τα, ει­ρή­νη, δη­μο­κρα­τία, αλ­λά και τα άλ­λα υπο­κρι­τι­κά πα­ρα­μύ­θια της τρι­με­ρούς. Στο ίδιο κλί­μα άλ­λω­στε, κάτω από την μπα­γκέτα του Πο­μπέο κι­νή­θη­καν οι δη­λώσεις και των τριών πρω­θυ­πουρ­γών.
Άλ­λω­στε, προς επι­βε­βαί­ω­ση των δη­μο­κρα­τι­κών  και ει­ρη­νι­κών προ­θέσε­ων της τρι­με­ρού­ς, η συ­νάντη­ση έγι­νε στην Ιε­ρου­σα­λήμ. Την αι­μα­το­βαμ­μένη, από τον σιω­νι­στι­κό φα­σι­σμό πόλη, την οποία πρόσφα­τα ανα­γνώρι­σαν οι Αμε­ρι­κάνοι ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισ­ρα­ήλ, ενι­σχύ­ο­ντας την κα­το­χή και τις θη­ριω­δί­ες των Ισ­ραη­λι­νών. Για την πα­ρου­σία του σε αυ­τή την πόλη και για τα όσα συμ­βαί­νουν εκεί, ο Τσί­πρα­ς, που θέλει τάχα να χτί­σει δη­μο­κρα­τι­κά μέτω­πα σε Ελ­λάδα και Ευ­ρώπη, … ποι­ή­θη­κε την νήσ­σαν!
«Η πα­γί­ω­ση του αγω­γού East Med μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την οι­κο­νο­μι­κή ανάπτυ­ξη της πε­ριο­χής…»  δή­λω­σε ο Τσί­πρας και μι­λώντας για τον αγω­γό έκα­νε λόγο για «γέφυ­ρα συ­νερ­γα­σί­ας και στα­θε­ρότη­τας…». Πρόκει­ται γι’ αυ­τή την ασφάλεια, τη στα­θε­ρότη­τα και την ανάπτυ­ξη που απο­λαμ­βάνουν όλοι οι λα­οί, της πε­ριο­χής και του κόσμου, στις χώρες των οποί­ων οι ΗΠΑ εμπλέκο­νται στη δια­χεί­ρι­ση των κοι­τα­σμάτων υδρο­γο­ναν­θράκων τους. Πρόκει­ται ακρι­βώς γι’ αυ­τήν τη «στα­θε­ρή»… απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση και τους πο­λέμους, που προ­σφέρουν δε­κα­ε­τί­ες τώρα οι ΗΠΑ στην πε­ριο­χή της Μέσης Ανα­το­λής. Και όμως, εί­ναι τέτοιος ο ξε­πε­σμός του Τσί­πρα, που κα­νένα πρόβλη­μα δεν έχει να επα­να­λαμ­βάνει τα πα­ρα­μύ­θια για ασφάλειες και στα­θε­ρότη­τες που προ­σφέρει η συ­νερ­γα­σία με τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μή­κος κύ­μα­τος και ο Ανα­στα­σιάσης, που βλέπει στην τρι­με­ρή και την πα­ρου­σία των ΗΠΑ τους εγ­γυ­η­τές της «ει­ρή­νης, ασφάλειας, σε­βα­σμό κυ­ριαρ­χί­ας των κρα­τών της πε­ριο­χής…»! Πρόκει­ται ακρι­βώς για τον ίδιο σε­βα­σμό της κυ­ριαρ­χί­ας και της ει­ρή­νης, που απο­λαμ­βάνει και η χώρα του, που η μι­σή βρί­σκε­ται υπό τούρ­κι­κη κα­το­χή, για την εξυ­πη­ρέτη­ση πάντα των αμε­ρι­κάνι­κων σχε­δια­σμών και συμ­φε­ρόντων στην πε­ριο­χή. Πρόκει­ται για την ίδια ασφάλεια που δια­κα­τέχει και τη «σύμ­μα­χο» των ΗΠΑ, Ελ­λάδα, στην οποία αμ­φι­σβη­τεί­ται πλέον η συν­θή­κη της Λω­ζάνης και σχε­δόν το σύ­νο­λο του χώρου του Αι­γαί­ου. Πρόκει­ται για τους πρω­θυ­πουρ­γούς δύο χω­ρών, που οι λα­οί τους έχουν μα­τώσει, από τους… Αμε­ρι­κάνους «συμ­μάχους» τους.
Πί­σω όμως από τις αφε­λείς δη­λώσεις και το ρε­σι­τάλ υπο­τέλειας των Τσί­πρα και Ανα­στα­σιάδη και τις αστεί­ες δη­λώσεις τους στην τρι­με­ρή, το πραγ­μα­τι­κό δια­κύ­βευ­μα για τους λα­ούς της Ελ­λάδας και της Κύ­πρου εί­ναι πο­λύ σο­βα­ρό.
Η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα εμπλέκει τη χώρα στο κου­βάρι των αντα­γω­νι­σμών των με­γάλων δυ­νάμε­ων στην πιο εύ­φλε­κτη πε­ριο­χή του πλα­νή­τη, με όρους αμε­ρι­κάνι­κου βρα­χί­ο­να. Συ­νυ­πο­λο­γί­ζο­ντας τον νέο ρόλο που προσ­διο­ρί­ζει σε Κύ­προ και Ελ­λάδα η εξόρυ­ξη υδρο­γο­ναν­θράκων και η κα­τα­σκευή αγω­γού, πί­σω από το χα­ρού­με­νο και πα­νη­γυ­ρι­κό κλί­μα της συ­νάντη­σης στην Ιε­ρου­σα­λήμ, κρύ­βε­ται το πραγ­μα­τι­κό αντι­δρα­στι­κό πε­ριε­χόμε­νο της τρι­με­ρούς Ελ­λάδας-Κύ­πρου-Ισ­ρα­ήλ και οι με­γάλοι κίν­δυ­νοι που ση­μα­το­δο­τεί αυ­τή για τους λα­ούς.
Οι σα­φείς ανα­φο­ρές για τη Ρω­σία, την Κί­να και το Ιράν, που έγι­ναν πολ­λές φο­ρές από τον Πο­μπέο, δεν αφή­νει κα­νένα πε­ρι­θώριο πα­ρερ­μη­νειών για το ποιος πραγ­μα­τι­κά εί­ναι ο ρόλος που προσ­δί­δει ο δη­μιουρ­γός της τρι­με­ρούς (ΗΠΑ) σε αυ­τήν τη «συ­νερ­γα­σία».
Και δεν υπάρ­χει πιο επι­κίν­δυ­νη αντί­λη­ψη από αυ­τήν που κο­μί­ζει και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ότι οι λα­οί μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν την ασφάλεια, τη στα­θε­ρότη­τα και την ει­ρή­νη κάτω από την «προ­στα­σία» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρόντων. Αυ­τήν ακρι­βώς την προ­στα­σία πλη­ρώνουν χρόνια τώρα οι λα­οί της Ελ­λάδας και της Κύ­πρου. Αυ­τή την «υπο­τα­γή και προ­στα­σία» που πρε­σβεύ­ουν όλοι οι εκ­πρόσω­ποι της με­γα­λο­α­στι­κής τάξης στη χώρα μας. Όλοι οι πα­λιοί και νέοι λα­κέδες του τόπου. Γι’ αυ­τό και η ΝΔ έσπευ­σε να δη­λώσει για την τρι­με­ρή ότι «πο­λύ σω­στά κάνει η κυ­βέρ­νη­ση»  (Χα­τζι­δάκης), μη και την ξε­πε­ράσει στο ρόλο του «κα­λού παι­διού» των Αμε­ρι­κάνων ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Αυ­τή η «νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη-ακρο­δε­ξιά» ΝΔ, ενάντια στην οποία ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ενόψει εκλο­γών – υψώνει κάλ­πι­κα μέτω­πα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το