Μετά από μια νύχτα οργής για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας και τις παραινέσεις του Ισραηλινού προέδρου, ασαφές παραμένει το αν ο Νετανιάχου θα επιμείνει…

Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσανατολίζεται να εγκαταλείψει το σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις, πολιτική κρίση και εσωκομματικές τριβές στο Λικούντ.

Όπως όλα δείχνουν, ένα διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού που αναμένονταν τις επόμενες ώρες -μετά τη χθεσινή νύχτα οργής που ξεχείλισε στους δρόμους για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας και την σημερινή επέμβαση του προέδρου της χώρας- και κατά τη διάρκεια του οποίου πηγές ανέφεραν πως ο Νετανιάχου θα υπαναχωρούσε στην εμμονή του στην προώθηση του σχεδίου, αναβλήθηκε, εν μέσω αναφορών ότι τα ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλούν να διαλύσουν την κυβέρνηση εάν σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση.

Παράλληλα, σήμερα αναμένονται νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ
η εργατική ομοσπονδία Histadrut εξήγγειλε «ιστορική γενική απεργία» εάν δεν σταματήσει η δικαστική αναθεώρηση.

Ο επικεφαλής του Yisrael Beytenu, Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ανακοινώσει την παραίτησή του. «Κανένας δικτάτορας δεν είναι σε θέση να αντισταθεί σε μια ευρεία και δίκαιη δημόσια διαμαρτυρία που καλύπτει όλα τα μέρη του πληθυσμού», έγραψε στο Twitter.

«Ελπίζω ότι εκτός από την απόσυρση του σχεδίου, θα ακούσουμε και την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, τον αρχιτέκτονα της δικαστικής αναθεώρησης.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κάλεσε, νωρίτερα, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκαταλείψει το διχαστικό σχέδιο δικαστικών αλλαγών, «για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Η έκκληση από τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος κανονικά δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, υπογραμμίζει τον συναγερμό που έχει προκαλέσει η κυβερνητική εμμονή στην προώθηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και έρχεται μετά από μια δραματική νύχτα διαδηλώσεων σε όλο το Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα οργής, χθες το βράδυ, αφού ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέλυσε αιφνίδια τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, επειδή αμφισβήτησε το σχέδιο αναθεώρησης της δικαιοσύνης.

Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, πολλοί φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και άναψαν μεγάλες φωτιές, ενώ η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η αναταραχή βάθυνε την πολύμηνη κρίση σχετικά με το σχέδιο του Νετανιάχου για αύξηση της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες, ανησύχησε επιχειρηματίες και πρώην αρχηγούς ασφαλείας και προκάλεσε ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους στενούς συμμάχους.

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας έγινε μετά από ομιλία του, το Σάββατο, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», εκφράζοντας την ανησυχία του, καθώς στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών συμμετέχει και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω διαβούλευσης και του διαλόγου».

Αντιδρώντας στην αποπομπή του υπουργού Άμυνας, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».

Αλλά καθώς πλήθη διαδηλωτών πλημμύρισαν τους δρόμους και χθες, οι υπουργοί του Λικούντ άρχισαν να δείχνουν προθυμία να πατήσουν φρένο. Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, έμπιστος του Νετανιάχου, είπε ότι το κόμμα θα τον υποστηρίξει εάν αποφασίσει να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ηγέτες του συνασπισμού του Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το πρωί, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα, το κίνημα διαμαρτυρίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια μαζική διαδήλωση έξω από την Κνεσέτ.

«Συμβιβασμό» ζητούν οι ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε, χθες Κυριακή την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας, καλώντας ξανά κυβέρνηση και διαδηλωτές να επιδιώξουν «συμβιβασμό».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, αποφασισμένος να προωθήσει τις «δικαστικές μεταρρυθμίσεις», αλλά ισχυρίστηκε ότι ήθελε να καταλήξει σε μια λύση αποδεκτή τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές της,.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το