Συναντήσεις πυροδοτήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 και στο ΝΑΤΟ

Στη φωτογραφία ο κρατήρας από τον πύραυλο που έπεσε σε μια περιοχή όπου ξεραίνονταν σιτηρά στο Przewodów,

ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος έπεσε σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και όπως δείχνει η τροχιά του εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του Κιέβου για την αναχαίτιση ρωσικής επίθεση που είχε πιθανό στόχο μία από τις εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη (15/11) που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία υποστήριξε πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Σε έκτακτη συνεδρίαση κρατών-μελών του NATO και της G7 που συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, συμφωνήθηκε, η παροχή υποστήριξης και βοήθειας προς τη Βαρσοβία, σχετικά με τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως, ο Πολωνός πρόεδρος, Άντρζεϊ Ντούντα, είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους, λέγοντας ωστόσο πως είναι άγνωστο ποιος τους εκτόξευσε. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να αμφισβητείται από τις ΗΠΑ.

«Προβοκάτσια» καταγγέλλει η Μόσχα

H πρώτη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου άμυνας μετά την αναφορές από πολωνικά μέσα για την προέλευση του πυραύλου ήταν η λέξη «προβοκάτσια».

Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το Interfax το βράδυ της Τρίτης, η Ρωσία υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

OHE: «Απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση»

Σύνεση ζήτησε από πλευράς του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το