Από τους Jake Horton, Daniele Palumbo & Tim Bowler

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των μελών της ΕΕ για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ποιες κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπάρχουν;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απαγορευτεί να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μετά το τέλος του 2022.

μέλη της ΕΕ Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 .

Τον Μάρτιο, η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα εντός ενός έτους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για περαιτέρω σταδιακή κατάργηση.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση του πετρελαίου της θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά» .

Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία έχει σχεδόν διπλασιάσει τα μηνιαία κέρδη της από την πώληση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα .

Η ΕΕ εισάγει περίπου 22 δισ. ευρώ (23 δισ. δολάρια) ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σε σύγκριση με μέσο όρο περίπου 12 δισ. ευρώ (12,5 δισ. δολάρια) το μήνα το 2021.

Πόσο πετρέλαιο εξάγει η Ρωσία;

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Περίπου οι μισές εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας πήγαν στην Ευρώπη , πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις.

Αγωγοί πετρελαίου

Το 2020, η Ολλανδία και η Γερμανία εισήγαγαν το περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο την ημέρα.

Εισαγωγείς λαδιών

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία – στις οποίες θα δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές – έλαβαν το 96% και το 58% των εισαγωγών πετρελαίου τους αντίστοιχα από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) .

Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 8% των εισαγωγών πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 και το 3% των εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ πέρυσι.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο;

Ο ερευνητικός αναλυτής Μπεν Μακ Γουίλιαμς λέει ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές για πετρέλαιο παρά για φυσικό αέριο, γιατί ενώ κάποιοι προέρχονται από τη Ρωσία, “υπάρχουν επίσης πολλές αποστολές από αλλού”.

Ορισμένες χώρες, μέλη του ΔΟΕ, απελευθέρωσαν το ισοδύναμο των 120 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου – τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην ιστορία του.

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε μια σημαντική απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα της Αμερικής σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της και εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Πώς έχει σταματήσει η Ρωσία τις ροές φυσικού αερίου;

Παρά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σταθμός αγωγού φυσικού αερίου στη Σλοβακία

Ωστόσο, αφού οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα έπρεπε να πληρώσουν για το φυσικό αέριο στο ρωσικό νόμισμα.

Η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία και λέει ότι δεν θα τις επανεκκινήσει μέχρι να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη δράση της Ρωσίας ως μια μορφή εκβιασμού.

Πολλές άλλες χώρες της ΕΕ πρόκειται να αντιμετωπίσουν το ίδιο ζήτημα γύρω στα μέσα Μαΐου, όταν οφείλονται οι πληρωμές.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα ενίσχυαν το ρωσικό νόμισμα και θα ωφελούσαν την οικονομία της.

Ποιος πληρώνει σε ρούβλια;

Η κ. Von der Leyen προειδοποίησε ότι η συμμόρφωση με τις ρωσικές απαιτήσεις θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ και θα ήταν «υψηλού κινδύνου» για τις εταιρείες που το έκαναν.

Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το πόσο σύντομα θα τερματίσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό .

Οι εταιρείες φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ευρώ μέσω της ρωσικής τράπεζας Gazprombank, η οποία στη συνέχεια θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ρούβλια.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι εταιρείες φυσικού αερίου στην Αυστρία και την Ιταλία σχεδιάζουν επίσης να ανοίξουν λογαριασμούς με την Gazprombank.

Η ΕΕ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές σε ευρώ και να λάβουν επιβεβαίωση πριν από οποιαδήποτε μετατροπή σε ρούβλια, αυτό δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας της αρχικής καθοδήγησής του, και οι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι θέλουν περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.

Πόσο αέριο παρέχει η Ρωσία στην Ευρώπη;

Το 2019 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 41% ​​των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ .

Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαντλούνταν, η Ιταλία και η Γερμανία θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς εισάγουν το περισσότερο φυσικό αέριο .

Εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας

Η Ρωσία παρέχει μόνο περίπου το 5% των προμηθειών φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία στέλνει αέριο στην Ευρώπη μέσω αρκετών κεντρικών αγωγών. Το αέριο συλλέγεται σε περιφερειακούς κόμβους αποθήκευσης και στη συνέχεια διανέμεται σε όλη την ήπειρο.

Αγωγοί φυσικού αερίου της Ευρώπης

Τι γίνεται με τις εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο;

Η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί σε υπάρχοντες εξαγωγείς φυσικού αερίου όπως το Κατάρ, η Αλγερία ή η Νιγηρία, αλλά υπάρχουν πρακτικά εμπόδια για την ταχεία επέκταση της παραγωγής.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη χρήση άλλων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, αλλά αυτό δεν είναι γρήγορο ή εύκολο.

ανεμογεννήτρια
Λεζάντα εικόνας, Η ΕΕ ελπίζει να ενισχύσει μαζικά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας

Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς θέρμανσης και καυσίμων;

Οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων. Οι τιμές θέρμανσης – ήδη υψηλές – είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν η Ρωσία περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών διατηρούνται υπό έλεγχο με ανώτατο όριο τιμής ενέργειας.

Αλλά οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά £700 σε περίπου £2.000 τον Απρίλιο όταν το ανώτατο όριο αυξήθηκε . Αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 3.000 £ όταν το ανώτατο όριο αυξηθεί ξανά αυτό το φθινόπωρο.

Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης εκτιναχθεί στα ύψη και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των δασμών στα καύσιμα καθώς οι αυτοκινητιστές αγωνίζονται με τιμές ρεκόρ.

πηγή: BBC

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το