Απάντηση στον Γιατρομανωλάκη ότι τάχα η νέα ΚΥΑ θεραπεύει στρεβλώσεις του παρελθόντος έδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αλλά και ο Αργύρης Ξάφης με τη διαμαρτυρία του στην Berlinale.

Συγκεκριμένα:

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

«Aναφορικά με την Ανακοίνωση του κ. Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, δηλώνουμε πως αντιλαμβανόμαστε την απελπισία της υπεράσπισης της θέσης του σε ένα ΥΠΠΟ που με τις ενέργειες του από την αρχή της θητείας του κατέστησε Υπουργείο Άνευ Αποστολής. Και υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο, δεν δικαιολογείται το χθεσινό παραλήρημα λασπολογίας απευθυνόμενο προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, και κατ’ επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους στις τέχνες.

» Είναι ανεκδοτολογικός ο ισχυρισμός, ότι στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος μας “εστίασε επί μακρόν στο μισθολογικό ζήτημα” και δήθεν γι’ αυτό συνετάγη η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Ευτυχώς ήταν πολλοί οι παρόντες στη συνάντηση αυτή. Συνεπώς, κύριε Υφυπουργέ, μην προσπαθείτε, διότι προσπαθείτε ματαίως και εκτίθεστε με αυτό τον τρόπο, κατ’ εξακολούθηση μάλιστα. Τα αιτήματά μας είναι χιλιοδιατυπωμένα πλέον και απολύτως σαφή. Μάλλον, σε όλη την κοινωνία η μόνη που δεν έχει καταλάβει είναι η κυβέρνηση. Και πώς να έχει καταλάβει, όταν οι κρατικοί λειτουργοί της, με μισθούς πληρωμένους από τον ελληνικό λαό, αντί να σκύψουν πάνω στα μεγάλα προβλήματα του Πολιτισμού, εκτονώνονται απομαγνητοφωνώντας συνεντεύξεις και δηλώσεις μας, κατασκευάζοντας αφηγήματα παραπλάνησης της κοινής γνώμης, κατασκευάζοντας επαίσχυντες προσωπικές επιθέσεις.

Η απάντηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στον κ. Γιατρομανωλάκη και στην κυβέρνηση

» Οι ανακοινώσεις σας, οι πρακτικές σας, η αισθητική σας, ένα μήνα πριν τις εκλογές, καταδεικνύουν ευθαρσώς την μηδαμινή αντίληψη σας για τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού. Είναι σαφές ότι η μόνη πολιτική σας βούληση, στην οποία παραμένετε συνεπείς, ως κυβέρνηση, τέσσερα έτη τώρα, είναι να αποπροσανατολίζετε και να διχάζετε την κοινή γνώμη, τη στιγμή που φουντώνει ο αγώνας μας και ενώ η χώρα γελοιοποιείται διεθνώς από τις πολιτικές σας επιλογές.Κι ενώ αποκαλύπτονται κούφιες οι δεσμεύσεις σας, ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στα κολλέγια. Όσο και να προσπαθείτε, σύσσωμη η κοινωνία γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, ποια παιδεία οραματίζεστε.

» Το ΣΕΗ δεν εκφοβίζεται και δεν λοιδορείται. Υπήρχε πριν από εμάς, θα υπάρχει και μετά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει και μετά από εσάς. Σε αυτόν τον άνισο αγώνα, που λαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικών επιθέσεων απέναντι στα συνδικαλιστικά στελέχη μας, στεκόμαστε όλοι απέναντι.

» Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία να σταθούν αλληλέγγυα στο πλευρό μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε κλάδου, να καταδικάσουν την συνδικαλιστική επίθεση που επιχειρείται εδώ και δυο μέρες με στόχο τους εκπροσώπους μας, με στόχο τον εκλεγμένο εκπρόσωπο, Γενικό Γραμματέα, του σωματείου μας, με στόχο εμάς τους ίδιους».

*****

Η διαμαρτυρία του Αργύρη Ξάφη

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης ανήρτησε πανό διαμαρτυρίας κατά του προεδρικού διατάγματος για τους τίτλους σπουδών των καλλιτεχνών κατά την παρουσία του στη Berlinale που έχει γίνει viral σε όλους τους λογαριασμούς των καλλιτεχνών και όχι μόνο. Συντασσόμενος στο κύμα αντιδράσεων στον χώρο, άνοιξε το πανό στο οποίο αναγραφόταν «Stop killing culture in Greece» (Σταματήστε να σκοτώνετε τον πολιτισμό στην Ελλάδα) και καλούσε σε απόσυρση του διατάγματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που προηγήθηκε, είχε αναφερθεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καλώντας σε ευρωπαϊκή κινητοποίηση.

«Ζητώ τη βοήθειά σας για να μαθευτεί το ζήτημα» ανέφερε, ειδικότερα.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας για να λυθεί το θέμα. Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κενό όσον αφορά στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα. Ζητάμε τη βοήθειά σας» τόνισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το