Πυξίδα, εφημερίδα της Ικαρίας

Σχόλιο με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Σε μια εποχή που η κυβερνητική πολιτική σκορπάει τα συντρίμμια της απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, που στο μέτωπο της πανδημίας αποδεικνύει περίτρανα τα εγκληματικά της αδιέξοδα και μάλιστα τη στιγμή που το σχέδιο «ελευθερία» μετατράπηκε σε 3ο lock down, τα νησιά μας γέμισαν χαμόγελα, χειροκροτήματα, τιμές και δόξες! Αυτό τουλάχιστον θα καταλάβαινε κάποιος που παρακολούθησε την επίσκεψη… από τα ΜΜΕ. Σε κάθε βήμα του πρωθυπουργού, παντού, χαρούμενοι νησιώτες τον υποδέχονταν, τον ευχαριστούσαν και του απέδιδαν τιμές!

Στη μοναδική χώρα του πλανήτη που έκλεισαν τα σχολεία για δυόμιση μήνες, τα άνοιξαν ακόμη και το Σάββατο για τις ανάγκες της φιέστας! Όλοι χαρούμενοι λοιπόν στη χώρα του Μητσοτάκη! Οι μαθητές των κλειστών σχολείων, οι φοιτητές, ο κόσμος της εστίασης που βλέπει λουκέτα και ανεργία, οι έμποροι, οι εκπαιδευτικοί, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, κομματάρχες και παρατρεχάμενοι εγκαταλειμμένων νησιών… Όλοι! Στη χώρα που τα ΜΜΕ ελέγχονται ασφυκτικά, που δεν μεταδίδουν καμία φωνή ή εικόνα που μπορεί να χαλάσει την αγιογραφία του Μητσοτάκη, περίσσεψαν οι τσαμπούνες, τα χειροκροτήματα και τα γιορτινά τραπέζια. Όλα για τον εξωραϊσμό αυτής της πολιτικής.

Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του θιάσου και ευτυχώς για όλους εμάς, η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η πορεία που ακολούθησε, η υποδοχή και η παρέμβαση στο νοσοκομείο κατάφερε να χαλάσει αυτή την αποστειρωμένη εικόνα και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η Πυξίδα χαιρετίζει όσους πήραν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια σε αυτή τη στημένη φιέστα για την οποία άλλωστε έχει τοποθετηθεί με το δημόσιο κάλεσμα που έβγαλε ενόψει της συγκέντρωσης.

Με βάση πάντα τα δημοσιεύματα… Η δημοτική αρχή, δεν έκρινε σκόπιμο να πει μια κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός κάτω από το βάρος αυτής της πολιτικής. Για τα σχολεία, τους εγκλεισμούς, τις απαγορεύσεις (μάλλον δεν είδε κανείς τι συνέβη στις 26/11 στον Άγιο, ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενόχλησε), για τους 113 νόμους με τους οποίους η κυβέρνηση σε αυτούς τους 11 μήνες χτυπάει την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες. Για τις συνέπειες όλων αυτών στο νησί μας.

Δεν έκρινε σκόπιμο να θέσει επιτακτικά το ζήτημα των υποδομών και των υποστελεχωμένων δομών υγείας στο νησί και κυρίως να καταλογίσει ευθύνες στον εμπνευστή της πολιτικής της διάλυσης του ΕΣΥ και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Απλά άκουσε έναν πρωθυπουργό που πρόσφατα μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκ…. να μοιράζει υποσχέσεις. Υποτιμώντας φανερά τη νοημοσύνη μας. Η φιέστα άλλωστε απαιτούσε μόνο χαμόγελα.

Δεν σκέφτηκε κανείς να πει τίποτα ούτε όταν, στην συζήτηση τέθηκε το θέμα της «τακτικής διασύνδεσης και των δύο λιμένων του νησιού με τον Πειραιά… η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων» ως μια ακόμη προσφορά της κυβέρνησης της ΝΔ στον τόπο μας. Δεν βρέθηκε ένας να σηκωθεί «όρθιος» και να φωνάξει για τα δύο ακτοπλοϊκά δρομολόγια με τα οποία έχει απομείνει το νησί. Μέχρι εδώ θα χαρακτηρίζαμε τη στάση των τοπικών αρχών απλά λυπηρή.

Όταν όμως ο πρωθυπουργός σίγουρος για το ακροατήριο του, αναφέρθηκε στις φωτιές του 93 η στάση των «φιλόξενων» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! «Έγινε μια αναφορά στο αεροδρόμιο και, πράγματι, θυμάμαι καλά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να έρχεται στην Ικαρία και να δηλώνει ότι το αεροδρόμιο θα γίνει και να ξαναέρχεται το ’93 να το εγκαινιάζει. Υπήρχαν και τότε λίγοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν, αλλά πιστεύω ότι και αυτοί οι λίγοι αντελήφθησαν πόσο σημαντική ήταν η προσφορά αυτού του αναπτυξιακού έργου για το νησί» Αυτό τόλμησε να ξεστομίσει! Λίγο πριν πάρει μέρος στο πολυπληθές τραπέζωμα, την ημέρα που στην Αθήνα έκλεινε το λαό μέσα από τις 6μ.μ.

Υπάρχει όμως ένα όριο. Όταν ο υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να χλευάσει τις διαμαρτυρίες, θίγει τη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών συμπολιτών μας, όταν προσβάλλει τους γονείς και τους συγγενείς τους, όταν προσβάλλει την ιστορία του τόπου μας πρέπει κάποιος να «σηκωθεί όρθιος». Όλοι οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής γνωρίζουν τι συνέβη το ’93, όταν λόγω των εγκληματικών πολιτικών κάηκαν 13 συμπολίτες μας. Και τότε η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη, του εισηγητή της «ατομικής ευθύνης», μάς είπε ότι φταίμε. «Οι Ικαριώτες αντί να τρέξουν προς τη θάλασσα έτρεχαν προς το βουνό» είπαν. Ήταν λογικό και αναγκαίο και τότε οι Ικαριώτες να διαμαρτυρηθούν, να ζητήσουν ευθύνες, να απαιτήσουν μέσα πυρόσβεσης, να πλημμυρίσουν οργή!

Και αν και αυτό ο πρωθυπουργός το γνωρίζει πολύ καλά, επέλεξε να παρουσιάσει αυτούς που διαμαρτύρονταν τότε, ως «αρνητές του αεροδρομίου». Τόσο φαιδρά.

Αν όμως ένας πρωθυπουργός για τις ανάγκες μιας προκλητικής φιέστας δεν διστάζει να αντιμετωπίσει τους Ικαριώτες και τους αδικοχαμένους νεκρούς τους με αυτό τον άθλιο τρόπο, η Δημοτική Αρχή, εκπροσωπώντας τον τόπο, δεν έχει δικαίωμα να σιωπά. Από σεβασμό στην μνήμη των νεκρών και μόνο! Αν όχι για όλα τα άλλα!

Αυτός ο σεβασμός, ο απαράβατος όρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας, δεν μπορεί να τίθεται υπό διαπραγμάτευση, στο όνομα οποιασδήποτε φιέστας.

Το ότι δεν σηκώθηκε ένας «όρθιος» εκτός από λυπηρό είναι και πολύ επικίνδυνο!

*Και επειδή πολλά ακούστηκαν περί πολιτισμού τελευταία. Υπενθυμίζουμε ότι ο πολιτισμός γεννήθηκε όταν ο άνθρωπος κατάφερε να σταθεί όρθιος. Από «όρθιους» δημιουργείται και από «όρθιους»… μπορεί να διδάσκεται.

11/2/2021

Πυξίδα, εφημερίδα της Ικαρίας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το