Ανταπόκριση

Πυκνές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες και στην Πάτρα. Κάθε εβδομάδα σχεδόν διοργανώνονται διαδηλώσεις που άλλοτε έχουν συμμετοχή και άλλοτε όχι. Η υπόθεση του Κουφοντίνα, η καταστολή, η ημέρα της γυναίκας, ο θάνατος δύο εργατών στην πόλη μας ήταν μερικές από τις αφορμές που έβγαλαν κάποιο κόσμο στο δρόμο. Τροφοδότης αυτών των εξελίξεων χωρίς καμία αμφιβολία είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και την πανδημία.

Η Αχαΐα τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι από την αστυνομία έχουν γίνει πιο αυστηροί. Πριν μερικές ημέρες η αστυνομία έκανε μάλιστα έφοδο στο Νότιο Πάρκο της πόλης, όπου εξαιτίας της καλοκαιρίας καταφεύγει πολύς κόσμος για να αθληθεί και να απολαύσει μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς. Τα δύο νοσοκομεία της πόλης, ο «Άγιος Ανδρέας» και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου φαίνεται πως λυγίζουν κάτω από το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα νοσοκομεία δεν καλύπτουν μονάχα τις ανάγκες της πόλης, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Ελλάδας. Παλαιότερα είχαμε άλλα δύο νοσοκομεία, το 409 και το «νοσημάτων θώρακος» τα οποία έκλεισαν εξαιτίας των περικοπών. Φαίνεται λοιπόν πως η επιλογή της κυβέρνησης να «επενδύσει» στην καταστολή και όχι στην Υγεία έχει τραγικά αποτελέσματα.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές καταγγελίες για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ-μάρκετ της πόλης. Παρόλα αυτά, ασκείται πίεση στους εργαζομένους για να αποσιωπηθεί αυτό το γεγονός. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από την πλευρά της εργοδοσίας, ενώ τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Το σούπερ-μάρκετ Ανδρικόπουλος αναγκάστηκε να κλείσει υποκατάστημά του, επειδή ήταν τέτοια η αύξηση των κρουσμάτων που δεν ήταν δυνατόν πλέον να συγκαλυφτεί η πραγματικότητα. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο My Market στην Ακτή Δυμαίων ανακοίνωσαν πως κατεβαίνουν σε αποχή για την απόλυση δύο συναδέλφων τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και σε περίοδο αυξημένης κερδοφορίας της επιχείρησης. Λόγω των κρουσμάτων του COVID-19 και της λήψης αδειών ειδικού σκοπού σε πολλά σούπερ-μάρκετ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ (με μία παύση ελάχιστων ωρών το μεσημέρι). Κυβέρνηση και εργοδοσία φαίνεται πως ρίχνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων. Αντί η συζήτηση να αφορά τα νοσοκομεία και την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, κυριαρχεί το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης και επιβάλλονται πρακτικές εντελώς παράλογες. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή στους εργαζόμενους του Ανδρικόπουλου να μην πίνουν νερό κατά την διάρκεια της εργασίας, αλλά μονάχα στο διάλειμμα. Έτσι λοιπόν, άνθρωποι που δουλεύουν με διπλή μάσκα πολλές ώρες, για να πιούν μία γουλιά θα πρέπει να ζητήσουν ειδική άδεια για να βγούνε έξω από το κατάστημα.

Στις 10/03 πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες ενάντια στο Νόμο της Κεραμέως. Να θυμίσουμε εδώ ότι το προηγούμενο διάστημα η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ήταν ενιαία, διότι το ΚΚΕ λόγω του lockdown νωρίς το απόγευμα αναγκαζόταν να συμπορευτεί με τους υπόλοιπους. Τώρα όμως που επεκτάθηκε το ωράριο, το ΚΚΕ εφάρμοσε την ίδια διασπαστική του τακτική. Φυσικά, στα τοπικά ΜΜΕ κανένας λόγος δεν γίνεται περί αυτού, αλλά τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στη συμμετοχή του Δήμαρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη (Λαϊκή Συσπείρωση) στην πορεία με τους φοιτητικούς συλλόγους που στο Δ.Σ. ή στη Γενική τους Συνέλευση επικράτησε το ΜΑΣ. Αντίστοιχα, εντελώς επιδερμική και υποτονική είναι η αναφορά στην άλλη πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μ-Λ ΚΚΕ Κ.Ο. Πάτρας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το