Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κινεζικής COSCO που μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών, προχώρησε σε απανωτές δικαστικές αγωγές. Και τότε η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη έκρινε ταχύτατα ότι και οι τέσσερις απεργίες που είχε πραγματοποιήσει το Σωματείο των εργαζομένων ήταν “παράνομες”, είτε γιατί η εταιρία “δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως” για την κινητοποίηση είτε γιατί οι εργαζόμενοι δεν προχώρησαν σε «48ωρο δημόσιο διάλογο εργαζομένων και εργοδοσίας με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ»…

Πριν από λίγες μέρες, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 11 εργαζόμενοι συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους – ΠΟΕ ΟΤΑ. Κατηγορήθηκαν για “πρόκληση ρύπανσης του περιβάλλοντος” κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιούνιο του 2017. Διώκονται γιατί πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καθώς και τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων.

Μια μέρα μετά, στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάστηκε για μια ακόμα φορά η υπόθεση των 35 συνδικαλιστών (προέδρων, μελών ΔΣ Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων), οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την κινητοποίηση που οργάνωσαν στις 30/01/2013 στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον του τότε Υπουργού Εργασίας, Βρούτση, και τις προκλητικές δηλώσεις του για το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για τρίτη φορά που οδηγούνται στα δικαστήρια με την κατηγορία της “διατάραξης οικιακής ειρήνης” και “απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας” .

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μπορεί, τελικά, να αθωώθηκαν, οι διώξεις τους, ωστόσο, δεν παύουν να αποτελούν κυβερνητικές ενέργειες με στόχο να ενισχυθεί η τρομοκρατία των εργαζομένων και συνδικαλιστών που προβάλλουν αντίσταση στην αντεργατική πολιτική.

Το κλίμα τρομοκρατίας κατά των εργαζομένων βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στην καθημερινή “αστυνόμευση” και τον έλεγχό τους από τους εργοδότες. Στη Βέροια επιχειρηματίες οργανώθηκαν σε μια κλειστή ομάδα στο facebook προκειμένου να έχουν αμοιβαία και έγκαιρη ενημέρωση τόσο για τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και για τους “επικίνδυνους” εργαζόμενους που προβάλλουν αντιδράσεις σε εργοδοτικά μέτρα και αυθαιρεσίες. Το γεγονός αυτό ήρθε στο φως όταν το Εργατικό Κέντρο Βέροιας ανακάλυψε σχεδόν τυχαία την κλειστή ομάδα “Κυνηγημένοι”(!), τον διαδικτυακό τόπο συνάντησης 250 εργοδοτών (ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων, σούπερ-μάρκετ), όπου ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους εργαζόμενους, δηλαδή φτιάχνουν μαύρες λίστες με όσους ζητούν τα δεδουλευμένα, τηρούν το ωράριο, διεκδικούν εν γένει τα εργασιακά τους δικαιώματα ή καταφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν ότι ο κατάλογος των διώξεων κατά των εργαζομένων μπορεί να γίνει πιο μακρύς στο μέλλον, όσο θα μεγαλώνει η αντίσταση των εργαζομένων. Διαμορφώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ένα κλίμα που προσπαθεί να τρομοκρατήσει, να εμποδίσει κάθε προσπάθεια αγωνιστικής διεκδίκησης δικαιωμάτων. Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιούνται με χαρακτηριστική ευκολία. Επειδή οι “κυνηγημένοι” σ’ αυτή την υπόθεση δεν είναι, φυσικά, οι εργοδότες αλλά οι εργαζόμενοι, χρειάζεται οργάνωση στα σωματεία και συλλογικός αγώνας, μαζική αντίσταση για να βάλει φραγμό σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και καθήλωσης των εργαζομένων μπροστά στην ανελέητη εκμετάλλευση που υφίστανται.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το