«Πρώτο Ένσημο» ονομάζεται το ανοιχτό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει νέες θέσεις εργασίας για νέους ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Φυσικά, το πρόγραμμα αφορά σε διάστημα απασχόλησης μόνο 6 μηνών, χωρίς υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον νέο εργαζόμενο στο δυναμικό του. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των νέων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και η ομαλή ένταξή τους σε αυτή, με στόχο της καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας». Το πλαίσιο μέχρι τώρα προέβλεπε τη συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ, διαμοιρασμένη ισόποσα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Είναι προφανές ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδοτούμενο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι εργοδότες, καθώς τα 1.200 ευρώ ελάφρυναν σημαντικά τις μη μισθολογικές τους δαπάνες: συγκεκριμένα, με αυτό το ποσό ο εργοδότης μπορούσε να καλύψει έως και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών ενός εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, οι νέοι εργαζόμενοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με οικονομική ενίσχυση από το κράτος, δηλαδή με ενίσχυση προερχόμενη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ωστόσο, με τροπολογία που έφερε πριν λίγες μέρες στη Βουλή ο Χατζηδάκης, το ποσό της επιδότησης τριπλασιάζεται και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα για την εργοδοσία: για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας του ιδιωτικού τομέα, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, οι εργοδότες επιδοτούνται πλέον με 3.600 ευρώ για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Αν η νέα πρόσληψη αφορά σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται κατά το ήμισυ. Έτσι, 1.800 ευρώ θα καταβάλλονται στον εργοδότη και άλλα τόσα στον νέο εργαζόμενο, με στόχο αυτή τη φορά «η ενισχυμένη οικονομική επιδότηση στο πρόσωπο του εργοδότη να δημιουργήσει ισχυρότερο κίνητρο για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα».

Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, προκύπτει ότι η κυβέρνηση με δημόσιο χρήμα καλύπτει πλέον το σύνολο των μη μισθολογικών δαπανών, ήτοι τις ασφαλιστικές εισφορές, ίσως και κάποιο μέρος του μισθού – δεδομένου ότι μιλάμε για νέους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό…

Για άλλη μια φορά οι επιδοτήσεις, παρά τις διακηρύξεις για το αντίθετο, έχουν ως αποδέκτη το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έρχονται να χαιρετίσουν την πρωτοβουλία αυτή και να εξάρουν τη μέριμνα της κυβέρνησης για τους νέους εργαζόμενους.

Αλλά γιατί έπρεπε τώρα να διογκωθεί η επιδότηση των επιχειρήσεων και μάλιστα να τριπλασιαστεί; Προφανώς η κυβέρνηση υποκύπτει σε πιέσεις ή εκπληρώνει τις υποσχέσεις της προς τους εργοδότες για δημιουργία ακόμα φτηνότερου εργατικού δυναμικού. Από την άλλη, βρίσκει μια ακόμα ευκαιρία να δείξει τη μεγαλοψυχία της προς τους νέους εργαζόμενους εν όψει πανδημίας, ακρίβειας, πολέμου, τουριστικής σεζόν και …φυσικά εκλογών! Βασικός στόχος είναι όχι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά η κάλυψη των ήδη υπαρχόντων με λεφτά δημοσίου. Έτσι, το κράτος επιδοτεί, δηλαδή πληρώνει, και οι επιχειρήσεις δρέπουν τους καρπούς. Άλλη μια όψη της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη… εν όψει εκλογών!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το