Αρπαγή των σπιτιών αλλά και επίδομα ενοικίου για όσους χάσουν την περιουσία τους επειδή δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται στον κοντινό χρονικό ορίζοντα για τις λαϊκές οικογένειες, για την λαϊκή περιουσία.

Και συγκεκριμένα:
Από την 1η Μαΐου, λοιπόν, και μετά που απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, όχι μόνο θα χάνεις το σπιτικό σου, αλλά θα κηρύσσεσαι επιπλέον και πτωχός, ενώ θα «απολαμβάνεις» την απώλεια όλης σου της περιουσίας,, ακίνητα και κινητά πχ οχήματα και αντικείμενα αξίας, αλλά θα σε ανταμείβει το αστικό κράτος με ένα επίδομα 200 ευρώ που θα τσοντάρει για να καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης.

Όμως όλη η υπόλοιπη περιουσία θα έχει χαθεί. Αυτά θα προβλέπει και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που είναι υπό διαμόρφωση.

Υπολογισμοί από το υπουργείο των Οικονομικών ανεβάζουν τα προς εκπλειστηριασμό σπίτια σε 20.000 περίπου.

Σχεδόν 68.000 είναι όσοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από έναν εκτιμητέο αριθμό 130 χιλιάδων. Από τους αριθμούς αυτούς έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες οι αιτήσεις 2.200 περίπου. Αλλιώτικα, ως ποσοστό ανέρχεται σε 3,26% όσων ενδιαφέρθηκαν ή ποσοστό 1,7% των κατ’ εκτίμηση δυναμένων να κάνουν αίτηση.

Και αυτά συμβαίνουν όταν σε λιγότερο από δύο μήνες θα λήξει η υφιστάμενη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αποφάσισαν οι δανειολήπτες πως δεν τους ενδιαφέρει αν θα χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους;

Όχι βέβαια. Είναι τόσο δύσχρηστες οι απαιτήσεις της πλατφόρμας, είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που ζητούνται, είναι τόσα πολλά τα κριτήρια που μπαίνουν για τον αποκλεισμό των λαϊκών νοικοκυριών, που πολλοί την αποφεύγουν, πρακτικά μη μπορώντας να ανταποκριθούν, και ίσως ψάχνουν άλλες λύσεις.

Οι «θεσμοί» πιέζουν σε όφελος των τραπεζών
Πάντως τα πανιά της κυβέρνησης, τα φούσκωσαν οι δηλώσεις του επίτροπου Τζεντιλόντι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο οποίος υπέδειξε πως η λύση για να καμφθούν οι αντιδράσεις λόγω της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών βρίσκεται στην καταβολή ενός «επιδόματος ενοικίου». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «κανείς δεν σας εμπόδισε να ασκήσετε κοινωνική πολιτική».

Στην κατεύθυνση αυτή λειτούργησε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που δόθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη δημοσιότητα, όπου εκεί περιγράφεται πως «συσσωρευμένες ανισορροπίες θα απαιτήσουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τα επόμενα χρόνια» και ακόμα προβάλλεται ότι «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων» συντελεί στην «κανονικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα… βασικό στοιχείο για μια σταθερή ανάπτυξη». Προτρέπει ακόμα η Κομισιόν την ένταση των ρυθμών για την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο αφορά τη μεταβίβαση χιλιάδων δανείων στα κοράκια των funds, οπότε έπεται η συνέχεια και οι συνέπειες για το κύμα των πλειστηριασμών που θα προκύψει.

Και όλα αυτά έως τον προσεχή Μάϊο, όπου θα ολοκληρωθεί η νέα 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο σημαίνει -το λιγότερο- συστάσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων και -το περισσότερο- την υλοποίησή τους.

Κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ρότα
Και εντός όμως της κυβέρνησης, οι πληροφορίες θέλουν τον οικονομικό σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη, κάποιον Αλ. Πατέλη, να τηρεί σκληρή στάση και να θέλει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αφού με αυτό τον τρόπο θα εξυγιανθούν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και θα ομαλοποιηθεί η αγορά και οι όροι της αναφορικά με τα ιδιωτικά χρέη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε πως νομοθέτησε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μάλιστα με όριο την 1/1/2020, ενώ τώρα ζητά παράταση ενός εξαμήνου και ελαστικοποίηση των ορίων ένταξης όσον αφορά τις ρυθμίσεις προστασίας.

Και η κυβέρνηση της ΝΔ και η δήθεν αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στις μνημονιακές επιταγές που διακαώς πιέζουν και τελικά επιβάλλουν το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, έχοντας προφανώς στη σκέψη τους το μοντέλο της Ισπανίας.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη βδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, και 48 δόσεις για τις έκτακτες (κληρονομιά, πρόσθετοι φόροι από ελέγχους) διατηρώντας παράλληλα την δαμόκλειο σπάθη της προσαύξησης κατά 15%, σε όσους καθυστερήσουν έστω και μία δόση και με διπλασιασμό της προκαταβολής και επιβάρυνση επιτοκίου κατά 1,5 μονάδες για όσους απωλέσουν την ρύθμιση και θελήσουν να επανενταχτούν.

Θυμίζουμε πως σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός και πάνω από το 65% των φορολογουμένων, δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια, εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμα χρέη στις λίστες των εφοριών, και από αυτούς ένας αριθμός 1,2 εκατομμυρίων «τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης», όπως το διατυπώνουν υποτίθεται ευγενικά, και άλλο ένα 1,8 εκ. σε πολύ μικρή απόσταση από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το