Την Τετάρτη, 15/11, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φωκίδας. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν κάτω από την πίεση του χρόνου, καθώς ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φωκίδας δεν έδωσε άδεια, ώστε να πραγματοποιηθούν ομαλά από το πρωί, όπως γινόταν παλαιότερα, με σαφή σκοπό να υπονομεύσει το σωματείο. Η Διοίκηση γνωρίζει καλά πως ένα μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών του Νομού είναι αναπληρωτές, οι οποίοι πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους με αυτοκίνητο και κατά συνέπεια φεύγουν μετά τη λήξη των μαθημάτων. Παρόλα αυτά 131 εκπαιδευτικοί, έναντι 142 πριν δύο χρόνια, έδωσαν το παρόν στις διεργασίες του σωματείου αψηφώντας στην ουσία την παραπάνω υπονόμευση.

Η ΑΡ.ΕΝ. Μετωπική Παρέμβαση (Παρεμβάσεις) πήρε 53 ψήφους, έναντι 63 το 2021, και βγήκε πρώτη δύναμη στο σωματείο. Τα ΣΥΝΕΚ πήραν 27 ψήφους. Η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) είχε μεγάλη εκλογική καθίζηση παίρνοντας 25, έναντι 41 το 2021. Η ΔΑΚΚ 14, έναντι 19 το 2021 και η ΑΝΑΦΟΡΑ πήρε 7, έναντι 17 πριν δύο χρόνια.


20232021ΕΔΡΕΣ
ΑΡ.ΕΝ. Μετωπική Παρέμβαση53633
ΣΥΝΕΚ27
2
ΑΣΕ (ΠΑΜΕ)25412
ΔΑΚΚ1419
ΑΝΑΦΟΡΑ717

Χωρίς αμφιβολία, ο κόσμος εκτίμησε τον επίμονο αγώνα της ΑΡ. ΕΝ. Μετωπικής Παρέμβασης στο σωματείο, τη συνεχή παρουσία της στα σχολεία και την συνεπή στάση της στο θέμα της αξιολόγησης. Δυστυχώς, ήταν η μόνη παράταξη που επέμεινε και έδωσε τεράστιο αγώνα για την Απεργία/ Αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Η απόρριψη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης φάνηκε στον εκλογικό περιορισμό της Δεξιάς, η οποία βέβαια έχει δεσμούς με τη Διοίκηση και ασκεί πελατειακές σχέσεις. Η ΔΑΚΚ είναι μία διάσπαση της ΔΑΚΕ, η οποία φέτος δεν συμμετείχε στις εκλογές. Υπό το ίδιο πνεύμα ερμηνεύεται και η εκλογική πτώση της ΑΝΑΦΟΡΑΣ, που είναι ένα δεξιό συνδικαλιστικό συνονθύλευμα.

Εκτιμούμε πως η εκλογική καθίζηση της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από την τυχοδιωκτική και υπονομευτική στάση που κράτησε το προηγούμενο διάστημα, όσον αφορά την ατομική αξιολόγηση και τους θεσμούς του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή. Εδώ και καιρό, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις «γραμμές» των ανακοινώσεων της ΑΣΕ, προετοίμαζαν την «κωλοτούμπα» αφήνοντας υπονοούμενα ότι απέναντι στην αξιολόγηση του Υπουργείου θα μπορούσε να υπάρξει και μία «καλή» αξιολόγηση. Η ΑΣΕ συμφώνησε μαζί με τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ στην εισαγωγή των «ενιαίων κειμένων» στη Γ.Σ των Προέδρων αλλάζοντας την στάση της που ήταν Απεργία/ Αποχή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κόσμος της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Φωκίδας που έλαβε χώρα πριν μερικές εβδομάδες αδυνατούσε να υποστηρίξει με σθένος τα «ενιαία κείμενα». Ταυτόχρονα, πρόβαλλε έντονα το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία δήθεν θα λύσει δια μαγείας πολλά προβλήματα που έχει φέρει η αντεργατική νομοθεσία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Αυτή η άποψη είναι ενδεικτική του ρεφορμισμού της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) και της φυγής από την διεξαγωγή των μαζικών αγώνων που είναι το ζητούμενο.

Χωρίς αμφιβολία, τα ΣΥΝΕΚ κέρδισαν από την παραπάνω στάση της ΑΣΕ, καθώς οι διαχωρισμοί φαίνεται πως θόλωσαν. Τα ΣΥΝΕΚ είναι σταθεροί υπονομευτές των εκπαιδευτικών αγώνων προβάλλοντας μία διοικητική επίλυση των προβλημάτων και ταυτίζονται με τη ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ στην πλειοψηφία των ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν συμμετείχαν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Φωκίδας. Παρόλα αυτά έχουν μηχανισμούς ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων που τους εξασφάλισαν κάποιους ψήφους. Επίσης, το 2015 δεν συμμετείχαν στις εκλογές της ΕΛΜΕ, αλλά πέρυσι στις ηλεκτρονικές εκλογές του ΠΥΣΔΕ έλαβαν 31 ψήφους.

Το ζητούμενο για την Αριστερή Ενωτική Μετωπική Παρέμβαση το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να μετασχηματίσουμε τους ψήφους σε σχέση αγώνα. Στο νομό μας οι διευθυντές των σχολείων κατευθυνόμενοι από το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας απειλούν και εκβιάζουν τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Παράλληλα, η συνολικότερη πολιτική του Υπουργείου απαξιώνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ενώ οι Αναπληρωτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών μειώνεται, τα στελέχη της εκπαίδευσης έλαβαν προκλητικές αυξήσεις του 30% από το Υπουργείο. Αίτημα μας την επόμενη ημέρα είναι να εξασφαλιστεί κάποια βοήθεια όσον αφορά την σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση των Αναπληρωτών, καθώς και η αγωνιστική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων. Επίσης, αίτημα των Παρεμβάσεων είναι επιτέλους να αποκλειστεί από τις εκλογές η Διοίκηση. Είναι προκλητική η εμφάνιση του Διευθυντή στην εκλογική διαδικασία που είχε στόχο να προκαλέσει φόβο στους εκπαιδευτικούς. Σε αντίστοιχη πρόταση μας η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) είχε αντίθετη άποψη δίνοντας πάτημα σε αυτές τις πρακτικές της Διοίκησης

Κώστας Παπαπαναγιώτου, μέλος της Αριστερής Ενωτικής Μετωπικής Παρέμβασης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το