Μια ανάσα πριν από την κορύφωση του τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παράτασης για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην Υγεία ● Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί από σήμερα επωμίζονται όλο το βάρος με τη μείωση του προσωπικού ● Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με κινητοποιήσεις πανελλαδικά ● Σε ποια νοσοκομεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Τέλος για χιλιάδες εργαζόμενους που στελέχωναν μέχρι χθες τα υγειονομικά ιδρύματα της χώρας και στάθηκαν απέναντι στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μια ανάσα πριν από την κορύφωση του τέταρτου κύματος και ενώ χθες έγινε ριζικός ανασχηματισμός στο υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παράτασης για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην Υγεία που τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας και κώφευσε και στις εκκλήσεις των εμβολιασμένων υγειονομικών, οι οποίοι από σήμερα επωμίζονται όλο το βάρος με τη μείωση του προσωπικού.

Οι αντιδράσεις των υγειονομικών κλιμακώνονται με κινητοποιήσεις πανελλαδικά. Σήμερα το πρωί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις των υγειονομικών έξω από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο έχει προκηρυχτεί στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα και από κατά τόπους σωματεία, μεταξύ άλλων, στον «Ευαγγελισμό», στο ΚΑΤ και στο ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο «Άγιος Ανδρέας» προχώρησαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη. Υπολογίζεται ότι από σήμερα η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία και τα σωματεία των δύο νοσοκομείων προχώρησαν χθες σε αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης, ζητώντας να μην προωθηθούν οι αναστολές εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αναστολή εργασίας θα το αντιμετωπίσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ μεγάλο πλήγμα είναι το μέτρο και για τον «Άγιο Ανδρέα», όπου μεταξύ των 250 ανεμβολίαστων εργαζομένων από σήμερα δεν προσέρχονται στα πόστα τους συνολικά 25 γιατροί και 150 νοσηλευτές.

Οι εργαζόμενοι τάσσονται «ενάντια στην τιμωρητικού χαρακτήρα διάταξη της κυβέρνησης, που εάν και εφόσον προχωρήσει, θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα σε όλους αυτούς που θα τεθούν εκτός υπηρεσίας, θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα στους εναπομείναντες και ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους μας, που θα κληθούν να εργαστούν χωρίς άδειες και χωρίς ρεπό, και θα διαλύσει τα νοσοκομεία», σημειώνει σε ανακοίνωση το σωματείο. Αντιδρώντας στις κινητοποιήσεις στα δύο νοσοκομεία, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Καρβέλης, προχώρησε σε μήνυση «κατά παντός υπευθύνου».

Διαμαρτυρίες και στην Κρήτη

Αλλά και στην Κρήτη τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με 210 ασθενείς και η πληρότητα στις ΜΕΘ κλιμακώνεται εν μέσω αλλεπάλληλων τοπικών λοκντάουν σε τρεις από τους τέσσερις νομούς, τα οποία ακόμη δεν έχουν αρθεί. Την ίδια στιγμή που οι φωνές των υγειονομικών από τις αρχές του Αυγούστου πολλαπλασιάζονται κάνοντας λόγο για ελλείψεις που ταλαιπωρούν το τοπικό ΕΣΥ, υπολογίζεται πως περίπου ένας στους 5 εργαζόμενους στις δομές Υγείας αποχωρεί σήμερα από τα καθήκοντά του.

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε χθες (MEGA) και ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι φτάνουν τους 40. «Αν η κυβέρνηση επιμείνει στο μέτρο της αναστολής θα έχουμε πρόβλημα. Είμαστε μικρό νοσοκομείο. Το να απομακρυνθούν αυτοί οι συνάδελφοι χωρίς μισθό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η ρύθμιση της κυβέρνησης είναι τιμωρητική. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αντιεμβολιαστών είναι ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του στην υποχρεωτικότητα. Θα διαλυθούν τα νοσοκομεία, θα φταίει η κυβέρνηση και θα φταίνε και τα ΜΜΕ», υπογράμμισε, προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογράφου Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον υγειονομικό πως «μιλάει έτσι για τα ψηφαλάκια όντας συνδικαλιστής». Αν και τις τελευταίες μέρες έχει μικρύνει η ψαλίδα στα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με πολλούς από τους τελευταίους να σπεύδουν να εμβολιαστούν την ύστατη στιγμή πριν τεθεί σε ισχύ το εκβιαστικό μέτρο της κυβέρνησης, το κενό θα διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έλευση συμβασιούχων υγειονομικών σε συνδυασμό με εργολαβικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά, μένει να φανεί αν θα θωρακίσει επαρκώς το σύστημα Υγείας, μια ανάσα πριν από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

«Θα υπάρξει απορρύθμιση στο σύστημα Υγείας, υπάρχει προσωπικό που είναι εξειδικευμένο. Ακόμα και αν βρεθεί προσωπικό -που δεν θα βρεθεί από την αγορά εργασίας με τρίμηνες συμβάσεις- δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει αυτόν που εργαζόταν μέχρι τώρα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος («Παραπολιτικά»), τονίζοντας πως το σύστημα δεν είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα. Και υπογράμμισε: «Τα επιχειρησιακά μέτρα που μελετώνται λένε το εξής: κατάργηση, συγχώνευση κλινικών, ιδιωτικοποίηση, μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού, περικοπή αδειών, αναστολή χειρουργείων».

Πρώτοι στην εφαρμογή της αναστολής οι στρατιωτικοί υγειονομικοί

Από τους στρατιωτικούς υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης, ξεκινά η κυβέρνηση την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τους θέτουν σε αναστολή χωρίς να πληρώνονται.

Η αποκάλυψη έγινε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της προχθεσινή διαταγή του ΓΕΕΘΑ προς την διεύθυνση προσωπικού, στην οποία αναφέρονταν τα ακόλουθα:

«Δυνάμει του σχετικού και στο πλαίσια επιτακτικών λόγων προστασίας της δημόσιας υγείας καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του Κορονοϊού covid-19 στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΕΔ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) που παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ΕΔ». Όπως αναφέρει η διαταγή, ο διοικητής των δομών υγείας οφείλει να ενημερώσει σχετικά το προσωπικό, ιδίως όσους βρίσκονται σε άδεια. Το προσωπικό πρέπει να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση (ή με τη μοναδική δόση) μέχρι σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο, διαφορετικά τίθεται σε αναστολή καθηκόντων. Ο χρόνος της αναστολής δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και δεν καταβάλλονται αποδοχές, αναφέρει η διαταγή.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το