Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, φαίνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να εστιάζεται περισσότερο στη σκανδαλολογία και σε νομικές πρωτοβουλίες εκατέρωθεν, παρά σε κάποια έστω και κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα. Αυτή η τάση ενισχύθηκε κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα από την πλευρά των Δημοκρατικών με πολλαπλές προτάσεις μομφής εναντίον του και συνεχίζεται και επί προεδρίας Μπάιντεν με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει πλέον ο πρώην πρόεδρος.
Τώρα είναι η σειρά των Ρεπουμπλικάνων να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Όταν πήραν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν ευθύς αμέσως μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων ώστε να αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ωφελήθηκε οικονομικά από σκιώδεις και παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός των Ρεπουμπλικάνων έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να επιτεθεί στον Μπάιντεν μέσω του γιου του, ο οποίος δε σταματά να προσφέρει ευκαιρίες για κάτι τέτοιο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, και αφορά την περίοδο μεταξύ 2009 και 2017, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ισχυρισμός είναι ότι η οικογένεια Μπάιντεν και επιχειρηματικοί της συνεργάτες έχουν λάβει τουλάχιστο 20 εκατομμύρια δολάρια από παράγοντες σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ουκρανία, το Καζακστάν, η Ρωσία και η Ρουμανία. Ο επικεφαλής της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, ο Ρεπουμπλικάνος Τζέημς Κόμερ, ισχυρίζεται ότι ο Χάντερ Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον πατέρα του για να αποσπάσει εκατομμύρια από «ολιγάρχες», με αντάλλαγμα διευκολύνσεις από τις διασυνδέσεις της οικογένειας Μπάιντεν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή και εγχώρια μέσα, δεν προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για κάτι τέτοιο. Μόνο ο Χάντερ Μπάιντεν φαίνεται να έχει λάβει ποσά από διάφορες πηγές.

Άλλος ισχυρισμός είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν άσκησε πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να αποπεμφθεί εισαγγελέας που ερευνούσε την εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν είχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτός ο ισχυρισμός πρωτοεμφανίστηκε το 2019, όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος, ενώ παράλληλα υπήρχε και η κατηγορία ότι τότε διευθυντής της εταιρείας είχε δώσει και στους δύο από 5 εκατομμύρια δολάρια. Τότε το υπουργείο δικαιοσύνης είχε διερευνήσει εκτεταμένα τους ισχυρισμούς, ώστε να αντεπιτεθεί εν μέσω της πρώτης πρότασης μομφής εναντίον του Τραμπ. Η προσπάθεια όμως έληξε άδοξα, μιας και δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία.
Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί στοιχεία για να υποστηριχθεί μια πρόταση μομφής, ωστόσο θεωρείται ότι ο Μακάρθι δέχεται πίεση να προχωρήσει σε αυτήν, από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος στη Βουλή. Πρόκειται για τους ίδιους βουλευτές που έβαζαν εμπόδια κατά την ανάδειξή του σε πρόεδρο της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν προχωρήσει και εγκριθεί η πρόταση μομφής από τη Βουλή, αυτή θα απορριφθεί από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, όπως αντίστοιχα συνέβαινε και επί Τραμπ σε ανάλογες πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών τότε.
Πρόκειται δηλαδή για ανούσιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αυτή τη φορά από τη μεριά της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικάνων. Ο αμερικάνικος λαός βλέπει την ίδια κακόγουστη παράσταση με τους τσαρλατάνους ηθοποιούς απλώς να ανταλλάσσουν ρόλους! Παράλληλα τα προβλήματά του παραμένουν και διογκώνονται.

Ο Μπάιντεν όπως και ο Τραμπ, είναι κατά πάσα πιθανότητα βουτηγμένος στη διαπλοκή η οποία σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ πρέπει να ξεπερνάει τα όρια του κοινού νου. Σίγουρα αυτό θα πρέπει να το υποπτεύονται και μεγάλες μερίδες του αμερικάνικου λαού, οι οποίες όμως δεν έχουν λόγο να παρακολουθούν και να επηρεάζονται από αυτές τις κάλπικες αντιπαραθέσεις. Τα δύο κόμματα και οι μερίδες που εκπροσωπούν μπορεί να έχουν οξείες διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής συμφωνούν και ενώνονται. Αντίστοιχα πρέπει να ενωθούν και οι μερίδες του λαού, που δυστυχώς για την ώρα ελέγχονται από τα κόμματα αυτά, στη βάση της διεκδίκησης των ζωτικών λαϊκών αιτημάτων τους και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το