Την Πέμπτη 27 Αυγούστου 11πμ καταθέτουμε με πληρεξούσιο δικηγόρο μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) αίτηση αναστολής της ΥΑ που εξοβελίζει τα μαθήματα Τέχνης από το Γενικό Λύκειο. Καλούμε τους συναδέλφους εικαστικούς εκπαιδευτικούς ΠΕ08, αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς, τα σωματεία και τις επιστημονικές ενώσεις να είναι δίπλα μας, γιατί το ξήλωμα των μαθημάτων δε θα σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει στην πρωτοφανή και οπισθοδρομική της απόφαση για τον εξοβελισμό των μαθημάτων Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, παραβλέποντας τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, ακόμα και αυτών της Γ΄ τάξης που βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους και επιθυμούν να πετύχουν σε σχολές της Αρχιτεκτονικές και Καλλιτεχνικές Σχολές.
Παρά την άμεση αντίδραση και καταγγελία όλης της κοινωνίας, των επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων ενάντια στην απόφαση, το Υπουργείο επέλεξε το δρόμο της κατασκευής ψευδών επιχειρημάτων, προκειμένου να υποστηρίξει μια αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική και αντικοινωνική επιλογή του.
Παρότι αναζητήσαμε αρμοδίως την έρευνα που τεκμηρίωσε αυτή την επιλογή, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση, αποδεικνύοντας ότι ήταν μια ξεκάθαρα αβάσιμη μικροπολιτική απόφαση.
Συκοφαντήθηκαν οι συνάδελφοι εικαστικοί εκπαιδευτικοί, λέγοντας ότι το μάθημα γινόταν πλημμελώς, χρέωσαν την απόφαση στους μαθητές επικαλούμενοι ψευδώς το μικρό ποσοστό επιλογής των μαθητών, επικαλέστηκαν συγχρόνως, ψευδώς το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, αναφερόμενοι σε χώρες στις οποίες δεν θεραπεύονται μαθήματα τέχνης στο Γενικό Λύκειο.
Σε όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν, πήραν την απάντηση που άρμοζε.
Οι εικαστικές εργασίες των μαθητών από τα Λύκεια πλημμύρισαν το διαδίκτυο, μαζί με προσωπικές μαρτυρίες και εκκλήσεις τους για επαναφορά των μαθημάτων.
Αποκαλύφθηκε ότι για τον αριθμό των τμημάτων που συστάθηκαν στα μαθήματα επιλογής, ευθύνεται το ίδιο το Υπουργείο που άφησε ακάλυπτα τα κενά, χωρίς τοποθετήσεις εικαστικών εκπαιδευτικών ΠΕ08. Ακόμα και οι αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατασκευασμένες, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, τα μαθήματα τέχνης βρίσκονται στον βασικό κορμό του Γενικού Λυκείου.
Εμείς συνεχίζουμε τον πολύπλευρο αγώνα μας, στο πλευρό όλων των μαθητών μας και των καλλιτεχνικών μαθησιακών τους αναγκών, στο πλευρό των συναδέλφων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία μας για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου, που στην πιο κρίσιμη και ουσιαστική φάση της μαθητικής τους ζωής, βρίσκονται μετέωροι, ανάμεσα στις κοινωνικές συνθήκες της πανδημίας και τις αναχρονιστικές αποφάσεις του Υπουργείου, αβοήθητοι ως προς τα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.
Ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ζητούμε να ακυρωθεί η απόφαση της Υπουργού.
Καλούμε τους συναδέλφους εικαστικούς εκπαιδευτικούς ΠΕ08, αλλά και όλους εκπαιδευτικούς, τα σωματεία και τις επιστημονικές ενώσεις να είναι δίπλα μας, γιατί ο αθέμιτος διωγμός των μαθημάτων τέχνης από την εκπαίδευση, δεν θα σταματήσει εάν δε τον σταματήσουμε με τις διεκδικήσεις μας, όλοι μαζί ενωμένοι.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το