Σε έκτακτη συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη με θέμα την κλιμάκωση κινητοποιήσεων καλεί τους εκπαιδευτικούς η νέα πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρετή Σπαχή – Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τη χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου» και καταγγέλλει ότι γυρίζει την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω, στα «σκοτεινά χρόνια» των επιθεωρητών στα σχολεία

«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος» προειδοποιεί τη Νίκη Κεραμέως η νέα πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, που μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες για τις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Συγκεκριμένα, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Αρετή Σπαχή τη χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου» και καταγγέλλει ότι γυρίζει την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες, πίσω στα «σκοτεινά χρόνια» των επιθεωρητών στα σχολεία.

Μάλιστα, από τις πρώτες αποφάσεις είναι η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

«Καμία αποδοχή της αξιολόγησης, κανένας επιθεωρητής στην τάξη, καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός. Μόνη ελπίδα οι αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο κάλεσμα της νεοεκλεγείσας διοίκησης!

«Πρώτο ζήτημα που θέτουμε», λέει η Αρετή Σπαχή, «είναι καταρχάς η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της Ν.Δ., η οποία επιτείνει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά ξεθεμελιώνει θεμελιώδη εργασιακά, μορφωτικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα. Ζούμε μια πρωτόγνωρη περίοδο επίθεσης στο αναφαίρετο δικαίωμα της παιδαγωγικής ελευθερίας και της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Μείζον ζήτημα για μας είναι η μονιμοποίηση των συναδέλφων νεοδιόριστων, που δε νομιμοποιήθηκαν ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει ειδικά για τους νεοδιόριστους συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής. Έπονται και οι υπόλοιποι που διορίστηκαν από το 2020 και μετά»…

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου προσθέτει: «Η κ. Κεραμέως εξήγγειλε ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο κατόπιν ατομικής αξιολόγησης. Ουσιαστικά πρόκειται για την επαναφορά του βάρβαρου μέτρου του επιθεωρητισμού. Είναι ένα μέτρο ανελευθερίας. Κατάργησης της παιδαγωγικής αρχής της ελεύθερης σκέψης του δασκάλου. Θέλουν τον δάσκαλο σκυφτό, ανελεύθερο, υποταγμένο, διεκπεραιωτή μιας τυπικής λειτουργίας, η οποία θα μετατρέπει τη γνώση σε αποθεματική πληροφορία»…

Η Αρετή Σπαχή καταγγέλλει ότι «σήμερα έχουμε το σχολείο των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Είναι το σχολείο που επιτάσσει σήμερα η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΟΟΣΑ και βέβαια όλοι οι μηχανισμοί του κεφαλαίου. Πάντως, δεν είναι το σχολείο που ζητούν τα λαϊκά στρώματα, που ζητούν οι εκπαιδευτικοί, που ζητάει η νεολαία. Εμείς από τον χώρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου διαμορφώσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και λέμε: Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Άμεση και χωρίς καμία αξιολόγηση μονιμοποίηση των συναδέλφων νεοδιόριστων της Ειδικής Αγωγής και όλων των νεοδιόριστων. Καμία εφαρμοστή του αντιδραστικού μέτρου της αξιολόγησης»…

Μάλιστα, μέσα από την αξιολόγηση, σύμφωνα με τη συνδικαλίστρια, «ουσιαστικά καταργείται ο σύλλογος, ο διευθυντής μετατρέπεται σε μάνατζερ, αίρονται θεμελιώδεις συνδικαλιστικές και παιδαγωγικές ελευθερίες και ταυτόχρονα κατηγοριοποιούνται τα σχολεία».

Ενημερωτικές συναντήσεις σε σχολεία

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου θα συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς στο 8ο Γυμνάσιο. Εκεί θα συναντηθούν οι εξής ομάδες: Ομάδα σχολείων των δυτικών περιοχών και της Θερίσου (12:40-2 μ.μ., 6η και 7η διδακτική ώρα): 8ο Γυμνάσιο, 7ο ΓΕΛ, 9ο Γυμνάσιο, 10ο ΓΕ.Λ., 10ο Γυμνάσιο, 11ο Γυμνάσιο, 13ο ΓΕ.Λ., 5ο ΕΠΑ.Λ., ΣΔΕ, Γυμνάσιο Γαζίου, ΓΕ.Λ. Γαζίου, 2ο Γυμνάσιο, 2ο ΓΕ.Λ., 4ο Γυμνάσιο, 4ο ΓΕ.Λ., ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ.
Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στο 12ο Γυμνάσιο, ομάδα σχολείων των ανατολικών και των νότιων περιοχών (12:40-2 μ.μ., 6η και 7η διδακτική ώρα): 12ο Γυμνάσιο, 6ο ΓΕ.Λ., Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, ΓΕ.Λ. Αλικαρνασσού, 3ο ΕΠΑ.Λ., 13ο Γυμνάσιο, 8ο ΓΕ.Λ., 2ο ΕΠΑ.Λ., 2ο ΣΕΚ, 7ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 11ο ΓΕ.Λ. και Ειδικό Γυμνάσιο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το