ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ETHΣIOΥ ΠANEΛΛAΔIKOΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΕΝΩΣΗΣ στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256)16 – 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτό τον Σεπτέμβρη λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία, το Συνέδριο της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες στον αίθριο χώρο της ΑΣΚΤ, με τις απαιτούμενες προφυλάξεις, και ημέρα έναρξης την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.

Δυστυχώς φέτος δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν εργαστήρια. Οι ομιλίες – παρουσιάσεις θα βιντεοσκοπηθούν και μετά το πέρας του Συνεδρίου, θα αναρτηθούν στο κανάλι της Ένωσης στο youtube. Αυτή τη χρονιά όλη η Ελλάδα δέχτηκε το πολύ μεγάλο χτύπημα της πανδημίας με συνακόλουθο την εκμετάλλευσή της από τους κρατούντες για να περάσουν στη Βουλή ό,τι αντιλαϊκό, αντιεκπαιδευτικό Νομοσχέδιο τους εξυπηρετούσε.

Στο στόχαστρο και η Καλλιτεχνική Παιδεία με την προμελετημένη έξωση της Τέχνης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.Η αντίσταση που υπήρξε από τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για πρωτότυπες και ευφάνταστες δράσεις και κινητοποιήσεις, έφεραν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το θέμα στο προσκήνιο με την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας.Η μικρή καλοκαιρινή διακοπή δυστυχώς έχει βγάλει το θέμα από την επικαιρότητα.Ωστόσο αυτή την πολύ σημαντική εμπειρία των δράσεων τόσο της Ένωσης κεντρικά όσο και των αποκεντρωμένων δράσεων των ομάδων, δεν θα την αφήσουμε να πέσει στη λήθη.

Αυτή τη δύσκολη χρονιά συμπίπτει η Ένωσή μας θα κλείνει τα 40 (1981-2021) χρόνια ύπαρξης και δράσης. Με σημείο αναφοράς την ενεργοποίηση όλων των εικαστικών εκπαιδευτικών θα προσανατολιστούμε το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί μέσα από τις εργασίες αυτού του Συνεδρίου, να αναδείξει και αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις που προσφέρονται για την υπεράσπιση και προβολή της Καλλιτεχνικής παιδείας στον τόπο μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17:00 Προσέλευση συμμετεχόντων – Εγγραφές 17:30

Άνοιγμα εργασιών18:00

• ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Δ΄ΔΔΕ Αθήνας, αναλυτής εκπαιδευτικών θεμάτων «Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η πανδημία τροφοδοτεί τη διασπορά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων»

18:30 • ΝΤΙΝΑ ΡΕΠΠΑ: ΔΣ ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης» «Οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στην Πρωτοβάθμια και η δύναμη των αγώνων»19:00

• ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΜΠΑΤΗ: Ζωγράφος, εκπαιδευτικός «Το χρονικό της παραπλάνησης της κοινής γνώμης από το Υπ. Παιδείας για την κατάργηση της Τέχνης από το Γενικό Λύκειο»19:30

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ: Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ «Αντιμέτωπες/οι και πάλι με το κοινωνικό όραμα του Διοπείθη»20:30

• ΦΟΙΒΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ: Εικαστικός – εκπαιδευτικός, κλινικός κοινωνιολόγος Άτυπες – θεσμικές συλλογικότητες καλλιτεχνών και δημόσια σφαίρα. Ομάδα αυτοβοήθειας -ενδυνάμωσης – αλληλεγγύης και συμβουλευτική. «Το κοινωνικό προφίλ του εικαστικού (ή/και εκπαιδευτικού). Από την ατομική ματαίωση στη συλλογική ενδυνάμωση»

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ17:00

• ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΦΙΔΑ, ΦΟΙΒΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ: Εικαστικοί – εκπαιδευτικοί «Συγκριτική Μελέτη των Ωρολογίων Προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών στη βαθμίδα του Λυκείου, εστιασμένη στην πρόβλεψη διδασκαλίας μαθημάτων τέχνης» Έρευνα για την καλλιτεχνική παιδεία στην Ευρώπη.

17:30 • ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Από τη ματαίωση στη δράση Συνοπτική παρουσίαση του έργου και του μοντέλου συνεργασίας από συναδέλφους που συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο των αντιδράσεων και των διεκδικήσεων του Ιουνίου.

18:00 Ετήσια Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση Ένωσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ————————————————————————Από 10:00-18:00 παράλληλα με το πρόγραμμα του συνεδρίου διενεργούνται Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων———————————————————————–

-17:00: • ΦΙΛΙΠΠΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ: Ζωγράφος, εκπαιδευτικός «Το σχολείο ως χώρος έμπνευσης και δημιουργίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές»

17:30: • ΝΙΚΟΣ ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗΣ: Εικαστικός, ΕΔΙΠ Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας «Κατασκευές και Δημιουργίες από Συμπαγή Χαρτόνια Συσκευασίας»

18:00: • ΝΑΝΣΥ ΜΠΑΛΟΥΤΟΓΛΟΥ: Εικαστικός, εκπαιδευτικός «Εικαστικά… εξ αποστάσεως» Παραδείγματα εφαρμογών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξ αποστάσεως διδασκαλία του μαθήματος των Εικαστικών στο Δημοτικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρουσίαση έργων που δημιούργησαν οι μαθητές την ίδια περίοδο.

18:30 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΥΡΑΚΗ: Εικαστικός, εκπαιδευτικός «Διδασκαλία εικαστικών εξ αποστάσεως σε περίοδο καραντίνας»

19:00: • ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ: Ζωγράφος, εκπαιδευτικός «Από την καραντίνα στην ελευθερία»

19:30: • ΑΪΛΙΝ ΜΠΟΤΣΦΟΡΝΤ: Εικαστικός, εκπαιδευτικός «Μένουμε δημιουργικοί» Παρουσίαση της πρώτης διαδικτυακής δράσης στην Ελλάδα, με σκοπό την καθημερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Οργάνωση: Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου.

20:00 • ΤΖΕΛΙΝΑ ΠΑΛΛΑ:Ζωγράφος, εκπαιδευτικός «Εικαστικά εξ αποστάσεως στη Γ’ Γυμνασίου: Ένα Παράδειγμα διδασκαλίας στις Θεματικές Ενότητες: Γραμμική προοπτική και Αρχιτεκτονική στην Αθήνα»

Συζήτηση – Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10-00 – 14:00 Διανομή τευχών Εικαστικής Παιδείας (από την αποθήκη της Ένωσης) (Παπαναστασίου 49 Αθήνα, κοντά στον ηλ. Σταθμό Αγ. Νικολάου)—

——————————————————————Σημείωση: Η άδεια απουσίας που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για το Συνέδριο της Ένωσης, ισχύει για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου και τα πρωινά. Ωστόσο λόγω συνθηκών εμείς θα συναντηθούμε απογευματινές ώρες ξεκινώντας από τις 16 Σεπτέμβρη. Ενδέχεται δηλαδή να μην την χρειαστούν οι συνάδελφοι κυρίως της Αττικής, ενώ μπορούν να την αξιοποιήσουν οι συνάδελφοι από την περιφέρεια. Ωστόσο την Παρασκευή εμείς θα δώσουμε βεβαιώσεις παρακολούθησης για όσους τη χρειαστείτε.

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝΠαπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185e-mail: enosieem@gmail.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το