Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν


Ακούστε τα μαντάτα, ακούστε χωριανοί!!! Αρπάξαν το γαϊδούρι του Μήτρου απ’ το παχνί. Ακούστε και ένα νέο κι αγάντα στην καρδιά. Τα κόμματ’ αποκτήσαν και πρόγραμμα κι αυτά.
Να το τελαλήσουμε το νέο. Αν και προετοιμαζόντουσαν από το Γενάρη για εκλογές, τα κόμματα του αστικού τόξου μόλις πριν από μια βδομάδα άρχισαν να «παρουσιάζουν» το πρόγραμμά τους. Να φανταστείτε πήγαμε σε εκλογές στις 21 Μάη χωρίς να έχουν πρόγραμμα. Με όλα τα σκανδαλολογικά από κρεβατοκάμαρα μέχρι λεκτικά σαρδάμ ασχολήθηκαν, αλλά για το τι θα κάνουν βρε παιδιά την επαύριον ημέρα δεν είπανε κουβέντα. Εκλογές «πάμε κι όπου βγει» ήταν αυτές. Τα μετρήσαν τα μαντάτα οι δημοσκόποι και φαίνεται πως το ότι κουβέντα δεν είπαν οι αρχηγοί για το αύριό μας, μέτρησε δυσάρεστα. Όρμηξαν λοιπόν να πείσουν τους χωριανούς πως τάχα μου θα κάνουν αυτό, θα κάνουν εκείνο, θα κάνουν το άλλο. Για το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη δήλωσε «κομμένες οι παροχές», κουβέντα. Κομμένες υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη, μάλιστα, από την αρχή του Ιούλη, δηλαδή μόλις 5 μέρες μετά τις εκλογές.

Και πρόγραμμα διακυβέρνησης και διάγραμμα εφαρμογής και ολόγραμμα -τρισδιάστατο-, για να τσιμπάν οι αφελείς. Ολόγραμμα εικονικής πραγματικότητας. -Το δικό μας είναι κοστολογημένο. -Και το δικό μας κοστολογημένο. -Αν θέλετε, πάμε τα δυο προγράμματα στο Γενικό Λογιστήριο. Το ότι, το Γενικό Λογιστήριο θα μετατρεπόταν σε μαρμαρένια αλώνια, όπου θα αναμετριόνταν ο Διγενής, ούτε η πιο προχωρημένη φαντασία του γελοίου δεν το πρόβλεψε. Άλλωστε τι θα πει «κοστολογημένο»; Σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ένα κοστολογημένο πρόγραμμα υποχρεούται να μην ξεπερνάει τα «Όχι» και τα «Απαγορεύεται» του Διευθυντηρίου. Και πάμε πάλι: -Εσείς θα βάλετε φόρους, στη μεσαία τάξη. -Όχι, εσείς θα βάλετε φόρους στη μεσαία τάξη. Και αφού ξεμαλλιάστηκαν για το ποιος θα βάλει φόρους και ποια είναι η μεσαία τάξη, μίλησαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σαν αντίβαρο για τη μείωση της φορολογίας …των πολλών. Εδώ μάλιστα! Ξέρουμε. Ξέρουμε. Θα κυνηγήσουμε πάλι τον περιπτερά και τον τυροπιτά. Όσο για το «πατάσσω», (που ετυμολογείται μάλλον λανθασμένα από την ηχομιμητική λέξη πάταγος, σύμφωνα με τους μελετητές, χρόνια τώρα), θα πρέπει να το ετυμολογούμε εκ του Παττακός.

Ακούστε κι άλλο ένα, χαμπέρι χαρωπό. Τελικά αυτός που έχει όντως πρόγραμμα για τη ράχη μας, είναι το διευθυντήριο της ΕΕ. Αφού ζητήσαν συγγνώμη για τη λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν στα μνημόνια σε βάρος της Ελλάδας (Μέρκελ -Σόιμπλε), γυρνάνε πάλι στη «σκληρή» δημοσιονομική πειθαρχία. Διάβαζε φτου και πάλι από την αρχή, στα μνημόνια του 2010. Μόνο που τότε ο λαός δαπάνησε τα αποθεματικά του, ενώ τώρα η «δημοσιονομική πειθαρχία» μας βρίσκει ταπί και καθόλου ψύχραιμους. Βλέπετε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ξέμειναν από χρήματα και ψάχνουν για κορόιδα να τους τα αρπάξουν. Ο Μπορέλ, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, το μαρτύρησε. Χάσαμε, σαν ΕΕ, από τις κυρώσεις στη Ρωσία, δέκα φορές περισσότερα από όση οικονομική ενίσχυση δώσαμε στην Ουκρανία, είπε. Καταλάβαμε. Μέχρι και τις τρύπιες τσέπες μας θα παλαμίσουν.

Η προεκλογική περίοδος θα περάσει κάπως έτσι: «θα πούμε και δυο λόγια, βαριά στον τσιφλικά» και μετά τις εκλογές ό,τι είπαμε είπαμε, νερό κι αλάτι κι αγκαλιά με τον τσιφλικά. Όσο για την προπαγάνδα την προεκλογική, μια από τα ίδια. Τα λυσσασμένα καλοπετσωμένα παπαγαλάκια, κότες μπροστά στο Μητσοτάκη και εξοργιστικοί νταήδες απέναντι σε όλους τους άλλους. Που σιγά τους εχθρούς με το φιλολαϊκό πρόγραμμα. Έφτασαν στο σημείο να ρωτάνε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, σε μια εκπομπή σε ένα κανάλι, με ένα «δημοσιογράφο» και να επαναλαμβάνουν την ερώτηση σε άλλο κανάλι, με άλλο εκπρόσωπο και άλλο «δημοσιογράφο»: «Γιατί κατεβάσατε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από το σάιτ σας για 24 ώρες»; Οέο! Γιατί;

***

Από τις 26 Ιούνη, Δευτέρα και κάθε μέρα, όλοι να τραγουδάμε:
Ακούστε τα μαντάτα, ακούστε χωριανοί
απόψε στην πλατέα των σκλάβων τη φωνή!

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το