Μέσα σε μία εξαιρετικά φορτισμένη κοινωνία, με την οικονομική κρίση να στραγγίζει και την τελευταία δεκάρα των λαϊκών νοικοκυριών, με την πανδημία να χτυπά «κόκκινο» και το ΕΣΥ να καταρρέει κάτω από την κυβερνητική αδιαφορία, με την καταστολή και την αστυνομοκρατία να θυμίζουν εποχή χούντας, με την τουρκική αδιαλλαξία να εντείνεται από την ευρωπαϊκή (κυρίως γερμανική) αποδοχή ενός πολυμερούς «διαλόγου» στα ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου, με το λαό έγκλειστο, με τις αναστολές των μικροεπιχειρήσεων εστίασης να δημιουργούν στρατιές ανέργων, με την ψευτοεπιδοματική πολιτική, με τις καθημερινές χιλιάδες των απολυμένων στον ιδιωτικό τομέα, με τον επικρεμάμενο κίνδυνο κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό πρόληψης και προστασίας από θεομηνίες, κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021. Και παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε στη Βουλή με απολύτως πλασματικά στοιχεία στα βασικά μεγέθη, αποτελεί μνημείο κυβερνητικής υποταγής στις απαιτήσεις της ξένης εξάρτησης. Κι αυτό, γιατί χαρακτηρίζεται αφ’ ενός από την πληθώρα εικονικών μεγεθών που εξωραΐζουν την ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κατάρρευσης, και αφ’ ετέρου από ένα καταιγισμό φόρων και σύνθλιψης των στοιχειωδών κοινωνικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, που αποδιαρθρώνουν πλήρως τις κυβερνητικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας και -με πρόσχημα την τραγικά εξελισσόμενη πανδημία- απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα», αποσυγκροτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με τις δεκάδες χιλιάδες των απολύσεων λόγω αναστολής, ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία ενισχύοντας κραυγαλέα το λεγόμενο «τρίτο πυλώνα» της ιδιωτικής ασφάλισης, καταργεί Οργανισμούς και Υπηρεσίες, διαλύει την Υγεία, αχρηστεύει την Παιδεία, μηδενίζει την Πρόνοια, ακυρώνει τις συλλογικές Συμβάσεις, θεσμοθετεί την 10ωρη εργασία, καταργεί τα ωράρια, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους και τις εξωφρενικές «καινοτομίες» που περιλαμβάνει. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων κλπ, στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές». Με λίγα λόγια ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, αλλά και ένα διαχρονικό μέσο συνδεδεμένο απόλυτα με την προώθηση των κερδοσκοπικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των απίστευτα υψηλών εξοπλιστικών προγραμμάτων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

***

Πρόκειται με λίγα λόγια για έναν από τους σκληρότερους, μεταπολεμικά, Προϋπολογισμούς που, αν εφαρμοστεί όπως είναι ή -ακόμα χειρότερα- με τις προσθήκες που θα επιβάλει η Κομισιόν, θα φέρει ολέθρια αποτελέσματα στην επιβίωση του λαού μας. Ήδη η ΕΕ, με τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Ταμείο, πιέζει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών και της απομείωσης του τεράστιου χρέους (340 δισ.€, δηλ. 208,9% του ΑΕΠ για το 2020), γεγονός που σηματοδοτεί νέο κύμα εκτίναξης της ανεργίας και εξώσεις χιλιάδων οικογενειών από τα σπίτια τους που θα βγουν στο σφυρί.

Η ελληνική οικονομία, λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που σοβεί με την καταλυτική εμφάνιση και της πανδημίας, έχει βυθισθεί σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που απεικονίζεται στη διαρκή πτώση του AEΠ της (από 242 δισ.€ το 2008, σε 162,75 δισ.€ το 2020), στη διαρκή και μεγάλη πτώση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, στις αθρόες απολύσεις, στο διαρκώς ογκούμενο κύμα των νεόπτωχων, στο συνεχή δανεισμό. Δε χρειάζονται άλλα στοιχεία για να αποτυπωθεί πιο ανάγλυφα η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αδίστακτου θαυμαστή του «νόμου και της τάξης», της πολιτικής της συνταγματικής καταστολής και της βίαιης αστυνόμευσης, του υπάκουου υπηρέτη των ξένων συμφερόντων και των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδίων, των δανειακών Συμβάσεων με την EE και το ΔNT, που κυριολεκτικά αφαιμάσσουν τον ελληνικό λαό και υποδουλώνουν τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

O νέος Προϋπολογισμός που έφερε στη Bουλή η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με το «Πόρισμα Πισσαρίδη» και το «Εθνικό σχέδιο δράσης», συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων, οδηγώντας τα εργατολαϊκά νοικοκυριά, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία στην απόγνωση και την απελπισία.

Για το νέο Προϋπολογισμό ισχύει και εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», η οποία προβλέπει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες του πρώην σιδερένιου Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, σε βάρος των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών, που προφανώς θα φορτωθούν στις πλάτες των ευρωπαϊκών λαών. Κι εκεί βασίζονται τα εξωπραγματικά, άλλα αντ’ άλλων στοιχεία που δίνονται, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

Με αυτές τις διευκολύνσεις και με δεδομένα(;) τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», οι «πυλώνες» του νέου Προϋπολογισμού αφορούν πρωτίστως στα μέτρα στήριξης της ντόπιας ολιγαρχίας, στις ξένες «επενδύσεις», στις αντιδραστικές «αναδιαρθρώσεις» και στη συνέχεια τις ψευτοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη δήθεν προστασία των «ευάλωτων ομάδων» του πληθυσμού. Τα ψίχουλα λ.χ. του «κοινωνικού μερίσματος» θα δοθούν μόνο στους δικαιούχους του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» που για μια 4μελή οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) ανέρχεται μόλις στα 400€! Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα «κόστος-όφελος».

***

Κι ας έρθουμε στους αριθμούς του σχεδίου του Προϋπολογισμού.

• Το ΑΕΠ που απ’ ό,τι φαίνεται, μειώνεται το 2020 κατά τουλάχιστον -10,5% ανακάμπτει το 2021 στο +4,8% (από 7,5%). Σε ονομαστικούς όρους το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται στα 171,9 δισ.€ από 162,8 δισ. το 2020 και από 183,4 δισ. το 2019. Αν ο εγκλεισμός διατηρηθεί και το Δεκέμβρη, ενδέχεται το ΑΕΠ να κατρακυλήσει και κάτω των 160 δισ.€. Θυμίζουμε την κριτική μας όταν το ΑΕΠ ήταν στα 242 δισ.€, λίγο πριν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2008.

• Το «πρωτογενές έλλειμμα» το 2021, διαμορφώνεται στα 6,67 δισ.€, δηλ. στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 11,76 δισ. (7,2% του ΑΕΠ) το 2020.

• Το κρατικό χρέος από 331 δισ. το 2019 απογειώνεται στα 340 δισ. το 2020 (208,9% του ΑΕΠ) και στα 343,2 δισ. το 2021, με αύξηση πάνω από 12 δισ. στη διετία.

• Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στις δαπάνες του συστήματος Yγείας κατά την περίοδο της πανδημίας (στοιχεία ΟΟΣΑ), ωστόσο για το 2021 προβλέπονται 4,257 δισ.€ (έναντι 4,829 δισ. το 2020), δηλ. μείωση (εξοπλισμός, υποδομές και αναλώσιμα) κατά 572 εκατ.€, χωρίς να προαναγγέλλεται καμία πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού! Κι ενώ διατυμπανίζεται ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνολικά, υπολογίζονται σε 23,9 δισ. για το 2020 και σε 7,5 δισ. για το 2021 (συνολικά 31,4 δισ.), ωστόσο, στην πραγματικότητα έχουν δαπανηθεί μόλις 6,7 δισ. μέχρι και τον Οκτώβρη φέτος! Ακόμα και η δήθεν «επίταξη» («δεν είμαστε σοβιετία» δηλώνει ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας) ιδιωτικών κλινικών γίνεται με το αζημίωτο προς τους κλινικάρχες και με νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ! Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος κι αυτός για τη διάλυση του ΕΣΥ, προτείνει την προσφυγή σε «φθηνότερες υπηρεσίες», αντί της πραγματικής επίταξης (με όλη την επιφόρτιση του κόστους) των ιδιωτικών κλινικών.

• Εντυπωσιακές είναι οι ελαφρύνσεις προς την ολιγαρχία, με τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, τη σοβαρή μείωση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με αναστολή της σύμβασης εργασίας, την αύξηση της κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών και της επιδότησης σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών κ.ο.κ. Σημειώνουμε πως ο φόρος εισοδήματος σε κάθε είδους εταιρείες θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ.€, με μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει και πάλι αναστολή πληρωμών. Και βεβαίως ισχύουν πάντα τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που κατοχυρώθηκαν με νόμο στην αρχή της πανδημίας.

• Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που κατευθύνεται στους «επιχειρηματίες-επενδυτές», διαμορφώνεται σε 6,75 δισ.€ (6 δισ. συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό). Ο υπουργός Ανάπτυξης επαίρεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα σημειώσουν «εκρηκτική» άνοδο κατά 23,2% το 2021 από μεγάλη πτώση κατά 14,3% εφέτος. Οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» υπολογίζονται -αυθαίρετα- για το 2021 στα 5,5 δισ.€ με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρονοβόρες καθυστερήσεις. Διαφορετικά ολόκληρο το σχέδιο Προϋπολογισμού, τινάζεται στον αέρα.

• Ενδιαφέρον έχει και ο όγκος της φοροληστείας που εκδηλώνεται σε μία περίοδο που ο λαός βρίσκεται σε πλήρη ανέχεια και εξαθλίωση. Έτσι, οι συνολικοί φόροι φθάνουν τα 47,8 δισ.€ το 2021 (από 44,3 δισ. το 2020). Ο ΦΠΑ της λαϊκής κατανάλωσης απογειώνεται στα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), οι δε «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» στα 6,68 δισ.€.

• Την ώρα που καταγράφεται μηδενική δαπάνη για το ΕΣΥ, η κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021 (24 μαχητικά F-35 από ΗΠΑ, 370 περιπολικά από Γαλλία και 778 μοτοσυκλέτες από Γερμανία) φθάνει τα 2,5 δισ.€!

• Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 18,9% εφέτος (από 17,3% το 2019), ενώ θα μειωθεί στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021.

• Οι εισαγωγές θα μειωθούν 17,4% το 2020, για να «ανακάμψουν δυναμικά» σε αύξηση 16,4% το 2021 (sic), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις εξαγωγές, που από μείωση 30,3% εφέτος προβλέπεται αύξηση 22,5% το 2021.

• Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6% (στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ.€ το 2020). Το ίδιο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, καθώς και οι παροχές ασθένειας (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.€). Το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος αυτών των μειώσεων δεν θέλει ρώτημα. Μάλιστα το πρόγραμμα του «δωρεάν εμβολιασμού», επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, δηλ. το λαό κατά 170 εκατ.€!

Συμπέρασμα: Όλα στο βρόντο!

Για το λαό μας, αυτή η αχαλίνωτη επίθεση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη καθώς ολοένα και μακραίνει ο κατάλογος των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται από τα συνεχή μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται να αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η κυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπειρε θύελλες και είναι επόμενο να θερίσει καταιγίδες. Η απόκρουση των επερχόμενων αντιλαϊκών Ν/σ που επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού. Η οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης για την καταγγελία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, όπως έχουν θέσει οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ είναι επιτακτική ανάγκη.

13 Δεκέμβρη 2020

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το