Προσφυγικές τραγωδίες και διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

28 Ιανουαρίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε όλη τη χώρα επιδείνωσε τις ήδη άσχημες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στις διάφορες δομές “φιλοξενίας”. Η έλλειψη θέρμανσης και ιατρικής φροντίδας σε συνδυασμό με το κακό φαγητό και τη συμβίωση πολλών ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Συμβολική κατάληψη του δρόμου για δύο ώρες μπροστά στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν περίπου 40 πρόσφυγες, που μένουν εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θέρμανση.

Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας και τροφής. Μεταξύ των 300 προσφύγων υπάρχουν και 100 περίπου ανήλικα παιδιά.

Στην πόλη της Ρόδου τραγικό θάνατο βρήκε μετανάστης λόγω αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάλι. Ο νεκρός μαζί με δύο συμπατριώτες του έμεναν σε παλιά οικία, στην οποία δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άλλοι δυο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Νεκρός βρέθηκε 24χρονος πρόσφυγας από το Καμερούν στον καταυλισμό της Μόριας.  Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα διαπιστωθούν αφού βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Ο πρόσφυγας ήταν ήδη νεκρός πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη Σάμο, όπως  και στη Μόρια της Λέσβου, οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή, μαζί με τρωκτικά, ευάλωτοι σε κακουχίες και ασθένειες, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους πρόσφυγες στο έλεος των στοιχείων της φύσης και οι ευθύνες της για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους είναι βαρύτατες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top