Σχέδιο άγριας καταστολής των κινητοποιήσεων του λαού, με νέες μεθόδους, νέο εξοπλισμό και με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο από την Ασφάλεια, ακόμα και στην αναμετάδοση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Να συνοψίσουμε: Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της «διά πυρός και σιδήρου» μέσα από το νέο σχέδιο αστυνόμευσης με τον ευφάνταστο τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων». Πέρα από το ξύλο, τα χημικά, τις συλλήψεις στο σωρό προχωρά σε νέα μέτρα. Η καταχώριση των στοιχείων του «οργανωτή» μιας συνάθροισης σε πλατφόρμα μέσω του taxis, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να τυλίγει σε μια “κόλλα χαρτί” και να εξοντώνει δικαστικά και οικονομικά “οργανωτές” συναθροίσεων, φορτώνοντάς τους ενέργειες άσχετες με τις διαδηλώσεις, ακόμη και προβοκάτσιες. Επιπλέον, η πρόβλεψη του αυστηρού ελέγχου για το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση.

Η φιλοσοφία του Σχεδίου Χρυσοχοΐδη είναι ότι κάθε διαμαρτυρία θεωρείται οιονεί αδίκημα!

Για να τα δούμε αναλυτικά:

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, κάθε συνάθροιση θα πρέπει να δηλώνεται από τον διοργανωτή της -με τα στοιχεία του στο TΑXIS- στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την οποία συνάθροιση θα ορίζεται και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής! Πριν διαλυθεί με χρήση βίας μια συνάθροιση, οι αστυνομικές δυνάμεις θα υποχρεούνται να… ειδοποιούν τους συγκεντρωμένους για την επικείμενη επίθεσή τους.

Ετσι με μεγάφωνα οι επικεφαλής στο πεδίο του χώρου συγκέντρωσης, ανάλογα με τις συνθήκες, θα υποχρεούνται να φωνάζουν προς το πλήθος: «Προσοχή! Προσοχή! Στη συνάθροιση έχουν παρεισφρήσει ξένα με τον σκοπό της άτομα με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Συνεργαστείτε με την Αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης», στην περίπτωση που -κατά την κρίση των αστυνομικών πάντα- έχουν μπει μέσα σε αυτήν άτομα τα οποία οι ίδιοι -πάντα- θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια. «Προσοχή! Προσοχή! Διεξάγονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί. Παρακαλώ συνεργαστείτε με την Αστυνομία, διαλυθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο» στην περίπτωση που έχει ξεκινήσει σε ένα σημείο της συγκέντρωσης να πέφτει ξύλο και «Προσοχή! Προσοχή! Συμμετέχετε σε παράνομη συνάθροιση. Πρέπει να διαλυθείτε και να απομακρυνθείτε από τον χώρο» στην περίπτωση που η συγκέντρωση έχει κριθεί παράνομη.

Θα ακολουθεί η επόμενη ειδοποίηση: «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο», φράση που προβλέπεται να επαναληφθεί δεύτερη φορά μετά από 30 δευτερόλεπτα κι εφόσον το πλήθος δεν συμμορφωθεί με την αστυνομική διαταγή, θα επαναλαμβάνεται και τρίτη φορά πριν από την αστυνομική επέμβαση. Μια επέμβαση που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ειδυλλιακά, όταν εξηγούσε το μελλοντικό modus operandi των αστυνομικών δυνάμεων:

«Η αναλογικότητα στη χρήση των μέσων καταστολής και η επιείκεια είναι οι αρχές που πρέπει αυστηρά να υπηρετηθούν». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων». Σύμφωνα με τον υπουργό, πριν από τις επεμβάσεις των αστυνομικών θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου να προκληθούν σε μια συγκέντρωση επεισόδια, αλλά όταν αυτά συμβούν θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση. «Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως στη συνέχεια ότι «η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις».

«Ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι

Το υπουργείο επιχείρησε να περάσει στα ψιλά το αδιανόητο «ελευθέρας» που δίνει στους αστυνομικούς να περιορίζουν αυτοβούλως τους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν τις συγκεντρώσεις. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει τις εμφανείς ομοιότητες με τον οπισθοδρομικό για τα δημοκρατικά δικαιώματα νόμο που επιχείρησε να περάσει ο Εμ. Μακρόν. Υπό το πρόσχημα της διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων αναφέρεται ότι «η Αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε το προφανές, ότι δηλαδή πλέον αλλάζει ο τρόπος που θα έχουν πρόσβαση στα γεγονότα οι εκπρόσωποι του Τύπου, ο υπουργός έσπευσε να ανοίξει διάπλατα ακόμα ένα «παράθυρο» προς την αστυνομική αυθαιρεσία κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες «δύσκολες στιγμές-περιστάσεις», εννοώντας προφανώς όλες εκείνες τις περιπτώσεις επεισοδίων όπου οι αστυνομικοί επιδίδονται σε όργιο καταστολής. «Σε δύσκολες στιγμές-περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, φωτογράφους, εκπροσώπους Τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα» ανέφερε, αποκρύβοντας ότι τους επιφυλάσσει κάποιον χώρο μακριά από τα γεγονότα (!), για την ασφάλειά τους βεβαίως!

Χειραγώγηση

Η προτίμηση επίσης στον… αποπνιχτικό αστυνομικό εναγκαλισμό των δημοσιογράφων με προφανή σκοπό τη διαχείριση της πληροφορίας και κατά συνέπεια την ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης διαφαίνεται και από το σημείο του σχεδίου που τιτλοφορείται «Στρατηγική Επικοινωνία» της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο αυθαίρετα αναφέρεται: «Εχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάθροισης θα αποτελεί συστατικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και του σχεδίου ασφαλείας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής». Προς αυτόν, δε, τον σκοπό θα χρησιμοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ. οπτικοακουστικό υλικό που θα συλλέγει είτε από τις κάμερες (φορητές και προσαρτημένες στις στολές) είτε από τα drones και τα ελικόπτερα τα οποία θα παρακολουθούν τις συγκεντρώσεις.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το