Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι πλέον πολύ κοντά και αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό πρόκριμα για τις προεδρικές του 2024.
Θα καταφέρουν οι Δημοκρατικοί με τον Μπάιντεν, αλλά και οι πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι να ξορκίσουν το φάντασμα του Τραμπ; Ή ο χρησμός θα δείξει ολική επαναφορά του τελευταίου, ο οποίος θα επιστρέψει δριμύτερος;
Μέχρι στιγμής πάντως, η δημόσια συζήτηση, είτε πρόκειται για δημοσκοπήσεις είτε για αναλύσεις, συγκλίνει προς το δεύτερο ενδεχόμενο. Αυτό προκαλεί ανησυχία τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στον βαθύ μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων, που βρήκαν κακό μπελά στο πρόσωπο του Τραμπ.

Αυτός δε φαίνεται να θίχτηκε από την υπόθεση της επιδρομής του FBI στην κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο με αφορμή την παρακράτηση κρατικών αρχείων. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το επεισόδιο αυτό, κατηγόρησε τον Μπάιντεν για πρωτοφανή αντιδημοκρατική χρήση του κρατικού μηχανισμού. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.
Από τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις ενδιάμεσες, φαίνεται ότι ο Τραμπ και το ρεύμα του ενισχύονται.
Μπορεί οι επιλογές του Τραμπ να ηττήθηκαν σε Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Αλάσκα, αλλά είδε τους εκλεκτούς του να επιβάλλονται σε κρίσιμες πολιτείες που αλλάζουν συχνά χέρια μεταξύ των κομμάτων, όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Οχάιο.
Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι για το χρίσμα που υποστήριξαν την παραπομπή του Τραμπ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ηττήθηκαν στις προκριματικές του κόμματος, στοιχείο που δείχνει συσπείρωση της βάσης γύρω του.
Στο Γουαϊόμινγκ, η πιο προβεβλημένη των δέκα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, βουλευτής Λιζ Τσέινι, ηττήθηκε κατά κράτος από την εκλεκτή του Τραμπ Χάριετ Χέιγκμαν.

Ένας ακόμη από τους δέκα προαναφερθέντες, ο βουλευτής Πήτερ Μέιτζερ στο Μίσιγκαν ηττήθηκε από τον εκλεκτό του Τραμπ, Τζον Γκιμπς. Την ίδια τύχη υπέστη και άλλος πολέμιος και μάλιστα εκ των δέκα στην Ουάσιγκτον, η βουλευτής Τζέιμι Ερέρα Μπόιτλερ που ηττήθηκε από τον τραμπικό Τζο Κεντ.
Από κει και πέρα γενικά οι εκλεκτοί του Τραμπ επεκράτησαν στην Αριζόνα σε όλες τις υποψηφιότητες. Στη Μασαχουσέτη επίσης θα είναι ο εκλεκτός του που θα κατέβει για κυβερνήτης. Επιτυχίες καταγράφει το ρεύμα του Τραμπ και στη Νεβάδα, στο Μέριλαντ και στο Ιλλινόις, ενώ στη νότια Καρολίνα τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα μεταξύ του Τραμπ και της αντί Τραμπ πτέρυγας.
Αναμφίβολα η πιο ηχηρή ήττα του Τραμπ είναι στην Αλάσκα με την Σάρα Πάλιν που είναι στενά συνδεδεμένη με τον Τραμπ από την αρχή της πολιτικής του διαδρομής.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του, βλέποντας πως η επιδρομή στην κατοικία του Τραμπ και οι επικλήσεις για σωτηρία της δημοκρατίας δεν αρκούν για να αντιστραφεί το κλίμα, ανέσυρε μια προεκλογική υπόσχεση του 2020 που δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη. Πρόκειται για τη διαγραφή φοιτητικών χρεών για μια σειρά δανειολήπτες.

Ο Μπάιντεν υπόσχεται διαγραφή φοιτητικού χρέους έως 10 χιλιάδων δολαρίων για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 125 χιλιάδων το χρόνο. Το ποσό μπορεί να ανέλθει ως τα 20 χιλιάδες σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η προεκλογική υπόσχεση αυτή το 2020 αφορούσε το σύνολο του φοιτητικού χρέους που έφεραν στους ώμους τους οι χρεωμένοι. Μοιάζει να ταιριάζει εδώ η έκφραση, “πολύ λίγα πολύ αργά”, μένει ωστόσο να ειδωθεί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το