Το υπουργείο Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην «προστασία των καταναλωτών» ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία που στρώνει τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε στις αρχές του Φλεβάρη, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όταν υπάρχει «αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές».
Η νέα αυτή διάταξη ανοίγει την πόρτα να διευρυνθεί κι άλλο η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα μέσω των δημάρχων να προστεθούν κι άλλες Κυριακές που να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα επιπλέον των ήδη νομοθετημένων.
Η Κυριακάτικη αργία ξηλώνεται συστηματικά από το 2013 με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ που νομοθέτησε για τις ανοιχτές Κυριακές 7 φορές τον χρόνο. Ενώ το 2017, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε να νομοθετήσει για ανοιχτές όλες τις Κυριακές του χρόνου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Και τώρα η κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Το αποτέλεσμα θα είναι πιο εξουθενωτική εργασία για τους εργαζόμενους, οι μικρέμποροι και οι μικροκαταστηματάρχες που δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να έχουν συνεχή λειτουργία των καταστημάτων τους να οδηγηθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, καθώς από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας επωφελούνται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα που απασχολούν πολλούς υπάλληλους και επιδιώκουν τη συνεχή λειτουργία τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το