Πριν ακόμα ξεκινήσει την εφαρμογή του τελευταίου νόμου που ψήφισε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για όσους ασφαλιστούν από 1/1/2022, η κυβέρνηση άρχισε να μεθοδεύει τις επόμενες αντι-ασφαλιστικές της μεταρρυθμίσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τη μείωση των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων αλλά και την κύρια σύνταξη.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου και κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν τη συζήτηση για νέες δήθεν αναγκαίες κινήσεις «διάσωσης» του ασφαλιστικού. Ανοίγοντας με δηλώσεις τους θέμα ότι τα διανεμητικά συστήματα δεν δουλεύουν καλά, προϊδεάζουν ευθέως για το ενδεχόμενο νέας αντιασφαλιστικής νομοθετικής «μεταρρύθμισης», η οποία θα αλλάξει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα και του συστήματος κύριας σύνταξης, εισάγοντας και αυτό στο δρόμο μιας ιδιωτικοποίησής του, αρχικά, πιθανώς με τη μετατροπή του σε ένα σύστημα ατομικής νοητής κεφαλαιοποίησης των εισφορών. Χωρίς βέβαια καμιά πρωτοτυπία στην επιχειρηματολογία για μια τέτοια μετατροπή, επικαλούνται για άλλη μα φορά το χιλιοειπωμένο όσο και έωλο επιχείρημα της «δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».

Κάνοντας εισαγωγή στον παραπέρα αντασφαλιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε στο συνέδριο του Economist ότι «…τα διανεμητικά συστήματα δουλεύουν καλά όταν οι ασφαλισμένοι είναι πολλοί και οι συνταξιούχοι λίγοι, αλλά έχουν δυσκολίες σε γερασμένες κοινωνίες όπου οι ασφαλισμένοι λιγοστεύουν και οι συνταξιούχοι πληθαίνουν» για να προσθέσει ότι «και η Ελλάδα γερνάει ταχύτατα» και υπονοώντας σαφώς πως στο σημερινό σύστημα ασφάλισης πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές. Με διατυπώσεις, μάλιστα, όπως: «η διαγενεακή αλληλεγγύη δεν μπορεί να υφίσταται μόνο προς μια κατεύθυνση, από τους νεότερους προς τους γηραιότερους. Πρέπει και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να στηρίξουν έμπρακτα το συνταξιοδοτικό σύστημα των νεότερων», προανήγγειλε ξεκάθαρα σαν πρώτο βήμα αυτών των αλλαγών την επικείμενη μείωση των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις των νέων, την ώρα μάλιστα που πριν την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών, όλα τα κυβερνητικά στελέχη διατυμπάνιζαν πως δε θα θιγούν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων!

★★★

Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά το σόου που έδωσε στα κανάλια, επισκεπτόμενος υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, και με συνέντευξή του με περισσό θράσος ενοχοποίησε τους εργαζόμενους για την καθυστέρηση καταβολής συντάξεων και τους απείλησε με πειθαρχικά. Προσπάθησε να ρίξει όλες τις ευθύνες στους εργαζόμενους γι’ αυτήν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη χορήγηση των συντάξεων και ανακοίνωσε νέο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που το κύριο στοιχείο του θα είναι «η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ» και, όπως είπε χαρακτηριστικά, το στήσιμο ενός «Πύργου Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ που τον περιέγραψε ως «ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις».

Με αυτές τις μεθόδους του πειθαρχικού εκφοβισμού, της αστυνόμευσης και της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς των λίγων υπάλληλων που έχουν απομείνει στον ΕΦΚΑ, με την άρνηση να ενισχυθεί με προσλήψεις το προσωπικό του και την ανάθεση του υπολογισμού των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία λογιστών και δικηγόρων προσπαθεί η κυβέρνηση να κουκουλώσει τα τεράστια ελλείμματα από τις απλήρωτες συντάξεις, για τα οποία και παρά τα μαγειρέματα προκειμένου να τα εμφανίσει μειωμένα, δέχτηκε αυστηρή κριτική ακόμη και από τα κλιμάκια των δανειστών που τις προηγούμενες ημέρες έκαναν τον έλεγχό τους στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησής τους. Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται πάνω από 600 εκατ. ευρώ και όταν ο υπουργός, όπως υπόσχεται στους δανειστές, θα βρει λύση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η λύση αυτή θα αναζητηθεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

★★★

Με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο χτύπημα ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων συμβαδίζει και ο χορός της εξαπάτησης των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών. Κατά την εφαρμογή του νόμου Βρούτση, το προηγούμενο διάστημα, καταβλήθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 συνταξιούχους, έπειτα από επανυπολογισμό των συντάξεών τους.
Αυτά αφορούν σε «παλαιούς» συνταξιούχους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016, είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και επιπλέον διατηρούν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά με βάση τον προηγούμενο επανυπολογισμό που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Από το σύνολο του 1,8 εκατ. συντάξεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν έχουν επανυπολογιστεί περίπου 215.000 περιπτώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως σύνθετες.

Αντίστοιχη διαδικασία προηγήθηκε τον Ιούνιο του 2021 για τους «νέους» συνταξιούχους, ενώ η ανάδοχος εταιρεία που ολοκλήρωσε το έργο, αλλά και ο ίδιος ο ΕΦΚΑ δεν έδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε στους ίδιους τους συνταξιούχους, κανένα στοιχείο γύρω απ’ αυτόν τον επανυπολογισμό. Τελικά, 1,2 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε αύξηση ούτε αναδρομικά αφού έχουν από 30 χρόνια ασφάλισης και κάτω, ενώ το ίδιο ισχύει για άλλες 550 χιλιάδες που διατηρούν σχετικά υψηλές προσωπικές διαφορές. Όσο για τους περίπου 133 χιλιάδες που έλαβαν μεσοσταθμικά αναδρομικά 195 ευρώ, οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν είναι παρά κάποια ψίχουλα, αφού δεν πρόκειται να ξεπεράσουν, επίσης κατά μέσο όρο, το 1,5% και θα δοθούν σε … 5 ετήσιες δόσεις.

Όσο δε για το άλλο μεγάλο ζήτημα της καταβολής των αναδρομικών που είχε επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η υποτιθέμενη αποκατάσταση έγινε πραξικοπηματικά μέσω ειδικού νόμου όπου αλλοίωσε τις δικαστικές αποφάσεις, μειώνοντας τα ποσά κατά 60% και το κυριότερο ενσωμάτωσε ειδική διάταξη που αναφέρει πως τα χορηγούμενα (μειωμένα) ποσά ισοδυναμούν με όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ(!), θέτοντας όρο δηλαδή ότι, όσοι πάρουν τα αναδρομικά αυτά, παραιτούνται από κάθε δικαστική διεκδίκηση.

Την ίδια στιγμή, τέλος στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου βάζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε συνταγματική την περικοπή – κατάργηση στα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα που εφαρμόστηκε το 2013. Βασικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον ιδιωτικό τομέα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το