Μπορεί προτεραιότητα της κυβέρνησης την περίοδο που διανύουμε να είναι η προώθηση του νέου αντιλαϊκού εκτρώματος Χατζηδάκη, ωστόσο αμείωτη παραμένει και η αντιπροσφυγική της πολιτική.
Το παραπάνω γεγονός αποτυπώθηκε άλλωστε και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολιτική των έξι σημείων τονίζοντας ότι αυτή συνίσταται σε: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την ίδια αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, η φύλαξη των συνόρων για την οποία γίνεται λόγος συνίσταται στην στρατοκρατική θωράκιση της χώρας απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Αυτή η πολιτική εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις συνεχείς, παράνομες επανοπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Οι επαναπροωθήσεις αυτές αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο με πολλές καταγγελίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι μάλιστα τέτοια η έκταση αυτών των πρακτικών της κυβέρνησης, που η ίδια η ΕΕ μέσω της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, να τραβάει το αυτί στην ελληνική κυβέρνηση και να την καλεί να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Δεκάρα τσακιστή βέβαια δεν δίνει η ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Άλλωστε η αντιπροσφυγική της πολιτική και οι αντιμεταναστευτικές της συμφωνίες έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο για χιλιάδες πρόσφυγες. Μπροστά όμως στην εξόφθαλμα απάνθρωπη πολιτική της ΝΔ, αναγκάζεται να ψελλίσει δύο κουβέντες για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, επικαλούμενη τον τεράστιο όγκο των αποδεικτικών στοιχείων για τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων του ελληνικού λιμενικού.

Η περιγραφή του πρωθυπουργού «μίας συγκροτημένης πολιτικής ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους», αποτελεί κανονικό εμπαιγμό και δήλωση – πρόκληση. Κι αυτό γιατί από το καλοκαίρι, χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώχτηκαν στην πραγματικότητα από τα ΚΥΤ των νησιών και από διαμερίσματα και όχι μόνο δεν έχει υιοθετηθεί για αυτούς μια συγκροτημένη πολιτική ένταξης, αλλά στην πραγματικότητα, έχουν βρεθεί κυριολεκτικά άστεγοι. Χιλιάδες βρέθηκαν στο δρόμο καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία και άλλες δομές που τους φιλοξενούσαν, ενώ άλλοι έκαναν σπίτι τους την πλατεία Βικτωρίας.
Από την άλλη, η αναφορά του πρωθυπουργού στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές, δεν αφορά τίποτε περισσότερο από τον εγκλεισμό των προσφύγων σε κέντρα κράτησης που θυμίζουν κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαβιούν εκεί να επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες που απειλούν την ίδια τους την υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ της Χίου έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα δύο πρόσφυγες. Οι κλειστές βέβαια δομές των προσφύγων στις οποίες αναφέρεται ο πρωθυπουργός, τις τελευταίες μέρες αποκτούν νέα διάσταση… Τσιμεντένια τείχη έχουν ήδη υψωθεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων σε Ριτσώνα και Διαβατά, ενώ αναμένονται και σε άλλες προσφυγικές δομές. Το τείχος που κατασκευάζεται με τσιμεντένιες πλάκες, ύψους μεγαλύτερου των 2,5 μέτρων, περιμετρικά της δομής, με τρόπο που αποκλείει την οπτική επαφή των μέσα και των έξω, θυμίζει φυλακή.

Η αντιπροσφυγική αυτή πολιτική της στρατοκρατικής θωράκισης της χώρας απέναντι στους πρόσφυγες, των επαναπροωθήσεων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των τειχών της ντροπής επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο και στην πρόσφατη επίσκεψη της ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου, στον φράχτη του Έβρου. Η παρουσία της προέδρου της δημοκρατίας και οι δηλώσεις της μπροστά στον φράχτη, έρχονται να προσδώσουν ανάμεσα στα άλλα θεσμικό κύρος στην αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το