Ο Ρεζά Παχλαβί, μεγαλύτερος γιος του έκπτωτου Ιρανού βασιλιά, εμφανίζεται στο Ισραήλ εδώ και τρεις μέρες υποδυόμενος τον «ηγέτη» της ιρανικής «αντιπολίτευσης»

Τα ισραηλινά ΜΜΕ επιφυλάσσουν ιδιαίτερη προβολή στον ανύπαρκτο πολιτικά και θεσμικά ρόλο του Ιρανού εξόριστου στις ΗΠΑ Ρεζά Παχλαβί, που είναι «διάδοχος» του έκπτωτου πρώην βασιλιά του Ιράν, (Σάχη), Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Αφορμή για την τριήμερη επίσκεψη που μεθόδευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντεζαμιν Νετανιάχου; H επίσκεψη του Παχλαβί στο μνημείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο 62χρονος Ιρανός που χαρακτηρίζεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ σαν «επιφανής ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης» μετέβη στο Ισραήλ την Δευτέρα με πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Παχλαβί διέκρινε «κοινό μέλλον» με το Ισραήλ σε περίπτωση ανατροπής της ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν.

«Γνωρίζω πως οι Ιρανοί και οι Ισραηλινοί βλέπουν πόσο σημαντικό θα είναι για το μέλλον μας να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι, να συνεργαστούμε, να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα» είπε σε Γαλλικά, Αγγλικά και Φαρσί.

Σε άλλο σημείο εκτίμησε πως «ο ιρανικός λαός και ο στρατός και μεγάλο μέρος του λαού «είναι απολύτως έτοιμοι για ομαλοποίηση σχέσεων με το Ισραήλ».

«Σε ό,τι αφορά τον ιρανικό λαό, είναι ενθουσιασμένοι και ευτυχείς που τελικά θα εκπροσωπηθούν «υπό ένα διαφορετικό πρίσμα». Και πρόσθεσε:

Θέλαμε καιρό να το πούμε στον κόσμο: Δεν είμαστε τρομοκράτες. Το καθεστώς είναι. Είμαστε φίλοι οποιασδήποτε χώρας σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το δικαίωμά μας για ελευθερία και δημοκρατία».

Ο Παχλαβί επιχείρησε να επωφεληθεί από τις προ μηνών κινητοποιήσεις στο Ιράν για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλες ελευθερίες κατηγορώντας παράλληλα την ισλαμική κυβέρνηση του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί πως έχει απωλέσει «εντελώς τη νομιμότητα», ιδιαίτερα «μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί».

Μπροστά σε αυτούς τους ισχυρισμούς ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη Παχλαβί στο Ισραήλ λέγοντας:

«Δεν νομίζω πως χρειάζεται να απαντήσω (στον Παχλαβί) ούτε και υπάρχει λόγος για να εκφράσω γνώμη για την υπόθεση».

Η Ισραηλινή υπουργός Πληροφοριών Γκίλα Γκάμλιελ που συνόδεψε τον Παχλαβί σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που είχε σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο Ιρανός εξόριστος με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει εάν η επίσκεψη του Παχλαβί φανερώνει μία πιο φανερή «συνεργασία» του Ισραήλ με τους βασιλόφρονες Ιρανούς εξόριστους και της «αντιπολίτευσης» που υποτίθεται πως συνιστούν. Η ίδια αρκέστηκε να δηλώσει πως το ταξίδι του Παχλαβί στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι «το πρώτο βήμα για να φανταστεί κανείς κοινωνική και οικονομική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Ισραήλ και το Ιράν είχαν επί ημερών Σάχη στενές φιλικές σχέσεις. Αυτό τερματίστηκε με την ισλαμική επανάσταση του 1979.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το