Την επομένη της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης, η Τουρκία έστειλε σαφή και απειλητικά μηνύματα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, αμφισβήτησε το δικαίωμα των τριών χωρών να  οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους. Όμως η Τουρκία δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Εξέδωσε NAVTEX (1016/18) με την οποία δέσμευσε μεγάλη περιοχή, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, ακριβώς στο σημείο, που αυθαίρετα έχει ορίσει ως το απώτατο δυτικό άκρο της υφαλοκρηπίδας της, η οποία επικαλύπτει όλη σχεδόν την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Επίσης με άλλη NAVTEX (1032/18) που εξέδωσε παράτυπα ο Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», με τη συνοδεία δυο σκαφών προστασίας και υποστήριξης, ερευνών που θα διαρκέσουν από 17 Οκτώβρη μέχρι 1 Φλεβάρη 2019. Το τουρκικό σεισμογραφικό σε μια προσχεδιασμένα προκλητική ανακοίνωση, αναφέρει σαν προορισμό του τον κόλπο της Μόρφου!

Η Άγκυρα με βάση τους δικούς της υπολογισμούς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και ότι όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου (εκτός εκείνης που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών, δηλαδή των 6νμ) θα πρέπει να διαμοιρασθεί  μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη βάση της Μέσης Γραμμής. Επιπλέον υποστηρίζει ότι πρέπει και η Τουρκία  να έχει λόγο για κάθε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει ήδη από το 2004 αμφισβητήσει με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ τη Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα φαίνεται να μην ξεχνάει τις απειλές της, καθώς στις 29 Οκτώβρη, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αττάλειας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Παμίρ, στο “Σπούτνικ”. Την ίδια απειλή επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, για την έναρξη γεωτρήσεων με τον «Πορθητή» στη Μεσόγειο. Οι τουρκικές αξιώσεις, καταγγέλθηκαν από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε διαβήματα διαμαρτυρίας, ενώ το γενικότερο σκηνικό ανταγωνισμών και συσσώρευσης πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιτείνει τους κινδύνους και τις ανησυχίες για περαιτέρω εμπλοκές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το