Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζητά την επέκταση του ορίου ηλικίας στράτευσης των εφέδρων, ένας  18χρονος, ο Ταλ Μίτνικ, είναι ο πρώτος ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίζεται, επειδή αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό για να μην συμμετάσχει, όπως είπε, «στον εγκληματικό πόλεμο στη Γάζα».

Ο Μίτνικ αρνήθηκε να καταταγεί, πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση στη βάση Tel Hashomer, κοντά στο Τελ Αβίβ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The New Arab.

Τον Ταλ στηρίζει η ομάδα Mesarvot. Είναι ένα κίνημα ισραηλινών που ιδρύθηκε το 2015 και τάσσεται κατά της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών. Μέλη της ομάδας που συνόδευσαν τον νεαρό αρνητή στο στρατοδικείο και δήλωσαν ότι ο Ταλ αρνείται τη στρατιωτική θητεία ως ένδειξη «διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα και της συνεχιζόμενης κατοχής της Παλαιστίνης».

«… Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσουμε όλη τη βία του κόσμου, δεν θα μπορούσαμε να ξεριζώσουμε τον παλαιστινιακό λαό από αυτή τη γη, όπως ακριβώς δεν μπορεί να ξεριζωθεί ο εβραϊκός λαός από την ίδια γη», δήλωσε ο Ταλ σε δήλωσή του πριν περάσει από στρατοδικείο.
«Πριν από τον πόλεμο, ο στρατός φρουρούσε τους οικισμούς των εποίκων, διατηρούσε τη δολοφονική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και συντηρούσε το καθεστώς του απαρτχάιντ και της εβραϊκής υπεροχής στη γη που χωρίζει τον Ιορδάνη και τη θάλασσα», αναφέρει η δήλωση του Μίτνικ. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε ένα πολιτικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό, αρνούμαι να καταταγώ σε έναν στρατό που πιστεύει ότι το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να αγνοηθεί, με μια κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει το πένθος και τον πόνο», πρόσθεσε ο νεαρός ισραηλινός.

Ο Ofer Cassif, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ από το αριστερό κίνημα Hadash, χαιρέτισε τη στάση του Μίτνικ σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

«Μπράβο στον Tαλ Μίτνικ – τον πρώτο αρνητή στράτευσης σε αυτόν τον καταραμένο πόλεμο, ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα σε 30 ημέρες φυλάκισης… », ανέφερε.

https://twitter.com/i/status/1740013012109390062


Στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για κάθε Ισραηλινό πολίτη άνω των 18 ετών που είναι Εβραίος, Δρούζος ή Τσερκέζος (Κιρκάσιος). Οι Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πολίτες του Ισραήλ και οι ορθόδοξοι εβραίοι θρησκευόμενοι φοιτητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι άνδρες που στρατεύονται υπηρετούν για τουλάχιστον 32 μήνες, ενώ οι γυναίκες για τουλάχιστον 24 μήνες.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι Χαρέντι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 13% του ισραηλινού πληθυσμού, απορρίπτουν τη στρατιωτική θητεία επειδή πιστεύουν ότι η αφιέρωση χρόνου στη μελέτη της Τορά είναι πιο σημαντική από την υπηρεσία στο στρατό. Επιπλέον, πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών στο στρατό δεν διατηρείται επαρκώς και, ως εκ τούτου, διαφθείρει την ηθική των ανδρών.

Με δεδομένο, βέβαια, ότι -παρά τις εξαιρέσεις- η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και πολλοί ισραηλινοί τη θεωρούν μέρος της εθνικής τους ταυτότητας, με τον εθνικισμό που υπάρχει στο Ισραήλ σήμερα, η άρνηση του νεαρού να υπηρετήσει είναι αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα τολμηρή -και μάλιστα αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο το οποίο υπάρχει αυτή την περίοδο στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ είπε ότι επιστράτευσε 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τώρα, και ενώ διανύουμε τον τρίτο μήνα του πολέμου, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ζητά την επέκταση του ορίου ηλικίας στράτευσης των εφέδρων (από 40 στα 41 έτη για τους απλούς στρατιώτες, από τα 45 στα 46 για τους αξιωματικούς και από τα 49 στα 50 για τους γιατρούς και το προσωπικό της αεροπορίας), ώστε να μην αποδεσμευτούν εν μέσω πολέμου μαζικά πολλοί χρήσιμοι στρατιώτες.

Τα ερωτήματα, βέβαια, προκύπτουν αβίαστα: Είναι τόσοι πολλοί κοντά στο όριο ηλικίας, που μέσα σε τρεις μήνες χρειάζεται να το επεκτείνουν;

Κι αυτοί οι περιβόητοι «300.000» που, τάχα, κατέκλυσαν τα ξένα αεροδρόμια (όπως της Αθήνας) για να πάνε να «πολεμήσουν για την πατρίδα», πού να βρίσκονται άραγε;

Ή, μήπως, ήταν κι αυτό άλλο ένα προπαγανδιστικό ψέμα του Ισραήλ για να «θαυμάσει» ο κόσμος τους εκατοντάδες χιλιάδες που «εγκαταλείπουν» τη βολή τους για να «στηρίξουν» το Νετανιάχου;

Όπως κι αν έχει, το αίτημα για επέκταση του ορίου ηλικίας συνάντησε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και σιωνιστές πολιτικοί να βρουν θέμα για να κερδίσουν ακροατήρια, αρνούμενοι να προωθήσουν τη σχετική τροποποίηση του νόμου. Μπροστά βγήκε ο ρωσοουκρανός Γιούλι-Γιοέλ Έντελστάϊν του κόμματος Νετανιάχου, που, μπλοκάροντας το σχέδιο νόμου να περάσει σε 2η και 3η (τελική) ανάγνωση στην κατοχική βουλή, δήλωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί και κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των εφέδρων.

Το βέβαιο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός συνάντησε απροσδόκητα προβλήματα από την Παλαιστινιακή αντίσταση. Κι όσο τα φέρετρα που επιστρέφουν στο Ισραήλ πληθαίνουν, τόσο σε πιο δυσχερή θέση θα βρίσκεται η κυβέρνηση Νετανιάχου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το