ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
 Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
 Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας
 Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
 Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Αρ. Πρωτ. -18-: 05/02/2021


Πριν η πολιτική της Κυβέρνησης πτωχεύσει την ίδια τη ΛΑΡΚΟ «Πτώχευσε» η
επιχειρηματολογία για τη ΛΑΡΚΟ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η ΛΑΡΚΟ, από «ένα βαρέλι δίχως πάτο». Από μία «προβληματική επιχείρηση που μπαίνει μέσα κάθε μήνα». Από «μία επιχείρηση που χρωστά 350 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και εκκρεμεί ένα πρόστιμο 136 εκατομμυρίων ευρώ κρατικών ενισχύσεων». Από μία επιχείρηση που «οι βολεμένοι, κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι την έφεραν στην αδιέξοδο», τώρα, όλα «τα χρέη» σβήνουν και «έχει προοπτική ανάπτυξης».

Οι έξι (6) ντόπιοι και ξένοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου που έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των διαγωνισμών εκποίησης, ανεξάρτητα την στρατηγική που θα επακολουθήσουν στην δεύτερη φάση δεσμευτικών προσφορών, «ρίχνουν» από την κυβέρνηση και το «τελευταίο φύλλο συκής».

Ο ανυποχώρητος, ενωτικός αγώνας των εργαζομένων. Τα δίκαια αιτήματα και οι σωστές θέσεις για την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ υπέρ των συμφερόντων όλου του ελληνικού λαού που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, μέσα από τη μεγάλη αλληλεγγύη που γνωρίσαμε και εκφράζεται μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται ως σωστά και δίκαια.

Από τη δημιουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι και σήμερα, 60 έτη, μέσα από σκληρή δουλειά και συνθήκες εργασίας που τα αποτελέσματά τους τα μετράει κάνεις στα νεκροταφεία των χωριών μας και τους σακατεμένους, έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής 750. 000 τόνοι νικελίου.

Η αξία της παραγωγής αυτής και του συναλλάγματος που έφερε η ΛΑΡΚΟ στην χώρα μας, σε ευρώ προσεγγίζεται στα 750.000 ton χ 20.000€= 15.000.000.000 € (15 δισεκατομμύρια ευρώ).

Την παραγωγή αυτή, σύμφωνα με τις μελέτες και τα επιτυχημένα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί, θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου, διαχωρισμό του κοβαλτίου κ.ά. Αλλά δεν το έκαναν. Την υπεραξία δισεκατομμυρίων που χάθηκε από τα κρατικά ταμεία δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε εμείς,
οι «αγράμματοι ψεύτες και κακομαθημένοι εργάτες».

Προσεγγίζουμε όμως με ακρίβεια ότι με πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτου κόμματος και αποχρώματος, έχουνε χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτός ο πλούτος που παράχθηκε μέχρι σήμερα με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, είτε η ΛΑΡΚΟ ήταν στην ιδιοκτησία του Μποδοσάκη, είτε την διαχείριση την είχαν οι κυβερνήσεις, δόθηκε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού (με το αζημίωτο βεβαίως για τον Μποδοσάκη, τα golden Boys και τους ημετέρους των κυβερνήσεων).

Αυτό το γεγονός, δεν συνέβη γιατί δεν υπήρχαν οι δυνατότητες. Συνέβη επειδή οι πολιτικές πού εφαρμόστηκαν, συνειδητά, εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, υπερασπίζονταν ντόπια και ξένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην κατεύθυνση που τους έδινε η ΕΟΚ και η μετέπειτα Ε. Ε.

Ο ελληνικός λαός επιβεβαιωμένα έχει κάτω από τα πόδια του απόθεμα άλλους 2.000.000 τόνους νικελίου. Με βάση τους παγκόσμιους χάρτες κοιτασμάτων αυτό αντιστοιχεί στο 90% των αποθεμάτων της Ε. Ε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα μεγάλων οικονομικών κέντρων, ενόψει της ανάπτυξης στην ηλεκτροκίνηση, μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν στην Ε. Ε. Εμείς, «οι αμόρφωτοι εργάτες», δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα τρισεκατομμύρια ευρώ θα προσφέρει αυτός ο πλούτος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιανού τσέπες θα πάνε. Όμως, με βάση την πολιτική που βιώνουμε μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ότι δεν θα πάει στις τσέπες του ελληνικού λαού, των εργαζομένων.

Έχει αποδειχθεί πώς η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Ακόμη και τα 35 εκατομμύρια ευρώ που καυχιέται συνέχεια ο κύριος Σταϊκούρας ότι έδωσε η κυβέρνηση για να κάνει και καλά την εκκαθάριση, δεν «πήγαν για τους μισθούς των εργαζομένων» όπως λέει. Πήγαν στην ΔΕΗ και στους μεγαλοεργολάβους.

Έχουμε αποδείξει πώς αν γίνει λογαριασμός με τιμές της ενέργειας που ίσχυαν και ισχύουν σε άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας μας, η ΔΕΗ χρωστάει στη ΛΑΡΚΟ κατά προσέγγιση, το ελάχιστο ποσό των 100.000.000 ευρώ.

Η υπερχρέωση της ΛΑΡΚΟ ήταν συνειδητή επιλογή απαξίωσης από όλες τις κυβερνήσεις, για να παραδοθούν τα «φιλέτα» της άμεσα στα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην κυριολεξία τζογάρει στα ζάρια τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, τους κόπους και τον μόχθο των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας ,το μέλλον των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κυβέρνηση με σαφήνεια επί της ουσίας ζήτησε από τους εργαζόμενους «λευκή επιταγή» και τη συναίνεσή μας για να απολύσει όλους τους εργαζόμενους, για να μας βγάλει έξω από τις εργασίες μας.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντήσαμε όχι στις απολύσεις και ζητήσαμε γραπτώς να μας πει το τι ακριβώς έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση.

Αν και υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού, ακυρώθηκε. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απαντήσει. Αναμένουμε.

Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα έρθουν σε κοινή συνεδρίαση όλα τα διοικητικά συμβούλια, θα ενημερωθείτε και από κοινού θα καθορίσουμε τη στάση μας.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα κρατήσαμε την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Αποκρούσαμε διασπάσεις, αντέξαμε ένα χρόνο αγώνα, είμαστε όλοι στις εργασίες μας.

Έχοντας στήριγμα την αλληλεγγύη συνεχίζουμε.

Έχουμε άλλες τόσες αντοχές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια


Αρ. πρωτ.: 192 Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ συμπαραστέκεται ταξικά αλληλέγγυα στον δίκαιο και διαρκή αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτώντας από την Κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτηματά τους για συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Την ύστατη τούτη ώρα καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα την μεγαλύτερης Μεταλλευτικής Βιομηχανίας της χώρας και να στηρίξει την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Οι εργάτες κράτησαν την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και παραγωγική επί σχεδόν 6 δεκαετίες, δίνοντας ακόμη και την ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο, έχοντας χάσει 80 συναδέλφους εν ώρα εργασίας, δεκάδες συναδέλφους από εργατικές ασθένειες ενώ έχουν βγάλει από την φωτιά με τα ίδια τους τα χέρια συναδέλφους τραυματίες.
Ως αντάλλαγμα αυτής της πολυετούς σκληρής και επικίνδυνης εργασίας καθώς και της πολύτιμης συμβολής τους στην παραγωγή ανεκτίμητου πλούτου (100% εξαγώγιμου) συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση εχθρικά και προκλητικά ζητώντας τους συναίνεση στην απόλυσή τους. Εκβιαστικά και ανήθικα χρησιμοποιώντας ως «τυράκι» την ήδη κουτσουρεμένη αποζημίωση που προτείνουν, τους πιέζουν να συμφωνήσουν όχι μόνο στον δικό τους οικονομικό θάνατο αλλά και των τοπικών κοινωνιών που ζούνε.
Αφού πρώτα χρησιμοποίησαν την γνωστή αντεργατική συνταγή της λασπολογίας και απαξίωσης παρουσιάζοντας στα ΜΜΕ από την μια πλευρά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ως ευνοούμενους και καλοταϊσμένους του πολιτικού συστήματος και από την άλλη την ΛΑΡΚΟ ως βαρέλι δίχως πάτο και προβληματική επιχείρηση, τώρα ένα βήμα πριν το ξεπούλημά της, εντελώς ξεδιάντροπα, ταυτίζονται με τις θέσεις των εργαζομένων για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ ενώ στον αντίποδα για τους εργαζόμενους δείχνουν το χειρότερο αντεργατικό πρόσωπο του Εργοδότη Ελληνικού Δημοσίου.
Αντί να αντιμετωπίσουν τους εργαζομένους μας ιστορικής βιομηχανίας με τρόπο υποδειγματικό, όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου αυτή τη περίοδο (ΕΛΤΑ), έτσι ώστε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργοδότες της Χώρας, τους συμπεριφέρονται με απαξίωση και εμπαιγμό, κρατώντας τους εδώ και ένα χρόνο σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας και με την πτώχευση ήδη ψηφισμένη με νόμο να κρέμεται σαν την δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.
Ενώ λοιπόν η fast track διαδικασία ξεπουλήματoς του Εθνικού πλούτου προχωράει, ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με υποβολή σχετικών προτάσεων από 6 Επενδυτικά σχήματα, τόσο από την Ελληνική όσο και την Παγκόσμια αγορά με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας
αλλά και στον χώρο τη ενέργειας ακόμη και με την μορφή συμπράξεων (Consortium), υποδηλώνοντας ότι ο δρόμος για την ορθολογική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και ουσιαστικά την επιβίωσή της εξαρτάται κατά πολύ από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αδυνατούσαν όλα αυτά τα χρόνια να αντιληφθούν οι Κυβερνήσεις της Χώρας και να την ρυθμίσουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την ΛΑΡΚΟ σε αδιέξοδο.
Ακόμη και τώρα που η εκδήλωση σοβαρού ενδιαφέροντος έρχεται να διαψεύσει την πρότερη επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει καμία αξία και πωλείται για ένα ευρώ, η κυβέρνηση απαξιώνει το έμψυχο υλικό και πετάει στα σκουπίδια της διαπραγμάτευσης την εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μαζί με τις ζωές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 χωρίς περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς περικοπές σε δαπάνες και ανταλλακτικά, με αντίστοιχες τιμές Νικελίου (19.000 $/Tn), η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε 10 εκατομμύρια κέρδη αλλά η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εκτός του ότι έχει κατεβάσει τους διακόπτες στην παραγωγή της ΛΑΡΚΟ αδυνατεί να στηρίξει ακόμη και τον προγραμματισμό του Ειδικού Διαχειριστή που διόρισε με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ συνάλλαγμα ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελληνική οικονομία είναι τραγικές.

Χαιρετίζουμε λοιπόν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις τους!

Τα 5 Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας: «Επίσης με σαφήνεια τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν θα βρεθεί ή όχι επενδυτής. Σας θυμίζουμε πως και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι “το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν προοπτικές”, “μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη” κ.λπ., τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν. Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο αντιφατικό να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως αν δεν βρεθεί επενδυτής η λύση είναι η πτώχευση και το λουκέτο».
Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς των εργαζομένων, να τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει και να συζητήσει σοβαρά μαζί τους τις προτάσεις που έχουν καταθέσει επίσημα στην Βουλή των Ελλήνων!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΗ!

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το