Αυτή την Τρίτη, λαμβάνουν χώρα νέες διαμαρτυρίες στη Βολιβία απαιτώντας την παραίτηση της πραξικοπηματικής προέδρου, Jeanine Áñez, και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, που αναβλήθηκαν δύο φορές με τη δικαιολογία του Covid-19.

Ενώ οι δρόμοι εξακολουθούν να αποκλείονται από την Βολιβιανό Εργατικό Κέντρο (COB) και τομείς που συνδέονται με τον εκτοπισμένο πρόεδρο, Evo Morales, εκατοντάδες οπαδοί του Movimiento al Socialismo (MAS) κατευθύνονται ειρηνικά στην πόλη Ελ Άλτο, στο διαμέρισμα Λα Παζ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βολιβιανός Υπουργός Κυβέρνησης, Arturo Murillo, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι “το πολιτικά ορθό πράγμα θα ήταν να πυροβολήσει” τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της αναβολής των εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο που ελέγχεται από τη δικτατορία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την εκδίωξη των διαδηλώσεων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για άρση των μπλοκων, ωστόσο προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα ενεργοποιηθεί ο στρατός: “Δεν θα υπάρξει άλλος τρόπος για να δράσουμε παρά ο σκληρός, με το νόμο υπό έλεγχο”, ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι “προσπαθεί να αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.”

Μετά από αυτό, ο ίδιος ο Μοράλες μίλησε μέσω του Twitter προσπαθώντας να καταστείλει την ένταση, εν μέσω διαμαρτυριών για προφανείς προσπάθειες απαγόρευσης του MAS, το οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιθανό νικητή των [προεδρικών] εκλογών.

“Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις προκλήσεις που θέλουν να μας οδηγήσουν στη βία. Μόνο με τους ανθρώπους στην εξουσία δημοκρατικά και ειρηνικά θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τις κρίσεις και αυτό σημαίνει εκλογές τώρα, με μια οριστική και αμετάβλητη ημερομηνία”, ανέφερε από την εξορία του στην Αργεντινή.

Παρά την έκκληση του Μοράλες, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν την παρουσία μερικών ενόπλων ομάδων στα οδοφράγματα. Με σημαίες της Γουιπάλα, που συμβολίζουν τον αγώνα των αυτοχθόνων λαών, απαίτησαν τη δημοκρατία και την άμεση παραίτηση της Áñez.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Fernando López, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βολιβίας, η κατάσταση δεν υποδηλώνει “κανέναν κίνδυνο για τις λειτουργικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Αστυνομίας.”

Οι πικετοπορείες πραγματοποιούνται στις πόλεις Κοτσαμπάμπα, Σάντα Κρουζ και Λα Παζ, όπου στεγάζονται η κυβέρνηση της Βολιβίας και τα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου, εμποδίζοντας τη διανομή τροφίμων και υγειονομικών προμηθειών εν μέσω της κρίσης υγείας που οφείλεται στο Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι εκλογές είχαν ήδη αναβληθεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία, και τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την 18η Οκτωβρίου ως την “καθορισμένη” ημερομηνία για τις γενικές εκλογές.

πηγή: guernicaeu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το