Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου στο Κόλπο.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έδωσαν το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατιωτών και πολεμικών πλοίων στα εδάφη και ύδατά τους, μετέδωσε η εφημερίδα Asharq Al-Awsat επικαλούμενη υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή.

Άποψη της Βαγδάτης

Οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση είχε συμφωνηθεί «στη βάση των διμερών συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου». Ο στόχος είναι η προειδοποίηση στο Ιράν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση και πιθανής επίθεσης κατά των χωρών του Κόλπου ή των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιπλέον, πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι αρκετές αραβικές χώρες συζητούν την πιθανότητα συνάντησης για το ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου ισλαμικών κρατών στη Μέκκα στα τέλη Μαΐου.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross

Η πρωτοβουλία έρχεται μετά την ελπίδα που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Ζαρίφ ότι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στη Μέση Ανατολή εν μέσω έντασης Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

«Όπως έχει ανακοινώσει ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος γιατί κανείς από τους δύο δεν τον θέλει, ούτε έχει κανείς την ιδέα ή την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή» δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Γερουσιαστές κατηγορούν τον Τραμπ ότι οδηγεί τις ΗΠΑ σε «ακόμα έναν πόλεμο» στη Μέση Ανατολή

Οι βολές έρχονται την ώρα που αυξάνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που ξέσπασε όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναστείλει κάποιες από της υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία. Ακολούθησε η ανάπτυξης αμερικανικών αεροπλανοφόρων και βομβαρδιστικών.

Σε επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ που ήρθε στην κατοχή του περιοδικού Foreign Policy, ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών μαζί με τον ανεξάρτητο Μπέρνι Σάντερς, επιπλήττουν τον αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί την Ουάσιγκτον «στον δρόμο για ακόμα έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Το έγγραφο που υπογράφουν επίσης οι γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν, Εντ Μάρκι και Τζεφ Μέρκλεϊ περιγράφει την στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στο Ιράν ως «ολοένα και πιο αντιφατική και μη παραγωγική».

Οι υπογράφοντες κρούουν των κώδωνα του κίνδυνο ότι η στρατηγική περί απειλών που υποτίθεται ότι προέρχονται από το Ιράν «ταιριάζουν στο μεγαλύτερο σχέδιο διόγκωσης των απειλών και διαμόρφωσης των πληροφοριών ώστε να δικαιολογηθεί η επικίνδυνη, προσχεδιασμένη πολιτική».

Οι βουλευτές ζητούν από τον Τραμπ να απαντήσει στο μήνυμά τους έως τις 15 Ιουνίου, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει την πολιτική του για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Δείτε και αυτό:

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το