Πολύ μεγάλη η κινητοποίηση στα Γιάννενα

Η σημερινή κινητοποίηση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σ’ όλους όσους υπονομεύουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο από τα πριν τις απεργίες!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, στο πλευρό των υγειονομικών, των αγροτών και των εκπαιδευτικών, διαδήλωσαν σήμερα με τα δικά τους δίκαια αιτήματα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για δημόσιες και δωρεάν σπουδές για όλους.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στα Γιάννενα. Παρά την κατάπτυστη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, λόγω της απόφασης για απεργία που έλαβε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η απεργία στα Γιάννενα ήταν γενική. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον κλασικό χώρο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Φοιτητική Πορεία συγκρότησαν τα δικά τους μαζικά και μαχητικά μπλοκ. Με την παρέμβασή τους το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τη συνθηματολογία τους, προσπάθησαν να δώσουν την κατεύθυνση του μαζικού και διαρκή αγώνα, που αποτελεί το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει νίκες.

Αποτελεί το καλύτερο δείγμα ότι ο κόσμος, κάτω από την πίεση της αντιλαϊκής πολιτικής, θέλει να βγει στο δρόμο και να αγωνιστεί.

*****

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους!

Πολύ μαζική η σημερινή απεργία και στη Θεσσαλονίκη! Δεκάδες χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. 

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ακολούθησε, όπως πάντα, την αισχρή στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και δεν κήρυξε απεργία, τελικά εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές βγήκαν στους δρόμους.

Τα σωματεία του ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ καλέσαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στην Καμάρα κάλεσαν ορισμένες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ο αναρχικός χώρος. Παρά το ότι στην πράξη και οι δύο αυτές συγκεντρώσεις λειτουργούν διασπαστικά στις γενικές απεργίες, στο βαθμό που η ΑΔΕΔΥ κάλεσε στο Άγαλμα Βενιζέλου, οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκαν εκεί όπου και πράγματι δεκάδες χιλιάδες λαού πήραν μέρος, μια μαζικότητα που ξεπερνούσε κατά πολύ τις οργανωτικές δυνατότητες του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ.

Η διαδήλωση κατευθύνθηκε στον ΟΣΕ και τελικά στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλλοντας και τη «Hellenic Train» και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ πήραν μέρος με δικό τους πανό και μπλοκ. Φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης το εγκλήματος των Τεμπών, για την ανάγκη αγωνιστικής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική.

*****

Ηράκλειο, ανταπόκριση

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ –ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΛΜΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Πανδημοσιο-υπαλληλικής Απεργίας, στο Ηράκλειο απάντησαν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, με μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη μαύρη αντιδραστική πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ-Ολιγαρχίας που συγκαλύπτει το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, εξαθλιώνει το λαό με τη φτώχεια και την ακρίβεια, Ιδιωτικοποιεί το Πανεπιστήμιο και την Τεχνικό-Επαγγελματική Εκπαίδευση, διαλύει το ΕΣΥ, εμπορευματικοποιεί την υγεία, ξεκληρίζει την αγροτιά.

Η συμμετοχή στην απεργία σε όλους τους χώρους και ειδικά στην εκπαίδευση ήταν μαζική, όπως ήταν επίσης μαζική και η συμμετοχή της μαθητών, που έκαναν σήμερα κατάληψη στα περισσότερα σχολεία της πόλης και κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στη συγκέντρωση με πολλά μπλοκ ανά σχολείο.

Η μαζική παρουσία των μαθητών, αλλά και του μπλοκ των φοιτητών έδωσε ένα ξεχωριστό νεανικό παλμό στην απεργιακή συγκέντρωση, που έδειχνε, κυρίως, την οργή της νεολαίας για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του. Συγκάλυψη που δείχνει καθαρά τη σκοτεινιά του μέλλοντος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα της ολιγαρχίας και της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας για τη νεολαία.

Σήμερα στη συγκέντρωση την ευθύνη της οργάνωσης είχε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ που, δυστυχώς, αποδέχτηκε, κάτω από πίεση, τους κανόνες της διαχείρισης του μικρόφωνου από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, τα οποία ξανά επέβαλαν την πάγια αντιδημοκρατική τακτική τους του αποκλεισμού των …ανεπιθύμητων, στο όνομα τάχα της συντομίας. Στη βάση αυτή, από τους «αριστερούς» (!) του ΠΑΜΕ επιδιώχτηκε ο αποκλεισμός από το μικρόφωνο της εκπροσώπου της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, με ύφος και λόγο αυταρχικό και εντελώς ασύμβατο με την αριστερή δεοντολογία και ηθική, όσο και με τις αποφάσεις του Δ,Σ της ΕΛΜΕ, που σταθερά και αδιάλειπτα αρνούνται τους αποκλεισμούς, στη βάση της ισοτιμίας.

Μπροστά σε αυτήν την αντιδημοκρατική μεθόδευση, η εκπρόσωπός μας- με δημοκρατική επιμονή και ανυποχώρητη στάση- διεκδίκησε το αναφαίρετο δικαίωμα του λόγου και τοποθετήθηκε στη συγκέντρωση, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, έστω κι αν οι κύριοι… του ΠΑΜΕ που κανοναρχούσαν τη χρήση του μικροφώνου αρνούνταν να την προσφωνήσουν από το μικρόφωνο(!). Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ούτε μας πτόησε, ούτε επηρέασε την τοποθέτησή μας, γιατί αυτή έχει βαθύ ταξικό περιεχόμενο και σταθερή απεύθυνση το δημοκρατικό κόσμο της δουλειάς και της νεολαίας και ως εκ τούτου ούτε περιθωριοποιείται, ούτε φιμώνεται.

Στην τοποθέτησή μας αναδείξαμε και καταδικάσαμε την απάνθρωπη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, τα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα της λαϊκής εξαθλίωσης, της πείνας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των γενικευμένων Ιδιωτικοποιήσεων (Πανεπιστημίου, ΕΕΚ, μεταφορών, δημόσιων υποδομών κλπ), την Αξιολόγηση και επίταση των ταξικών φραγμών, την ανεργία, την αποδόμηση του ΕΣΥ, το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, τους μισθούς της πείνας και την επίταση των ταξικών φραγμών. Τονίσαμε την ανάγκη της στήριξης του ματωμένου Παλαιστινιακού λαού, καλέσαμε στη διαδήλωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται το Σάββατο το πρωϊ στο Ηράκλειο. Καταδικάσαμε τη φασιστική-κατοχική βία του Ισραήλ και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Τα ίδια αιτήματα αναδείξαμε και με τη δήλωσή μας στα ΜΜΕ και με τις προκηρύξεις μας, αλλά και από το χώρο της «Φοιτητικής Πορείας» που διένειμε την προκήρυξή της και μετείχε στο μπλοκ του συλλόγου Ερευνητών.

Στη συγκέντρωση επίσης τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι φορείς του δημοσίου, οι μαθητές και οι φοιτητές, εκπρόσωπος των αγροτών, αλλά και αρκετοί φορείς του ιδιωτικού χώρου, που -ξεπερνώντας την απαράδεκτη σιωπή του Εργατικού Κέντρου (ΕΚ.Η)-δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία ή κήρυξαν στάση εργασίας.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε ειρηνική και μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου ξανά μέλος του ΠΑΜΕ προσπάθησε… με απώθηση να εμποδίσει την παράταξη του μπλοκ της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ πίσω από το πανό της ΕΛΜΕ!.Ο χώρος του ΠΑΜΕ έχει βρει, κατά τα φαινόμενα, τον αντίπαλό του…. Κρατώντας την ψυχραιμία μας, αποφύγαμε το επεισόδιο, κατά την έναρξη της πορείας, τοποθετώντας το μπλοκ ΕΛΜΕ και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πίσω από τα μπλοκ των μαθητών μας και εστιάζοντας στα συνθήματα του αγώνα και στη συσπείρωση των διαδηλωτών, που πλήθαιναν καθ’ οδόν, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί μια μαζική πορεία που ξεπερνούσε τους 2.500 διαδηλωτές.

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, από όπου είχε ξεκινήσει και ολοκληρώθηκε με την πρόσκληση για νέους αγώνες, που είναι πολύ αναγκαίοι, για να μη σβήσει ποτέ η φωνή των αδικαίωτων νεκρών και να βρει το δίκιο της η φωνή, η διαμαρτυρία, η αγανάκτηση και η οργή του αφαιμασσόμενου λαού.

*****

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων,
μαθητών, αγροτών στην Ηγουμενίτσα

Πολύ καιρό είχε να μαζευτεί τόσο πολύς κόσμος στην Πλατεία Δημαρχείου, στην Ηγουμενίτσα, στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, που καλούσε το ΕΚΘ, Σύλλογοι, Σωματεία, Επιτροπή Μπλόκου Αγροτών Θεσπρωτίας, μαθητές, συνδικαλιστικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών ΕΡΓΑΣ και Μ-Λ ΚΚΕ. Εντυπωσιακή η συμμετοχή μαθητών με τα πανό τους, αλλά και των αγροτών, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους.

Μετά τις παρατεταμένες επαναλαμβανόμενες ομιλίες όλων των σωματείων του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με τους αγρότες και τα τρακτέρ μπροστά και τους μαθητές να ακολουθούν.

Στη συγκέντρωση μοιράστηκε η Προκήρυξη της ΕΡΓΑΣ, πίσω από το πανό της οποίας συντάχθηκαν αρκετοί φίλοι και συναγωνιστές, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν συνθήματα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας (Τέμπη, ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Υγεία, καταστροφή της αγροτιάς, πόλεμος, Παλαιστίνη) και για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκε πλατιά αφισάκι του Μ-Λ ΚΚΕ για την απεργία και την συγκέντρωση.

*****

Κέρκυρα, ανταπόκριση από την Απεργία 28 Φλεβάρη

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία -μετά από αυτήν για τη μαζική δολοφονία στα Τέμπη- πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα μ’ αφορμή την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Την απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν δεκάδες σωματεία (δάσκαλοι, καθηγητές, ΟΤΑ, δικαστικοί υπάλληλοι, νοσοκομειακοί κ.ά.) καθώς και μαθητές και φοιτητές. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με πανό, προκήρυξη και σύντροφοι μοίρασαν τις θέσεις του 7ου συνεδρίου.

Η πορεία διέσχισε την πόλη και κατέληξε στην Νομαρχία όπου ακούστηκαν συνθήματα για τα Τέμπη, την ακρίβεια και την κλιμάκωση των αγώνων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το