Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης άνοιξε μια σειρά από πολύ σοβαρά και ανησυχητικά ζητήματα που αφορούν άμεσα τη νέα γενιά. Ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 μήνες στους 12 και την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια. Ταυτόχρονα εξήγγειλε μια συμφωνία – μαμούθ εξοπλισμών και αγοράς οπλικών συστημάτων και την πρόσληψη 15.000 μισθοφόρων στον ελληνικό στρατό. Οι εξαγγελίες αυτές του πρωθυπουργού γίνονται στο όνομα της υπεράσπισης της πατρίδας, έχουν όμως άλλους σκοπούς.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο με την επιθετική στάση της Τουρκίας να αμφισβητεί συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και εκμεταλλευόμενη τους δίκαιους φόβους του λαού μας απέναντι στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση, βρίσκει την ευκαιρία να υλοποιήσει σχεδιασμούς της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης που δεν είναι καινούριοι. Απεναντίας, πρόκειται για επιδιώξεις των πιο αντιδραστικών και στρατοκρατικών κύκλων της ολιγαρχίας που στόχο έχουν να μολύνουν τη νέα γενιά με το δηλητήριο του εθνικισμού και του μιλιταρισμού και καμιά σχέση δεν έχουν με την ενίσχυση της εθνικής άμυνας της χώρας και την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επιβάλλει στη νέα γενιά την αντιδραστική ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης στην εύπλαστη ηλικία των 18 χρόνων. Και το θέλει αυτό καταργώντας το μέτρο της αναβολής στράτευσης, οδηγώντας στη βίαιη διακοπή της συνέχισης των σπουδών των νέων πριν προλάβουν μέσα από την μόρφωση τους αλλά και την καθημερινή τους εμπειρία να αναπτύξουν περαιτέρω το πολιτικό τους κριτήριο και προτού η ανύψωση και αναβάθμιση της κριτικής του σκέψης γεννήσει αντιστάσεις στην ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης. Πρόκειται λοιπόν, για ευθύ ιδεολογικό χτύπημα με το οποίο η κυβέρνηση και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια νεολαία που θα είναι πειθήνια, δεν θα αμφισβητεί και θα υποτάσσεται στους σκοπούς τους.

Την ίδια στιγμή η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τον ελληνικό στρατό τον μετατρέπουν σε επαγγελματικό, αναθέτοντας έτσι την άμυνα της χώρας σε μισθοφόρους. Έτσι, η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα υπόσχεται τώρα στη νέα γενιά θέσεις εργασίας στον ελληνικό στρατό. Είναι βέβαια οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, οι οποίες τσάκισαν τα όνειρα της νεολαίας και την έσπρωξαν είτε στον εφιάλτη της ανεργίας είτε στην καλύτερη στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα τους. Το μέλλον της νέας γενιάς όμως δεν μπορεί να είναι αυτό, αλλά ούτε χωράει στα μιλιταριστικά πλαίσια που κυβέρνηση και ολιγαρχία της θέτουν. Αντίθετα, οι νέοι χρειάζονται σταθερή εργασία, χωρίς την εργασιακή ανασφάλεια, τις τσακισμένες εργασιακές σχέσεις και τους καταβαραθρωμένους μισθούς και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας να κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους.

Ο ελληνικός στρατός ήταν και είναι ο στρατός μιας χώρας εξαρτημένης. Μιας χώρας που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της έχουν ακουμπήσει την προστασία της στις ξένες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό αποδεικνύει τώρα και η συμφωνία μαμούθ με τη Γαλλία που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Πρόκειται για συμφωνία κολοσσιαίων εξοπλισμών και αγοράς όπλων τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης. Η ιμπεριαλιστική Γαλλία στην αντιπαράθεσή της με την ανερχόμενη Τουρκία, η οποία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή θίγοντας τα συμφέροντα της πρώτης, αξιοποιεί την ξενόδουλη ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Με τέτοιου είδους συμφωνίες προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενες, να αγοράσει την προστασία των ξένων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στην επιθετική πολιτική της γειτονικής χώρας. Σε τέτοιες συμφωνίες προχώρησαν άλλωστε και η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και με τις ΗΠΑ. Συμφωνίες όπως αυτές για το πρόγραμμα για τα F-35 και την αναβάθμιση των F-16 που φεσώνουν με πολλά δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό. Συμφωνίες όπως αυτή που αναπτύσσει στη χώρα μας ένα απέραντο δίκτυο αμερικάνικων βάσεων που τη μετατρέπουν σε πολεμικό ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να εξαπολύσει τους κατακτητικούς του σκοπούς. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας, αλλά φέρουν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας και αποτυπώνουν την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία προωθεί τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις της στο όνομα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όταν η ίδια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πρώτη τα εκχωρεί με την πολιτική της. Άλλωστε η μεγαλοαστική τάξη της χώρας και οι κυβερνήσεις της ούτε υπερασπίστηκαν, ούτε υπερασπίζονται, ούτε και θα υπερασπιστούν ποτέ τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Η ευθύνη αυτή πάντα έπεφτε και πέφτει διαχρονικά στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Καλούμε τη νεολαία να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Να αντισταθεί στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και ντόπιας ολιγαρχίας και να τους ξεσκεπάσει ως τέτοιους. Να παλέψει ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Να αγωνιστεί μαζί με το λαό ενάντια στην εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ξένες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το