45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την λαϊκή εξέγερση του 1973 .. Μια εξέγερση που οι ελάχιστοι πλην όμως επώνυμοι συμμετέχοντες, την εξαργύρωσαν με βουλευτικά έδρανα και θώκους κυβερνητικούς. Ήσαν πολύ λίγοι που έκαναν μεγάλη ζημιά! Οι αγώνες δεν εξαργυρώνονται! Και φυσικά δεν ξεπουλιούνται! Ο αγωνιστής πρέπει να’ ναι σεμνός, έλεγε ο Νίκος Ζαχαριάδης και μ αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγωγήθηκαν οι παλιοί κομμουνιστές… “Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του” έλεγε Μενέλαος Λουντέμης.

Σ’ αυτά τα 45 χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες – άοκνες, μεθοδευμένες και στοχευμενες για να ξεχαστεί η επέτειος. Δεν το κατάφεραν! Προσπάθησαν να την “ξεδοντιάσουν” για να είναι ακίνδυνη.. Να την συκοφαντήσουν για να απομειωσουν την αξία της …. Να την απαξιώσουν για να μην εμπνέει τους νεότερους ….

Μόλις χθες οι θαυμαστές του Χίτλερ της βουλής των Ελλήνων επιχείρησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Με το χρώμα τους – που είναι το μαύρο.

Παρά τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της επετείου ποικίλες και αηδιαστικές, η επέτειος γιορτάζεται. Και τιμάται. Πληγωμένη. Τραυματισμένη, λυγισμένη αλλά όχι τσακισμένη. Με λιγότερο κόσμο κι ίσως με ελάχιστο παλμό. Αλλά παραμένει όρθια. Σε πείσμα όλων αυτών δεξιών και “αριστερών” που έκαναν τα πάντα για να την την δουν να πεθαίνει. Τιμάται από λιγότερους- είναι αλήθεια. Αλλά πεισμωμένους και αποφασισμένους να μην επιτρέψουν την λήθη. Ούτε το ξαναγραψιμο της ιστορίας. Αποφασισμένους να κερδίσουν αυτή τη μάχη της διατήρησης της μνήμης ενάντια στην λήθη. Κόντρα σ’ αυτούς που θέλουν να την μετατρέψουν σε μουσείο! Κόντρα σε όλους αυτούς που φορώντας την στολή του προοδευτικού και του “αριστερού” και ύφος βαθιά προβληματισμένου που αναστοχάζεται για το ….καλό μας θέλουν να την καταργήσουν και να καταργήσουν όλες τις ειδικές μέρες πχ πρωτομαγιά, 8 του Μάρτη κλπ επειδή τάχα μικραίνει η τιμή! Και οι δυο απόψεις έχουν την ίδια επιδίωξη – το τσάκισμα της αριστερής, της λαϊκής μνήμης. Και λαός χωρίς μνήμη είναι χειρησιμος και χειραγωγήσιμος. Και μπορεί πολύ εύκολα να νικηθεί.

Δήμητρα Σαμαρά

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το