Στο Παρίσι βρέθηκε ο Ινδός Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη (επισκέφθηκε Βερολίνο και Κοπεγχάγη) όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο Μόντι έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που βρέθηκε στο Μέγαρο Ηλυσίων μετά την επανεκλογή Μακρόν.
Τις σκέψεις του Παρισιού για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού σκιαγράφησε ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου, Κρ. Πενό, σε συνέντευξη που έδωσε στους «Τάιμς της Ινδίας».
Αναφέρθηκε στη στρατηγική της Γαλλίας για τον Ινδο-Ειρηνικό η οποία έδωσε «νέα διάσταση» στη σχέση του Παρισιού με το Νέο Δελχί. Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία, που έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για μας». Πρόσθεσε πως οι δύο χώρες «έχουμε δημιουργήσει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας γύρω από “ευαίσθητα” θέματα, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, αλλά και το Διάστημα».

Ειδική αναφορά έκανε στην AUKUS, η υπογραφή της οποίας διατάραξε τις σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ – Αυστραλίας. Σε ερώτημα που δέχθηκε είπε ότι: «Η AUKUS δεν άλλαξε την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Βλέπουμε τον Ινδo-Ειρηνικό ως μια περιοχή όπου η διεθνής τάξη δέχεται προκλήσεις και ένα μέρος που κανείς πρέπει να έχει παρουσία».

Ανέφερε ότι «έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις για την AUKUS», η οποία «έβλαψε όντως τη συνεργασία μας με την Αυστραλία» και γι’ αυτό «εξετάσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τη συνεργασία με άλλους εταίρους στην περιοχή». Τόνισε ακόμη ότι έχει «πολύ βαριά ατζέντα για την ασφάλεια και μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, κάτι που έχουν διατυπώσει διάφορες χώρες στον Ινδo-Ειρηνικό».
Επιπλέον δήλωσε ότι το Παρίσι θα δει «κατά περίπτωση» μια ενδεχόμενη συνεργασία με το σχήμα Quad.

Αναφερόμενος στην Κίνα ο Γάλλος διπλωμάτης τη χαρακτήρισε «οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνιστή», αλλά και «συστημικό αντίπαλο» καθώς «δεν συμφωνούμε με το δικό της όραμα για τη διεθνή τάξη». Σε ό,τι αφορά όμως «παγκόσμια θέματα όπως το κλίμα παραμένει εταίρος» της Γαλλίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το