του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση , η οποία ορίζει  τη δημιουργία,  συγκρότηση, λειτουργία και  τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.), δομή, οργάνωση και περιεχόμενο αυτών, προϋποθέσεις, προδιαγραφές, χαρακτηριστικά, κριτήρια και διαδικασία ένταξης, τροποποίησης, μεταβολής ή απένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μ.Δ.Β. και στην Ψ.Β.Δ.Β., υποβολή και εξέταση διοικητικών προσφυγών κατά των συναφών πράξεων και όργανα ελέγχου τους.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Μετά από αυτή τη χρονοκαθυστέρηση ένα μέρος των νέων σχολικών βιβλίων (πολλαπλό βιβλίο) θα είναι στα σχολεία, σε έντυπη μορφή, τον Σεπτέμβρη    του 2025 (για το σχολικό έτος 2025-26). Η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όταν παρουσιάστηκαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών, ήταν το σύνολο των σχολικών βιβλίων να είναι στα σχολεία τον Σεπτέμβρη του 2023, για το σχολικό έτος 2023-24,

«Η κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου συνάδει πλήρως με τη φιλοσοφία των νέων ΠΣ, ώστε ο εκπαιδευτικός/μαθητής να μπορεί με κριτική σκέψη να συνδυάσει πληροφορία από πολλές πηγές. Όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και προγραμματίζεται να ενισχυθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη επιπλέον ψηφιακού υλικού και εφαρμογών. … Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου συνάδει πλήρως με τη φιλοσοφία των νέων ΠΣ, ώστε ο εκπαιδευτικός/μαθητής να μπορεί με κριτική σκέψη να συνδυάσει πληροφορία από πολλές πηγές». (ΥΠΑΙΘ, Τετάρτη 21 Απρίλη 2021).

Τέλος τα δωρεάν σχολικά βιβλία; Από την υπουργό της φωτοτυπίας στην υπουργό της κάμερας!

Από την υπουργό της φωτοτυπίας, όπως έμεινε στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος, Άννα Διαμαντοπούλου και την τότε κυβέρνηση σχεδιάστηκε η κατάργηση της δωρεάν διανομής σχολικών βιβλίων. Η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2010 αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που πλήττουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.  Αντικαταστάθηκε από τον φορέα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος με προοπτική τη δαπάνη της αγοράς βιβλίων αργά ή γρήγορα να αναλάβουν οι γονείς. Μια από τις κύριες αρμοδιότητές του από την ίδρυσή του το λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο», στο πλαίσιο του οποίου προωθούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Σήμερα η υπουργός της κάμερας, όπως καταγράφεται στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος, Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ με όχημα τη «μεταρρύθμιση του «πολλαπλού βιβλίου» και την «κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου» επιδιώκουν χωρίς να το ομολογούν ακόμα ανοιχτά την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων. Εξάλλου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι τα σχολικά βιβλία είναι περιττό να διανέμονται στους μαθητές. Γιατί  «όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και προγραμματίζεται να ενισχυθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη επιπλέον ψηφιακού υλικού και εφαρμογών».

Πέρα από τους ποικίλους άλλους κινδύνους ενεδρεύει ο κίνδυνος της πλήρους εξάρτησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από ψηφιακό υλικό. Έτσι τα σχολικά βιβλία, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις για το περιεχόμενο και την ποιότητά τους, υποβαθμίζονται. Το χειρότερο είναι ότι διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών, που δεν προβλέπουν τη συγγραφή και τη διανομή των σχολικών βιβλίων, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα διαφοροποιημένο σχολείο, ανοικτό και ευέλικτο στις ορέξεις της αγοράς.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν εντάσσονται απλώς σε μια λογική εξοικονόμησης πόρων. Αποτελούν την εξειδίκευση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης για ένα σχολείο φτηνό και πλήρως υποταγμένο στην αγορά. Ένα σχολείο όπου η «γνώση» από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Σ’ αυτό το σχολείο οι νέες τεχνολογίες εμφανίζονται ως πανάκεια, ως το μαγικό ραβδί που λύνει όλα τα προβλήματα και αυτό είναι φανερό από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης!

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» και του Εκπαιδευτικού Ομίλου

πηγή: drepani.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το