Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη ήττα κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πλέον αναμένεται να πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 14η Οκτωβρίου.

Θρυαλλίδα εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί η ήττα που υπέστη στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, 328 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδιστεί η άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  έναντι 301 που τάχτηκαν κατά.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η απόφαση προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του κοινοβουλίου, λέγοντας πως βρισκόταν «στα πρόθυρα να καταστρέψει οποιαδήποτε συμφωνία» με τις Βρυξέλλες με την επιλογή του να αποτρέψει τη δυνατότητα για ένα άτακτο Brexit.

​Όπως έχει διαμηνύσει ο Μπόρις Τζόνσον, εφόσον η πρωτοβουλία επικυρωθεί σήμερα, θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών.

Η πρωτοβουλία, εφόσον εγκριθεί,  θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβάλει το Brexit ως την 31η Ιανουαρίου 2020.

21 στελέχη των Συντηρητικών δεν τήρησαν τη γραμμή που είχε δώσει ο Τζόνσον και ενέκριναν το κείμενο, κάτι που θα τους στοιχίσει τη θέση τους στο Κόμμα, με το οποίο δεν θα μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

O ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως είναι πια «καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Η κυβέρνηση του Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία προκειμένου να κηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 14η Οκτωβρίου.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών.

πηγή: Sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το