Επίθεση εξαπέλυσε ο Σέρβος πρόεδρος, Βούτσιτς, ενάντια στην εισηγήτρια για την ένταξη του Κοσσυφοπέδιου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία άλλαξε αιφνιδιαστικά τις προϋποθέσεις ένταξης στην εισήγησή της. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα μόνιμο δικαστικό σώμα που εγγυάται, για όλους τους Ευρωπαίους, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία.
«Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είπε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην Μπακογιάννη. Ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρονταν στην απάλειψη από την εισήγηση Μπακογιάννη των συμφωνημένων προϋποθέσεων για την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).

Η Ένωση Σερβικών Δήμων είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων, με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση της Ένωσης προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας.
Η συμφωνία του 2013 για την ίδρυση της ZSO ουδέποτε εφαρμόστηκε. Προβλέπει ότι το όργανο αυτό (που η Πρίστινα θεωρεί εργαλείο πιθανής, μελλοντικής διχοτόμησης του προτεκτοράτου) θα εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η έκθεση της Μπακογιάννη για είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε από 31 μέλη, 4 ψήφισαν κατά (2 Σέρβοι, 1 Σερβοβόσνιος και 1 Μαυροβούνιος) και παρών ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσφατα εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, εξαργυρώνοντας την εκλογή του τηρώντας στάση «ουδετερότητας» έναντι των Γερμανικών επιλογών.
Η έκθεση αποτελεί έναυσμα για την ένταξη του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με επικίνδυνες συνέπειες και για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σηκώνει θόρυβο ενάντια στα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρι, στρώνει τον δρόμο στο εθνικιστικό όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Δημιουργεί προηγούμενα για τη δικαιολόγηση των τουρκικών βλέψεων στη Θράκη και νομιμοποιεί τα διχοτομικά τουρκικά σχέδια στην Κύπρο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το