Τσοκ Κόλινς

Πριν από ένα χρόνο, το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής δημοσίευσε το «Billionaire Bonanza 2020: Wealth Windfalls, Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers»( https://ips-dc.org/billionaire-bonanza-2020/)  και άρχισε να παρακολουθεί τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων καθώς η ανεργία αυξήθηκε. Συνεργαστήκαμε με τους Αμερικανούς για τη φορολογική δικαιοσύνη (ATF) για να παρακολουθούμε την αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η έκθεση συνοψίζει την εξαιρετική αύξηση του πλούτου αυτών των 657 δισεκατομμυριούχων που βασίζονται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Forbes στις 18 Μαρτίου 2021. (Μεταξύ 1980 και 2018, οι φόροι που κατέβαλαν οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής, μετρημένοι ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκαν κατά 79%) .

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από τους τελευταίους 12 μήνες αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων:

Ο συνδυασμένος πλούτος των 657 δισεκατομμυριούχων του έθνους αυξήθηκε περισσότερο από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 44,6 τοις εκατό, από την έναρξη των πανδημικών κλειδαριών. Κατά τους ίδιους 12 μήνες, περισσότεροι από 29 εκατομμύρια Αμερικανοί προσβλήθηκαν από τον ιό και περισσότεροι από 535.000 πέθαναν από αυτόν. Καθώς ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε, σχεδόν 80 εκατομμύρια έχασαν τη δουλειά τους  μεταξύ 21 Μαρτίου 2020 και 20 Φεβρουαρίου 2021 και 8 εκατομμύρια ήταν η συγκεντρωτική ανεργία στις 27 Φεβρουαρίου 2021

Υπάρχουν 43 νέοι δισεκατομμυριούχοι από την αρχή της πανδημίας, επιπλέον των 614 . Ένας αριθμός νέων δισεκατομμυριούχων προσχώρησαν στη λίστα μετά από αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) μετοχών σε εταιρείες όπως η Airbnb, η DoorDash και η Snowflake.

Η αύξηση του συνδυασμένου πλούτου των 15 δισεκατομμυριούχων με τη μεγαλύτερη αύξηση στον απόλυτο πλούτο ήταν 563 δισεκατομμύρια δολάρια ή 82 τοις εκατό. Η αύξηση του πλούτου μόλις αυτών των 15 αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της αύξησης του πλούτου μεταξύ όλων των δισεκατομμυριούχων. Στην κορυφή της λίστας είναι οι Elon Musk (137,5 δισ. Δολάρια πλουσιότεροι, 559%), ο Jeff Bezos (65 δισ. Δολάρια, 58%) και ο Mark Zuckerberg (47 δισ. Δολάρια, 86%).

Οι 10 μεγαλύτεροι «Πανδημικοί κερδοφόροι» είδαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του πλούτου τους – τουλάχιστον 300 τοις εκατό.

Πολλοί πολλαπλασίασαν τις περιουσίες τους στον κόσμο των διαδικτυακών αγαθών, υπηρεσιών και ψυχαγωγίας, καθώς οι Αμερικανοί που έκαναν οικιακές αγορές αγόραζαν, επενδύουν και βρισκόμενοι σε απομόνωση. Περιλαμβάνουν τους ιδιοκτήτες των ηγετών του ηλεκτρονικού εμπορίου Quicken Loans, Square, Carvana και Coinbase exchange cryptocurrency, ιστότοποι κοινωνικών μέσων Snapchat και Twitter, διαδικτυακή πλατφόρμα ροής Roku  και γραφείο ψηφιακών διαφημίσεων Trade Office. 19 άλλοι δισεκατομμυριούχοι παρουσίασαν αυξήσεις άνω του 200%, ενώ 48 άλλοι διπλασίασαν την περιουσία τους με 100% + κέρδη.Πιο αναλυτικά:

1. Bom Kim (670% / 7,7 δισεκατομμύρια $): Αμερικανός και ιδρυτής του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang, του Αμαζονίου της Νότιας Κορέας. Η περιουσία του Κιμ αυξήθηκε στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την IPO της εταιρείας  στις αρχές Μαρτίου.

2. Dan Gilbert (642 τοις εκατό / 41,7 δισεκατομμύρια δολάρια): Ιδιοκτήτης των Quicken Loans, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τους πολίτες που έκαναν χρήση διαδικτυακής χρηματοδότησης. Ζει στο Μίτσιγκαν .

3. Ernest Garcia II (567% / 13,6 δισεκατομμύρια $) : Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Carvana, ο γίγαντας των online πωλήσεων αυτοκινήτων και αυτόματης χρηματοδότησης. Από την  Αριζόνα.

4. Elon Musk (559% / 137,5 δισεκατομμύρια δολάρια): Ο Musk είναι τώρα ο δεύτερος πλουσιότερος Αμερικανός – περίπου 138 δισεκατομμύρια δολάρια – καθώς οι μετοχές του στις Tesla, Space-X και σε άλλες εταιρείες που κατέχει συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ζει στο Τέξας .

5. Brian Armstrong (550% / 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) : Διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στη χώρα. Κάτοικος της Καλιφόρνια .

6. Bobby Murphy (531 [ercent / 10,1 δισεκατομμύρια $): Συνιδρυτής του Snapchat, με τον αδελφό του Stanford, Evan Spiegel. Κάτοικος της Καλιφόρνια .

7. Evan Spiegel (490 τοις εκατό / 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια): Συνιδρυτής της Snapchat με τον άλλο δισεκατομμυριούχο υπερ-κερδοφόρο, Bobby Murphy. Κάτοικος της Καλιφόρνια .

8. Jack Dorsey (396% / 10,3 δισεκατομμύρια $): Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τόσο του Twitter όσο και της Square, της εφαρμογής πληρωμών για μικρές επιχειρήσεις. Ζει στην Καλιφόρνια

9. Anthony Wood (331% / 5,3 δισεκατομμύρια $): Ιδρυτής της Roku , η οποία επιτρέπει τη διαδικτυακή ροή βίντεο μέσω τηλεόρασης. Κάτοικος της Καλιφόρνια .

10. Jeff Green (300 τοις εκατό / 3 δισεκατομμύρια δολάρια): Καλιφορνέζος ιδρυτής και πρόεδρος του The Trade Desk, μιας εταιρείας ψηφιακών διαφημίσεων.

Άλλα αξιοσημείωτα κέρδη δισεκατομμυριούχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο Eric Yuan , συνιδρυτής της τεχνολογίας τηλεδιάσκεψης Zoom , είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς, κέρδος 153%. Πριν από ένα χρόνο, ο Γιουάν είχε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που αυξήθηκαν σε 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, η Zoom δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος  στα κέρδη της 660 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αυξήθηκαν περισσότερο από 4.000 τοις εκατό.

Οι τρεις ιδιοκτήτες της Airbnb είδαν τον πλούτο τους να επιταχύνεται χάρη στην πανδημία IPO.

 Ο πλούτος του Brian Chesky αυξήθηκε από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κέρδος 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 256 τοις εκατό. Ο Nathan Blecharazyk και ο Joe Gebbia , με ίσα μερίδια ιδιοκτησίας αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, έκαναν τον πλούτο τους να αυξάνεται στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα ή 222%.

Ο Jim Koch, ιδιοκτήτης της Boston Beer Company και ζυθοποιίας της μάρκας Sam Adams , είδε τον πλούτο του να αυξάνεται από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, κέρδος 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς ή 146 τοις εκατό.

Ο Dan και ο Bubba Cathy , οι ιδιοκτήτες της αίσθησης κίνησης μέσω Chick-Fil-A, είδαν τον συνδυασμένο πλούτο τους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων να αυξάνεται στα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κέρδος 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς, ή 144%.

Ο Χάρολντ Χαμ , ο πολιτικά συνδεδεμένος φορέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς, αύξηση 5,1 δισεκατομμυρίων ή 212,5%.

Από τις 17 κατηγορίες του κλάδου , οι δισεκατομμυριούχοι στον κλάδο της τεχνολογίας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση συλλογικού πλούτου – 564 δισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν 68%.

Αξίζουν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 18 Μαρτίου 2021, ή το ένα τρίτο του συνόλου των δισεκατομμυριούχων. Οι τιτάνες της Wall Street – οι βιομηχανίες χρηματοδότησης και επενδύσεων – είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 226 δισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν 37% αύξηση. Οι δισεκατομμυριούχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον πλούτο – 317% με βάση την αύξηση του πλούτου κατά 172 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική αύξηση του πλούτου του Elon Musk – 137,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 559%.

Στην κορυφή της λίστας στη συνολική αύξηση του πλούτου είναι η Καλιφόρνια στα 551 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ουάσιγκτον στα 134,6 δισεκατομμύρια δολάρια και η Νέα Υόρκη στα 116,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τρεις πρώτες πολιτείες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του πλούτου είναι το Μίτσιγκαν στο 164%, η Αριζόνα στο 110% και η Χαβάη στο 107%.

Η αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων υπολογίζεται μεταξύ 18 Μαρτίου 2020 και 18 Μαρτίου 2021, με βάση τα δεδομένα του Forbes που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την έκθεση  από την ATF και την IPS. Η 18η Μαρτίου χρησιμοποιείται ως η ανεπίσημη αρχή της κρίσης, διότι τότε είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι περισσότεροι ομοσπονδιακοί  και κρατικοί οικονομικοί περιορισμοί που ανταποκρίνονταν στον ιό. Η 18η Μαρτίου ήταν επίσης η ημερομηνία που η Forbes επέλεξε να μετρήσει τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων για την έκδοση 2020 της ετήσιας έκθεσης δισεκατομμυριούχων, η οποία παρείχε μια βάση για την οποία οι ATF και IPS συγκρίνουν περιοδικά με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον ιστότοπο του Forbes. Το PolitiFact εξέτασε θετικά αυτήν τη μεθοδολογία.

Ο Chuck Collins διευθύνει το πρόγραμμα για την ανισότητα και το κοινό αγαθό στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής, όπου επίσης συν-επιμεληθεί το Inequality.org. Έγινε παράληψη των πινάκων

(από ips-dc.org )

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το