2012: Τότε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από περιστατικό κλοπής αρχαιοτήτων στο παλιό Μουσείο της Ολυμπίας, η Λ. Μενδώνη δήλωνε ψύχραιμα: «Τα αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αρχαιολογική αξία. Είναι μικρά, χάλκινα και πήλινα, αγγεία και ειδώλια, από αυτά που υπάρχουν κατά χιλιάδες στα μουσεία μας» (sic!). Επί Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) η έμπειρη αρχαιολόγος αποδείκνυε την αξία της για πρώτη φορά σε κυβέρνηση που δεν ήταν αμειγώς ΠΑΣΟΚ (έχει διατελέσει στο υπουργείο Πολιτισμού: γενική γραμματέας 03/1999-03/2004 και 11/2009-02/2015, υπουργός 07/2019 ως σήμερα).

2014: Μπροστά στις ακέφαλες σφίγγες στην είσοδο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη (η απόσπαση /απομάκρυνση των ανώτερων στοιχείων μιας φραγμένης εισόδου είναι κλασικός τρόπος παραβίασής της, ήδη από τα αρχαία χρόνια) η γενική γραμματέας, μαζί με την ανασκαφέα Κ. Περιστέρη, δήλωναν ότι …αναπτερώνονται οι ελπίδες τους πως ο τάφος είναι ασύλητος. Το ίδιο είπαν όταν αφαιρούσαν την επίχωση που είχε εισρεύσει στον πρώτο θάλαμο (επίσης χαρακτηριστικό ενός παραβιασμένου «κλειστού συνόλου» όπως είναι ένας τύμβος), με το αρχαιολογικώς αστείο επιχείρημα πως τάχα εκείνοι που πραγματοποίησαν την ταφή (εννοείται του Μεγάλου Αλέξανδρου) μπάζωσαν μετά με χώμα την είσοδο. Αυτή τη φορά με πρωθυπουργό Σαμαρά, και μπροστά σε σημαντικά ευρήματα, η Λ. Μενδώνη έδινε ξανά τα διαπιστευτήριά της, ότι μπορεί να «συνεργαστεί» πολιτικώς, και ότι μπορεί ανερυθρίαστα να πει τα χονδροειδέστερα αντιεπιστημονικά ψεύδη, εξυπηρετώντας με αποπροσανατολισμούς της κοινής γνώμης, τους πολιτικούς προσανατολισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης.

2019Όλοι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν σήμερα να επισκεφτούν κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, έχουν έναν λόγο να κατηγορούν την συγκεκριμένη υπουργό όταν πληρώνουν εισιτήριο κατά την είσοδό τους στους δημόσιους αυτούς χώρους πολιτισμού. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 εισέρχονταν δωρεάν. Η υπουργός δεσμευόταν στην ΠΕΣΕΚ, στα τέλη Οκτωβρίου 2019, ότι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν θα έχαναν το κατακτημένο αυτό δικαίωμά τους, παρά τη δρομολογημένη νομοθετική ρύθμιση από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, στις 24/10/2019, το αθεόφοβο υπουργείο της Λ. Μενδώνη εξέδιδε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο: «Επαναφέρεται η περίπτωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που είχε απαλειφθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά». Λίγες μέρες μετά, στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιευόταν, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί διαπίστωναν ότι στο εξής θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο, κάθε φορά που θα εισέρχονταν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, εκεί όπου άλλοτε ξεναγούσαν τους μαθητές τους.
2019: Στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιούσε στροφή 180ο στο θέμα των εντοπισμένων αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, προτείνοντας πλέον την απόσπασή τους και όχι την κατά χώραν διατήρησή τους. Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το οποίο έχει «φυτεμένα» στελέχη, όπως ο πρόεδρός του, Γ. Διδασκάλου (νυν γ.γ. ΥΠΠΟΑ), ή ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας Μ. Τιβέριος (για χρόνια έμμισθος σύμβουλος της …Αττικό Μετρό που επιθυμεί διακαώς την απόσπαση των αρχαιοτήτων) έκρινε ότι ως τότε προκρινόμενη λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων, ήταν μια φενάκη. Η ίδια η υπουργός υπερθεμάτισε στον τεμαχισμό και απόσπαση των αρχαιοτήτων (κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, κόντρα στην τοπική κοινωνία, στο γενικό αίσθημα, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, κλπ.) λέγοντας μάλιστα: «Είναι ντροπή να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το 2017 έδωσαν την ιδανική λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και για τη δήθεν εφικτότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου». Αμέσως μετά, ξεκίνησε να αναζητά πριονιστές και τεμαχιστές αρχαιοτήτων.
2020: Τον Ιούνιο του 2020 η υπουργός επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στην Καβάλα, για να δει συγκεκριμένα το μνημείο της «Βασιλικής Β΄», προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις εργασίες αναστήλωσης, δίνοντας (όπως πάντοτε κάνει) το μήνυμα της ανάγκης επίσπευσής τους. Ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Καβάλας που τη συνόδευε, διανοήθηκε να ενημερώσει την υπουργό για τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν από τους αρχαιολόγους για τη μελέτη αναστήλωσης. Η απάντηση της υπουργού στον εμβρόντητο αρχαιολόγο και λοιπούς παρισταμένους ήταν «Όχι μαγκιές σε μένα!» (sic!). Εδώ, τα πολλά πολλά σχόλια περιττεύουν… Κάποιοι θέωρησαν ότι επρόκειτο μια άκομψη κίνηση της Μενδώνη που οφειλόταν σε νευρικότητά της καθώς φημολογούνταν σενάρια ανασχηματισμού. Αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Αυτός είναι απλώς …ο χαρακτήρας της.

2020: Τον Αύγουστο του 2020, γνωστός εφοπλιστής ανελκύει από τον βυθό των Αντικυθήρων δύο ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (μία αρχαία λίθινη άγκυρα και ένα σιδερένιο κανόνι ιστορικών χρόνων). Στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ιδιωτική αποθήκη. Όλα αυτά, ερήμην της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Πώς αντέδρασε η Λ. Μενδώνη στις σχετικές καταγγελίες που απευθύνθηκαν στο υπουργείο; Δήλωσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» (sic!). «Αρπάξτε ό,τι προλάβετε ο καθένας» είναι το σαφές μήνυμα της υπουργού. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιπλέον καταγγέλλει: «Εξίσου πρωτοφανές είναι και το γεγονός ότι η Υπουργός, όπως προκύπτει από το ίδιο Δελτίο Τύπου, είχε ενημερωθεί από τις 17/8/2020 για την παράνομη ανέλκυση, και δεν προέβη σε καμία από τις αναμενόμενες ενέργειες». Μα, εδώ η υπουργός σχεδόν …διαφημίζει τις παράνομες ιδιωτικές ανελκύσεις αρχαιοτήτων, τι περιμένουμε, να πάει να τις σταματήσει;!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το