Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εδώ και χρόνια έχει ως βασική διεκδίκηση το αίτημα των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό και ιδιαίτερα των χορευτών για επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο παλαιό καθεστώς.  Είναι απαράδεκτο και άδικο για ανθρώπους που επί χρόνια πλήρωναν αυξημένες εισφορές στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα του ενισχυμένου ασφάλιστρου και να έχει μετατοπιστεί το όριο συνταξιοδότησης τους στα 67 χρόνια. Κάτι το οποίο αυξάνει το ηλικιακό μέσο όρο του ανσάμπλ θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των μελών του.

Καλούμε τις Διοικήσεις των Οργανισμών και ιδιαίτερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να προστατεύσουν τους εργαζόμενους χορευτές/τριες από την έκθεσή τους σε κινδύνους. Κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλειά τους.

Οι πολύχρονες και απαιτητικές σπουδές ενός επαγγελματία χορευτή/χορεύτριας και των εντατικών προετοιμασιών αντικειμενικά περιορίζουν τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός χορευτή/τριας. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προβλεφθεί η συνταξιοδότησή τους πριν από την ηλικία των 50 χρόνων. Το ίδιο ισχύει και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης των χορευτών/χορευτριών στα 48 χρόνια, όπως ισχύει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Να επανεκκινηθούν οι συλλογικές διαδικασίες για το μπαλέτο της ΕΛΣ ώστε να συμπεριληφθούν στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς να αφαιρεθούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το