Σε απεργία σήμερα Τετάρτη 23 Οκτώβρη και σε διαδήλωση καλούν τους εργαζόμενους οι δύο Ομοσπονδίες στην Υγεία, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, διεκδικώντας διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ στο σχετικό δελτίο τύπου, μεταξύ άλλων αναφέρει:

” Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.000 μόνιμων υπαλλήλων στα Νοσοκομεία και μάλιστα είπε ότι εντός πενταμήνου θα έχουν προσληφθεί…
Δύο μήνες μετά και ακόμη δεν δημοσιεύθηκε πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τις εν λόγω προσλήψεις. Σε 2.000 αναμένεται να διαμορφωθεί ο αριθμός των αποχωρησάντων υπαλλήλων εφέτος από τα Νοσοκομεία με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (τώρα ΕΦΚΑ) 350 μόνο αξιόλογοι γιατροί, διευθυντές φεύγουν λόγω ορίου ηλικίας (67 ετών). Σε 45000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων ποσοστό κάλυψης 50% 12.000 είναι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020. Επιβεβλημένη η ανανέωση των συμβάσεων για να μην μπουν λουκέτα σε υγειονομικές μονάδες…

Απαιτείται η μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπάρχουν πολλοί συνταγματικοί τρόποι που μπορεί αυτό να επιτευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν θέλει την ομηρία και την μοιρασιά των εν λόγω θέσεων σε περισσότερες άνεργους. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανείς από το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία. Ανανέωση τώρα των συμβάσεων των 4000 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ.

Διεκδικούμε
• Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
• Αύξηση μισθών
• Ένταξη στα ΒΑΕ “

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ., Θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, την Βουλή και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχα η ΟΕΝΓΕ στο δελτίο τύπου αναφέρει:

Στις 23 Οκτώβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους υγειονομικούς

Απεργούμε:

-Γιατί τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάτω από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση όχι μόνο δε λέει κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά αλλά και αρνείται να διορίσει 215 συναδέλφους, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

-Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν ολόκληρους μήνες χωρίς να πληρώνονται με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

-Γιατί αντί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με νέους γιατρούς και να μεταλαμπαδεύεται η πολύτιμη εμπειρία των παλιότερων που εργάζονται για δεκαετίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69.

-Γιατί θέλουμε να ζούμε από το μισθό μας. Γιατί αρνούμαστε το εισόδημα μας και η επιστημονική μας εξέλιξη να εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το νοσοκομείο από τους ασθενείς – πελάτες.

-Γιατί θέλουμε να ασκούμε την ιατρική με επιστημονικά κριτήρια και όχι να κόβουμε εξετάσεις και θεραπείες αναγκαίες, για να μειωθεί το κόστος και να στοιχίζει πιο φθηνά ο ασθενής.

-Για την υπεράσπιση των συλλογικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το αντεργατικό έκτρωμα, το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο – σκούπα». Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ματαιώνουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να το περάσουν χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατροί, υγειονομικοί και ασθενείς. Διεκδικούμε σύγχρονα μισθολογικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Απαιτούμε:

-Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να διοριστούν άμεσα οι 215 συνάδελφοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις άλλες ειδικότητες.

-Να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία, να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συνάδελφοι επικουρικοί. Να πληρωθεί άμεσα, χωρίς καμία περικοπή το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών.

-Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-Άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ με μόνιμους γιατρούς, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπεία.

Συντονίζουμε τον απεργιακό μας βηματισμό και με τους λοιπούς κλάδους εργαζομένων συνολικά, ενάντια στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.

Όλοι στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 23 Οκτώβρη!

Στην Αθήνα συγκεντρωνόμαστε στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός» στις 9:30 πμ.

Θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το