Συνεχίζονται οι απολύσεις από την Energean oil & gas στα Πετρέλαια Καβάλας. Ακόμα 28 άτομα απέλυσε η διοίκηση στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε απολύσει άλλους 34, με τον συνολικό αριθμό των απολυμένων όλο αυτό το διάστημα να φτάνει τους 120!

Θυμίζουμε ότι πάνω από 200 άτομα βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας από την εταιρεία την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Μεταξύ των απολυμένων βρίσκεται το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, με την διοίκηση της εταιρείας να έχει κάνει φανερές από την αρχή τις προθέσεις της ενάντια στους συνδικαλιστές με την εκδικητική της στάση αλλά ακόμα περισσότερο με την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου θέλοντας να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων.

Όμως ακόμα πιο ξεκάθαρη γίνεται η στάση της εργοδοσίας, που ενώ βρίσκονται πλέον σε δικαστήρια με αγωγές και μηνύσεις να εκκρεμούν, κάθε εβδομάδα προβαίνει σε νέες ομαδικές απολύσεις, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να προχωρήσει στην προκήρυξη προσλήψεων για 5 ειδικότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Κελαϊδάκη, έχουν απομείνει 60 εργαζόμενοι σε επίσχεση, που δεν έχουν απολυθεί ακόμα.

Από την άλλη η κυβέρνηση κρατάει σιγήν ιχθύος, παρόλο που η Energean έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Στόχευση της εταιρείας είναι ουσιαστικά η εργολαβοποίηση εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας από τη μια, και από την άλλη η πλήρης διάλυση του σωματείου εργαζομένων.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το όργιο απολύσεων στα Πετρέλαια Καβάλας δεν μπορεί να μη στιγματισθεί για μια ακόμα φορά η απάθεια των ηγεσιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταθούν στο πλευρό των δεκάδων ομαδικά απολυμένων, οργανώνοντας ευρύτερες κινητοποιήσεις για την ακύρωση των απολύσεων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το